In mijn eeuwige zoektocht naar vervanging voor bepaalde verpakte producten kwam ik een tijd geleden terecht bij de plantaardige yoghurt en room. De yofu die ik kocht, was verpakt in plastic + papier, de room in brik. Dus besloot ik: voortaan maak ik mijn plantaardige room en yoghurt (oké, soort van) zelf. Op basis van cashewnoten, en dan noem ik het cashewroom of cashewyoghurt, voor het gemak. Cashewmelk maakte ik wel al eerder (zonder meer, of als romige cacao-cashewmelk), net als cashew’kaassaus’, maar cashewroom of cashewyoghurt dan weer niet omdat ik de verpakte producten eigenlijk niet zo heel vaak gebruikte. Maar wat ‘room’ of ‘yoghurt’ kan weleens smaken! En het is ZO simpel, want je hebt in principe maar 2 ingrediënten en een blender nodig, dus waarom ook niet?
Nodig voor de basis
- 1 cup cashewnoten (onbewerkt!) (= zo’n 130 g)
- 1/2 cup water (= 120 g/ml) (of meer of minder naargelang de gewenste dikte)
Extraatjes
- citroensap en/of appelazijn
- zout
- vanillepoeder / -extract
- vloeibaar zoetmiddel
- … (doe eens zot!)
Zo maak je het
- Week de cashewnoten op voorhand, 2 uurtjes tot een nacht, in koud of heet water – heet als het sneller moet gaan.
- Giet het weekwater af en spoel de noten even.
- Blender met vers water, hoeveelheid naargelang de gewenste dikte. Ik heb de ‘room’ liever wat vloeibaarder, dus ik kies meestal voor 1 cup noten op 1/2 cup + zo’n 2 eetlepels water. Voor ‘yoghurt’ hangt het wat af van waarmee ik het zal combineren: vloeibaarder in combinatie met droge ingrediënten zoals een noten-zaden-pitten-combo of granola, minder vloeibaar in combinatie met bijvoorbeeld fruit. Maar hé, experimenteren met verhoudingen is de boodschap.
Vraag en antwoord
Wil je aan je ‘room’/’yoghurt’ een zurige toets geven?
Voeg wat citroensap en/of appelazijn en wat zout toe.
Wil je aan je ‘yoghurt’ een zoete toets geven?
Voeg vanillepoeder of -extract toe en 1 tot 2 el vloeibaar zoetmiddel naar keuze. <3 Welkom terug, vanilleyoghurt, ik heb jou toch wel een beetje gemist!
Is cashewroom hetzelfde als echte room?
Uiteraard niet, al kan ik niet vergelijken want ik heb, lactose-intolerant zijnde, nooit echte room gekocht. Maar wij gebruiken het alleszins om pittige soep te temperen, soep wat romiger te maken, in bepaalde zoete bereidingen (chocoladeganache bijvoorbeeld) … Je kan hem ook perfect naar wens op smaak brengen, met peper en zout, of met wat suiker bijvoorbeeld, afhankelijk van de bereiding waarin je het gebruikt.
Is cashewyoghurt hetzelfde als echte/plantaardige yoghurt?
Uiteraard niet, maar het is ook wel lekker. Vind ik dan, hé. Het is alleszins véél minder bewerkelijk dan yoghurt met yoghurtculturen.
Hoe lang kan je het bewaren?
Ik probeer telkens gewoon de hoeveelheid te maken die ik nodig heb en die dan ook echt op te gebruiken, dus veel ervaring heb ik hiermee niet. Maar 3-4 dagen is alleszins oké. Tip voor als je maar een beetje room nodig hebt: maak je room op basis van 1 cup cashewnoten (want minder wordt misschien moeilijk om goed te blenderen), maar breng hem nog niet op smaak. Zo kan je een eventueel restje nog gebruiken voor andere bereidingen: in een smoothie, als extraatje in een haverpapje, aangelengd met water als een cashew(chocolade)melkje …
Ow yeah, dit is waarom ik zo van cashewnoten hou.
En van mijn blender ♥
Kan je het invriezen?
Jup! Getest en goedgekeurd!
Minder plastic afval, hoe?
- Als je je cashewnoten in het groot koopt (als in: in emmers van 2,5 kg), in een verpakkingsvrije winkel of op de markt, kan je het plastic afval enorm reduceren.
- Citroensap: van verse citroenen! Appelazijn koop ik dan weer in een glazen fles met plastic dop, en met zo’n fles kan ik een héle tijd voort.
- Zout: verpakkingsvrije winkel of in papier.
- Vloeibaar zoetmiddel: dadelstroop, stroop van bij de verpakkingsvrije winkel of stroop van in de biowinkel in glazen fles met plastic dop.
Zalig he, als je zo zuivelvrij kan eten zonder ook maar iets te moeten missen? Ik ben er tegenwoordig ook wat mee aan het experimenteren met vegan kaas en het bevalt me enorm! Ik ontdekte onlangs de het recept voor “vegan nacho cheese sauce” van Hot For Food, dat is ook zeker een aanrader! (https://www.youtube.com/watch?v=HUH3ttCnnGU )
Ik eet niet zuivelvrij, dus ik moet sowieso niets missen 😉 Halloumi vind ik voorlopig bijvoorbeeld nog veel te lekker om te beslissen dat ik het nooit meer wil eten.
Vegan kaas is niet echt mijn dada. Ik heb er een paar jaar geleden al wat mee geëxperimenteerd, verschillende recepten ook uitgeprobeerd, maar ik vind het meestal nogal weinig toegevoegde waarde hebben. Maar wie weet, misschien komt het ooit wel, het moment dat ik even enthousiast ben over vegan kaas als over vegan ‘kaassaus’ 😀 Die nacho kaassaus ga ik alleszins wel pinnen, ook al heb ik nog nooit niet-vegan nacho saus gegeten en is dat dus niet iets dat ik mis – het ziet er gewoon lekker uit 🙂
Damn is dat echt zo makkelijk?! Ik moet misschien eindelijk toch eens investeren in een deftige blender (want de mijne maakt lawaai alsof hij gaat ontploffen als ik noten durf mixen).
Kan je dit recept gebruiken om bvb een champignonroomsoep te maken?
Ja hoor! Ik zou dit dan op het einde toevoegen en gewoon even kort laten mee opwarmen. Qua smaakmakers zal je zelf wat moeten testen, maar het romige effect zal je zeker bekomen hiermee. Let wel dat je echt een gladde structuur krijgt met je mixer.