DIY: tandpasta zelf maken

Let’s talk about tandpasta! Jaren geleden begon ik mijn eigen verzorgingsproducten te maken. Minder afval, je weet wat erin zit, ’t is goedkoper, het zelf maken is zot veel plezanter dan naar de winkel gaan … Tandpasta was een van de eerste projectjes. Heel simpel, ontdekte ik ook al snel. Intussen varieer ik tussen verschillende methodes en met nog andere ingrediënten, maar dit basisrecept was voor mij de start. En misschien ook voor jou?

Tandpasta: het basisrecept

 • 2 à 3 el kokosolie
 • 3 el natriumbicarbonaat
 • 25 druppels etherische olie (zie onder)

Zo maak je het!

Roer alles door elkaar. Easy as that.

Zo gebruik je dat!

Maak je tandenborstel nat. Schep met een lepeltje wat pasta uit het potje en smeer hem op je tandenborstel. Je hebt maar een ieniemienie hoeveelheid nodig voor propere tanden. Poetsen maar!

Zelfgemaakte tandpasta is zeer effectief voor gewone tandhygiëne. In geval van tand- of mondproblemen informeer je je het beste bij de tandarts of apotheker.

Dit recept komt uit mijn (quasi volledig uitverkochte) boek. Wil je nog een exemplaar, dan kan ik je een van de laatste boeken bezorgen.

tandpasta-zelf-maken

Foto door Sofie Ballieu voor Art d’Eco

Geschikte etherische oliën voor een goede tandhygiëne:

 • pepermunt
 • kaneel
 • salie
 • rozemarijn
 • kruidnagel

Opgelet: deze etherische oliën zijn niet geschikt voor zwangere of borstvoedinggevende vrouwen en voor kinderen jonger dan zes jaar!

Hou rekening met de (smeltbaarheid van) kokosolie: als het heel warm is, kan hij smelten. Weer goed roeren en op een koelere plaats zetten helpt. En ook: hij laat een voor sommige poetsers ietwat vervelend vettig laagje achter in de mond. But I love it!

Geen idee waar je de ingrediënten kan kopen? Let me be your guide!

Goesting om tandpasta te leren maken? In groep is dat nog zo plezant! Op 12 februari kunnen we samen tandpasta maken tijdens de Simplify Life Inspiratiedag in Ternat! Inschrijven en meer info: www.simplifylife.be!

26 gedachten over “DIY: tandpasta zelf maken”

 1. geertruurzaam

  Ik ben heel erg voor het experimenteren en zelf maken van allerlei producten, maar ben toch nog huiverig voor zelf tandpasta maken… Dat ik een periode vet haar had wegens shampoo-loos leven vind ik niet erg, een droge huid wegens het zoeken naar het perfecte recept voor dagcreme ook niet, maar ik ben veel te bang dat mijn tanden er onder te lijden gaan hebben… Zal vast niet, maar toch ben ik bang :-I

  1. Ik heb in het begin afgewisseld met mijn gewone tandpasta, omdat ik ook twijfels had. Maar toen die op was, heb ik geen nieuwe meer gekocht 🙂

 2. Wat had ik een schoon gevoel in mijn mond na het poetsen met mijn zelfgemaakte tandpasta.
  Echter na 1 of 2 weken poetste ik huilend mijn tanden.(alsof elke tand een gaatje in zat)
  Helaas kon ik niet tegen de ingrediënten. Althans mijn tanden/tandvlees. Ik ben weer met gewone tandpasta gaan poetsen en na een paar dagen verdween de pijn.
  Later sprak ik iemand die hetzelfde was overkomen.

  Dus krijg je pijn: stoppen!

 3. Ooit eens een scrub gemaakt met kokosolie en suiker. Geweldig goed voor mijn vel, maar de doucheafvoer vond het minder leuk… Sindsdien durf ik kokosolie niet goed meer gebruiken. Heb jij daar geen last van?

  1. Hm, nee, nog nooit problemen mee ondervonden eigenlijk. Je gebruikt toch in principe ook kleine hoeveelheden hé? En al zeker in het geval van tandpasta 🙂

  1. Hm, ik heb het nog nooit uitgerekend eigenlijk :p Het hangt er ook van af waarmee je vergelijkt natuurlijk 🙂 Ik koop al een paar jaar geen tandpasta meer maar ik denk dat het in vergelijking met de tubes die wij kochten wel goedkoper is.

  1. Nee, niet superhard 🙂 Mijn vroegere tandpasta had ook wel natriumbicarbonaat als hoofdingrediënt, dus ik was dat licht schurende gevoel al gewoon.
   Als je twijfelt (begrijp ik hoor, deed ik ook in het begin!), kan je altijd afwisselen tussen je normale tandpasta en zelfgemaakte tandpasta.

 4. Ik ben sinds deze week ook zelf mijn tandpasta beginnen maken. Het is toch wel even wennen aan de smaak vind ik. Is er iets wat je kan toevoegen om die zoute smaak er minder te laten doorkomen, een of andere magische etherische-olie-combinatie ofzo? 🙂

  1. Een magische combinatie van etherische oliën, daar vrees ik voor :p Maar om de zoute smaak te camoufleren kan je wel een heel klein beetje xylitol of stevia toevoegen!

 5. Ga ik zeker eens proberen. Maar is het niet makkelijker om de kokosolie eerst lichtjes te verwarmen zodat je het makkelijker kan mengen met het natriumbicarbonaat ? En dan pas de EO’s eraan toevoegen.

  1. Dat kan zeker! Voor het filmpje wilde ik het doen met vaste kokosolie, omdat ik tijdens de workshop de olie ook niet kon smelten en dus wilde tonen dat het ook kan zonder hem op te warmen 🙂

 6. Hoi, zojuist mijn eerste mengsel gemaakt. Ik heb op de proef gelijk wat gember geraspt en erbij gedaan om het wat zoeter te maken en gember heeft ook een ontsmettende functie. Was helemaal oke! Ben wel benieuwd wat mijn tandarts ervan zou zeggen. Heeft iemand al een reactie van een tandarts gehad?

  1. Mijn tandarts heeft nog nooit gezegd dat ik een ander poetsregime moet volgen. Ook al heb ik eigenlijk best zwakke tanden. Hopelijk is de jouwe ook tevreden als je eens op controle gaat 🙂 Veel poetsplezier nog!

 7. Justine Desoete

  Er staat op de website dat de oliën niet geschikt zijn voor kinderen onder de zes jaar?
  Is er dan een manier om wel tandpasta te maken voor kinderen?
  Alvast bedankt.

  1. Inderdaad, niet alle etherische oliën zijn geschikt voor kinderen. Ik ken ze niet allemaal vanbuiten aangezien ik zelf geen kindjes heb en daar dus niet echt moet op letten, maar etherische olie van appelsien is dacht ik wel veilig voor kinderen. Je kan ook kiezen om geen etherische olie toe te voegen. Misschien hebben ze hem wel graag wat zoeter en dan kan je wat puur steviapoeder toevoegen.

 8. Super! Net jouw lippenbalsem gemaakt en ga nu ook de tandpasta proberen ! Ik probeer al een tijdje wat dingen zelfs zoals ook deo etc, wat ook allemaal met kokosolie gemaakt wordt. Ik ben al heel lang tegen het gebruik van palmolie en probeer er hard op te letten bij de aankoop van producten, maar overschakelen naar kokosolie en dit veel meer gaan gebruiken is ook niet goed voor het milieu, hoe sta jij hier tegenover ?

  1. Hey Anse, ik snap je aarzeling. Ik ben zelf niet tegen het gebruik van palmolie of kokosolie – maar ik verkies dan wel fairtrade om bepaalde problemen die ermee gepaard gaan toch ietwat te proberen beperken. Ik stel mezelf denk ik vooral de vraag: wat is het alternatief? Palmolie en kokosolie hebben beiden hun nut in bepaalde producten. Als die producten mij gelukkiger/beter/gezonder maken, vind ik het oké dat ze geproduceerd moeten worden (maar dus wel liefst op een faire en duurzame manier). Zijn er betere alternatieven? Dan ga ik daarvoor 🙂

 9. Pingback: Operatie zero waste in de badkamer • Flora

Reageer