Zelf cashewmelk maken

Ik schreef het al, dat ik terug meer zelf plantaardige ‘melk’ maak. Je weet wel, in het kader van ‘minder afval‘. Intussen is het alweer een goeie gewoonte, net als in 2011, begin 2012, maar dat komt dan vooral omdat ik nu meestal cashewmelk maak. Want cashewmelk hoef je niet te zeven. Dus je hebt geen pulp. De pulp die niet altijd verwerkt geraakte was de grootste reden waarom ik minder notenmelk maakte. Dus hoera voor cashewnoten!

Het recept is eigenlijk hetzelfde als voor alle andere notenmelk, maar met het grote verschil dat je de zeefstap dus kan overslaan. En daarom wil ik het toch een plaatsje geven op deze blog. Ik deelde mijn liefde voor cashewnoten hier al in de vorm van verschillende recepten*, en het basisrecept voor cashewmelk kon niet ontbreken, nietwaar?

Nodig voor zo’n liter cashewmelk

 • 1 cup / 130 g ongebrande cashewnoten
 • 3 tot 4 cups / 750 à 1000 ml water
 • eventueel, naar smaak: zout, vanille-extract of vanillepoeder, kaneel, zoetmiddel naar keuze, cacao …

Zo maak je het

 1. Week de cashewnoten. Met koud kraanwater minstens twee uur of, voor een snelle versie, met kokend water zo’n halfuurtje.
 2. Giet het (lauwe) water af. Voeg 750 ml (koud!) water en eventuele smaakmakers toe.
 3. Blenden maar! Voeg nog water toe als je een dunnere ‘melk’ wil.
 4. Bewaar 3 tot 4 dagen in de koelkast. Schud voor elk gebruik.

cashewmelk-zelf-maken

In tegenstelling tot de meeste andere soorten plantaardige melk hoef je cashewnotenmelk niet te zeven en heb je dus geen pulp die je nog moet zien te verwerken. In principe kan je het geheel tot een homogene massa blenden. Daarom is dit dus mijn favoriete plantaardige ‘melk’.

* Andere cashewrecepten:

Make it pop like pink cashew pie, gelijk ze zeggen. ??? Gelukkig nieuwjaar en al! #vegan #veganpie #mynewroots

Een foto die is geplaatst door Kelly – Ma vie en vert (@lamerlette) op

Volgend bericht
Vorig bericht

21 reacties op “Zelf cashewmelk maken

  1. Het kan beide, dus gewoon zoals je elke andere melk zou drinken/gebruiken 🙂 Ik gebruik hem heel graag als basis voor een chai latte, want als ik hem opwarm, wordt hij ook wat dikker en romiger.

 1. Dus die eerste hoeveelheid water gooi je weg en het blenden gebeurt enkel met het water dat je nadien toevoegt? (belachelijke vraag waarschijnlijk, maar ik heb hier totaal geen ervaring mee en wil het heeel graag eens proberen)

   1. Inderdaad, dat heeft een speciale reden! Rauwe noten bevatten, naast allerlei goeie voedingsstoffen, ook fytinezuur en enzymremmers. Fytinezuur is een stofje dat de opname van die goeie voedingsstoffen net verhindert. En enzymremmers remmen dan weer de vertering. Dus als je de noten weekt en het weekwater weggiet, verwijder je dat fytinezuur en de enzymremmers. Als je het weekwater gebruikt om te blenden, heb je dus enkel de noten zacht gemaakt maar behoud je die voor ons lichaam overbodige stoffen. Altijd goed afgieten dus!

 2. Goeie reminder! Ik koop weer al een hele tijd soja- en amandelmelkjes onder het mom van “zelf maken is zo’n gedoe”, maar eigenlijk is dat helemaal niet zo hè? Cashews are the answer 😀

 3. Klinkt lekker, maar ik heb eens gelezen dat cashewnoten de meest onecologische noten zijn. Voor een kilo cashewnoten zou er meer water nodig zijn dan voor een kilo rundsvlees.

  1. Heb je een bron? Want dat heb ik nog nergens gelezen. 🙂 En wat als er rekening wordt gehouden met de andere aspecten naast waterverbruik?
   Voor Europeanen zijn cashewnoten sowieso niet de meest ecologische noten, dat besef ik maar al te goed, maar een liter koemelk heeft denk ik wel een grotere voetafdruk dan een liter cashewmelk, als je het totaalplaatje bekijkt.

    1. Dank je, Ilona! De zin ‘Maar over het algemeen zul je minder noten eten dan vlees.’ klopt in mijn geval alleszins wel, haha :p En ik verlaag mijn watervoetafdruk nog op allerlei andere manieren (ik drink dan weer bijvoorbeeld nooit koffie), dus ik voel me er wel goed bij om cashewnoten te blijven eten. Ieder moet doen waar hij/zij zich goed bij voelt hé 🙂

 4. En blijft dat maar 3-4 dagen goed? Met een fles winkelnotenmelk doe ik makkelijk 3 weken, de voornaamste reden waarom ik dat verkies boven échte melk eigenlijk. Maar jouw receptje smaakt naar uitproberen!

  1. Drie weken, echt?! Zo lang kon ik dat nooit houden. Of koop je een gesuikerde versie? Of misschien voegen ze bij de productie nog een stap toe om de melk langer houdbaar te maken. Geen idee, maar deze verse variant is zeker geen 3 weken houdbaar. Misschien wel een dagje langer dan 3 of 4, maar dan moet je vooral op je eigen neus vertrouwen 🙂 Ik heb restjes ook wel al ingevroren. Als je maar een beetje per dag nodig heb, kan je de melk bijvoorbeeld invriezen in een ijsblokjesvorm …

 5. Ik ben het al lang van plan, maar ‘t is er nog altijd niet van gekomen. Maar dit ga ik toch eens uitproberen, want niet zeven, dat klinkt wel heel prulvrij 🙂
  Hoe smaakt cashewmelk? Beetje vergelijkbaar met amandelmelk? Of eerder haver of nog een andere soort?

 6. Ik ben ook al een tijd zoekende om de koeienmelk te vervangen..Onlangs reportage gezien over de omstandigheden waarin cashewnoten gepeld worden, dus dat is ook geen optie meer…En bovendien ook niet milieuvriendelijk zoals eerder al aangehaald…Heb nu zelf sojabonen geplant om sojamelk (uiteraard) van te maken, maar daar kom ik natuurlijk lang niet mee toe. Afgelopen voorjaar een amandelboompje geplant, waar ik de amandelnoten voorlopig nog op één hand kan tellen! Nog steeds geen oplossing die aan alle vereisten voldoet, buiten de melk te schrappen 🙁

Reageer