Zelf kokosmelk maken

Er is een periode geweest waarin ik het regelmatig deed, zelf plantaardige melk maken. Maar de tijd ontbrak me steeds vaker om de resterende pulp te verwerken. Zonde. Zo’n zonde. Dus ik was ermee gestopt en begon terug meer plantaardige melk te kopen. Verpakt in drankkarton. Sinds maart van dit jaar probeer ik terug het aantal verpakkingen te verminderen. De drankkartons, maar ook de blikken. Ik koop sowieso zo weinig mogelijk in blik verpakte voeding (omwille van de verpakking, maar ook voor mijn gezondheid), maar kokosmelk was een van de weinige uitzonderingen, zo af en toe. Waarom precies? Dat ik het zelf ook niet zo goed weet, eigenlijk. Maar goed, meer zelf notenmelk maken, nam ik me dus voor, en ook zelf kokosmelk maken!

Nodig voor 800 ml kokosmelk

 • 100 g geraspte kokos
 • 500 ml heet water + 250 ml koud water
 • eventuele extra smaakmakers naar keuze: wat zout, wat zoetmiddel, cacao+vanille voor een lekkere chocomelk – zo veel opties!

Zo maak je het

 1. Doe de kokos + het hete water in je blender (of in een hittebestendige kom als je blender geen heet water verdraagt!) en laat 10 minuutjes staan zodat de kokos wat zacht wordt.
 2. Blend een minuutje. Voeg het koude water toe en blend nog even.
 3. Giet het mengsel in een kom of maatbeker door een fijne zeef / neteldoek / notenmelkzak en wring zoveel mogelijk melk uit.
 4. Laat de kokosmelk afkoelen en bewaar koel. De kokosmelk zal schiften, net als kokosmelk uit blik. Dat is helemaal normaal. Even op kamertemperatuur laten komen of de dikke bovenste laag doorprikken en (héél) hard schudden en je kokosmelk is terug een homogene vloeistof.
 5. Gebruik de overblijvende pulp! Bijvoorbeeld als meel, als crumble, door je yoghurt bij granola, gemengd met fruit …

kokosmelk-zelf-maken-blender

kokosmelk-zelf-maken-zeven

kokosmelk-zelf-maken-notenmelkzak

kokosmelk-zelf-maken-gezeefd

kokosmelk-zelf-maken-eindresultaat

kokosmelk-zelf-maken-geschift

Geen probleem met niet-homogene melk? Dan hoef je het mengsel natuurlijk niet te zeven.
Geen blender in huis? Met een goeie staafmixer – die NIET ontploft als je hem enkele minuten gebruikt – krijg je de geraspte kokos wellicht ook voldoende klein.
Vind je de kokosmelk te waterig? Pas de verhouding aan: meer geraspte kokos voor een dikkere kokosmelk!

Hoe zit dat met de prijs?

Ik koop mijn geraspte kokos in emmers van 2,5 kg bij Pit&Pit (grootverpakkingen for the win!). De huidige prijs is 5 euro/kg als je één emmer koopt. 800 ml kokosmelk kost dan 50 cent + enkele centen voor het leidingwater. Voor diezelfde hoeveelheid betaal ik in de wereldwinkel 5,10 euro. Het loont de kleine moeite, zeg ik dan.

Oh ja, na het uitwringen zag mijn aanrecht er zo uit. Keeping it real en al.

kokosmelk-zelf-maken-aanrecht

12 gedachten over “Zelf kokosmelk maken”

 1. Plantaardige melk maken is iets dat ik al langer eens wil uitproberen, maar er nog nooit van gekomen is. Maar nu ik hier lees hoe simpel het eigenlijk is, moet ik er toch echt eens werk van maken. Merci!

 2. Ik vind dat jij behoorlijk proper werkt, keeping it real en al. Hier in huis, met twee helpende kinderhanden, zou dat er wellicht véél ontplofter uitzien. Maar los daarvan, ik verschiet ervan zeg, dat dat eigenlijk zo weinig werk is. Merci voor de oogopener, in plaats van een blik te kopen ga ik voortaan zelf aan de slag!

 3. geertruurzaam

  Ik hou niet van kokosmelk, maar maak wel altijd mijn havermelk zelf. Daar ontbijt ik altijd mee. De pulp gebruik ik daarna in het pannenkoekenbeslag voor de kinderen.
  Zelfgemaakte havermelk en rijstemelk zijn helemaal bijna gratis 🙂

 4. Carina Van Heemsbergen

  Ik ben nog vrij groen in alles zelf maken en doen. Heb ook nog nooit zelf melk gemaakt. Waar kan je de zak kopen om de pulp in uit te wringen? Verder ben ik ook wel benieuwd welke smaak je het beste zou aanraden? Groetjes carina

Reageer