Een paar weken geleden deed ik nog eens van kookboekweek. Het was te lang geleden. Van vorig jaar. Blijkbaar. Oeps. Goed. Deze keer plande ik om in één week tijd minstens 3 verschillende recepten uit Veggie/Vlees te maken. Mijn review van dat boek staat – nog altijd – hier. Zo’n #kookboekweek, da’s de ideale gelegenheid om (nog) eens echt aan de slag te gaan met een kookboek, vind ik. Ik zou ’t eigenlijk vaker willen doen, maar kijk, life happens en al.
Kookboekweek is een initiatief van fiekefatjerietjes / Sofie en Julienne / Silke.
Alle info over de uitdaging vind je op hun blogs (hier bij Sofie, hier bij Silke).
Wat ik klaarmaakte en hoe dat beviel
Het werd een volle week, met iets te weinig energie om alles gedaan te krijgen wat ik had willen gedaan krijgen. Dus op vlak van eten koos ik ook de eenvoudigere gerechten en moest ik desondanks toch hier en daar nog aanpassingen doen. Moet kunnen, nietwaar?
- Big Green Groenteburger met (sesam)broodje en wasabimayonaise, gepekelde rode uien en rode biet. De burger werd een combinatie van wortel en kikkererwten, een eenvoudige maar altijd lekkere combinatie. Ik deed er geen jasje van ei + paneermeel rond, wegens gebrek aan ei in huis, maar ter compensatie bakte ik ze in de oven i.p.v. in de pan. Geslaagde burgers, vonden we. Maar die combinatie met de pittige wasabimayonaise en de gepekelde groentjes, die was pas verrassend heerlijk. Voor herhaling vatbaar, sowieso!
- Balletjes met een paprika-tomatensausje en aardappelpuree. Het eigenlijke recept is ‘sojaballetjes met een paprika-tomatensausje en gevulde aardappel met bieslook en knolselder’. Ik was de saus aan het maken toen we plots weg moesten en we maar een paar uur later pas terug thuis waren. Uitgehongerd. Ah ja. Van bij het bezoek kregen we wel een grote kom aardappelen mee die te veel waren geschild. Dus werd het een vereenvoudigde, snelle variant: niet zelfgemaakte maar wel gekochte vegetarische balletjes met ‘gewone’ puree én uit het boek dan enkel het paprika-tomatensausje, dat alleszins wél enorm goed in de smaak gevallen is. De man des huizes viel het op dat de tomatensaus anders dan anders en heel erg lekker was, dus scoren deed ik.
- Provençaalse pizza met gebakken tofoereepjes en basilicum. Wij maken regelmatig pizza dus ook dit was eentje voor het gemak, maar hij was wel extra lekker door de tomaten-basilicumsaus. De tofoereepjes maakte ik ook zelf en Stefan maakte de bodem en met twee vrienden erbij genoten we zo hard van twee schalen pizza dat ik vergat een foto te nemen. Hij zag er geweldig lekker uit. Maar dat doet pizza vol groenten natuurlijk altijd.
- Gevulde aubergine met seitangehakt, Provençaalse groentemacedoine en paprikamousse. Heerlijk. Veel meer kan ik daar niet over zeggen. Ook al paste ik het recept alweer een beetje aan naar de inhoud van mijn voorraadkast. Geen glutenpoeder meer, en dus geen zelfgemaakte seitan, maar wel sojabrokjes. Hoe dan ook: toppertje, dit. Bij gebrek aan eigen foto deel ik nog eens de foto uit het boek:
Links de veggie versie, voor het recept van de versie met vlees moet je naar de boekhandel lopen of naar bol.com surfen!
Recept: gevulde aubergine met seitangehakt, Provençaalse groentemacedoine en paprikamousse
(Mijn excuses voor de slechte timing. Dit is een enorm zomers recept. Als je ook iemand bent die geen paprika’s, aubergines, tomaten en courgette eet in de winter en nu verlekkerd zit te kwijlen, wens ik mij te verontschuldigen. Pin/bewaar het recept maar alvast voor volgende zomer!)
Dit recept wordt in het boek geserveerd met aardappelcrème met vadouvan. Vadouvan?! Dat is blijkbaar een Indische kruidenmengeling. Wij aten er een restje doodgewone aardappelpuree bij. Nu ja, doodgewoon is die ook niet echt, want zonder boter of melk. Maar toch gewoner dan de versie met room, witte wijn en vadouvan die Jorun Verheyden erbij presenteert.
Ik deel dit recept trouwens met toestemming van de uitgever. #vreugdedansje! Smul ze!
Nodig voor 4 personen
- 2 grote aubergines (een halve per persoon)
Voor het seitangehakt:
- 500 g seitangehakt
- olijfolie
- 1 kleine ui
- peper
- zout
- Provençaalse kruiden
Voor de paprikamousse:
- 1 sjalot, fijngesneden
- 2 rode paprika’s, ontveld*
- peper
- zout
- olijfolie
Voor de Provençaalse groentemacedoine:
- 1 gele paprika, in blokjes
- 1 courgette, in blokjes
- 1 bakje witte champignons, in blokjes
- 1 bakje kerstomaten, in vier gesneden
- 2 takjes basilicum
- olijfolie
- een takje tijm
- rozemarijn
- 2 teentjes knoflook
Vergeet je ingrediënten voor de aardappelpuree niet!
Zo maak je het!
Lees het recept eerst eens volledig en maak voor jezelf uit in welke volgorde je de verschillende delen best maakt. Terwijl je de paprika’s roostert om ze te ontvellen, kan je de groentjes al in blokjes snijden. En vergeet de aardappelen niet als je er aardappelpuree bij wil!
De aubergine
- Snij de aubergines doormidden en haal het vruchtvlees eruit.
- Snijd het vruchtvlees in kleine stukjes en hou apart.
- Gaar de aubergines voor in de oven, 160°C tot hij gaar maar wel nog stevig genoeg is.
Het seitangehakt
- Bak het seitangehakt met de ui en de kruiden in olijfolie.
- Hou het mengsel opzij om straks bij de groentenmacedoine te voegen.
De paprikamousse
- Fruit de sjalot in olijfolie.
- Voeg de paprika’s en kruiden toe. Roer goed en laat de smaken zich mengen.
- Mix met de staafmixer tot een smeuïge mousse zodra de paprika’s gaar zijn.
- Hou de mousse apart.
De Provençaalse groentemacedoine
- Fruit de in blokjes gesneden groenten in de olijfolie en voeg de kruiden toe. Voeg ook de kerstomaten toe.
- Roer goed zodat alles gaar wordt.
- Voeg het seitangehakt toe aan de gare groenten.
- Vul de aubergines met dit mengsel en zet nog wat in de oven om verder te garen.
De assemblage
Maak er iets moois van (check de foto!) of doe zoals mij en schep op elk bord een halve gevulde aubergine, een lepeltje paprikamousse en een goeie schep aardappelpuree.
Eigen aanpassingen/tips/opmerkingen
* Ik heb de paprika’s niet ontveld omdat het wat snel moest gaan en de mousse was zo ook lekker. Wil je ze wel ontvellen? Ik vind de gemakkelijkste methode deze:
- Verwarm de oven op 200 à 220°C en leg de paprika’s in hun geheel in de oven.
- Draai regelmatig tot de buitenkant zo goed als volledig zwart is.
- Haal ze uit de oven en leg ze in een afsluitbaar bakje. Zet het deksel er goed op en laat de paprika’s afkoelen.
- Haal uit het bakje en ontvel de paprika’s nu in 1, 2, 3. Verwijder nu ook het steeltje en de zaadlijsten.
Je kan de auberginehelften voor je er echt aan begint bestrooien met zout en een halfuurtje laten liggen. Daarna spoel je ze af en dep je ze droog. Op die manier verliezen ze vocht en eventuele bitterheid. Ze nemen dan ook minder olie op.
Ziet er allemaal super lekker uit. Maar inderdaad, die groentjes zitten nu niet meer in mijn groentenpakket… Na je review had ik al veel zin om het boek.te kopen en nu helemaal! Bedankt voor de tip! ☺
Pingback: #kookboekweek | januari 2017 | Veggie voor starters | Fiekefatjerietjes