Bananencrème, mijn favoriete ontbijt van tegenwoordig

Het ontbijt blijft mijn favoriete maaltijd van de dag, en hoewel ik ooit vreesde dat dat serieus zou veranderen door minder suiker te eten, is het tegendeel het geval. Ik hou nog meer van ontbijten, nu. Ik hou ook van stevig ontbijten, en natuurlijk ook van plantaardige ontbijtjes, zonder brood (dat blaast mij zo op, echt!) en met goed veel smaak. Oh ja, en met zo weinig mogelijk plastic afval, als het even kan. Met deze bananencrème is dat allemaal mogelijk. Grote liefde, dus.

bananenpudding

Nodig voor 1 à 2 porties afhankelijk van hoeveel honger je hebt* 🙂

 • 1 grote, rijpe banaan (of 1,5 kleine) (zo’n 150 gram ongeschild)
 • 1 cup onbewerkte cashewnoten (dat is zo’n 130 gram)
 • 1 tl vanille-extract
 • 2 el kokosboter of notenpasta naar keuze (maar kokosboter ofwel tot pasta gemixte kokosrasp is subliem!)
 • snuf zout
 • (2 el vloeibaar zoetmiddel)
 • extraatjes als topping: hennepzaad, chiazaad, kokoschips, (pecan)noten, vers fruit …

Zo maak je het

 1. Week de cashewnoten op voorhand, 2 uur tot een nacht. Ik zet ze gewoon de avond voordien te week.
 2. Giet het weekwater af en spoel de noten even.
 3. Mix in je blender of food processor met de andere ingrediënten tot het een smeuïge crème wordt. Voeg eventueel wat water toe als het wat moeilijk gaat. Et voilà, bananencrème!

* Ik eet het meestal in 2 keer op: als ontbijt en als lunch of twee dagen na elkaar als ontbijt. Tegen lunchtijd / de dag nadien kan de bananencrème, wegens de banaan, al wat donkerder kleuren. Ik vind dat niet erg, maar voeg gerust wat citroensap toe om dat tegen te gaan.

Banaan-cashewcrème met hennepzaad, chiazaad, kokoschips en pecannoten. Oftewel: Kickstarting my day! ? #vegan #plantpower

Een foto die is geplaatst door Kelly – Ma vie en vert (@lamerlette) op

Minder plastic afval, hoe?*
 • Bananen: ik koop enkel bio bananen, en dan enkel als ik ze zonder plastic verpakking kan kopen. Meestal hangen er wel nog stickertjes op. Overbodig, maar bon, ik ga ze er nu ook niet afhalen in de winkel of geen bananen meer kopen.
 • Cashewnoten koop ik in emmers van 2,5 kg bij Pit&Pit (wel plastic, maar herbruikbaar) of bij de verpakkingsvrije winkel.
 • Vanille-extract maakte ik jaren geleden zelf met vanille-stokjes die waren verpakt in glas+kurk (van de biowinkel?) + laten trekken in een glazen fles wodka met metalen dop. Ik vul af en toe aan met wodka.
 • Kokosboter maak ik zelf van kokosrasp verpakt in emmers van 2,5 kg (ook weer: wel plastic, maar herbruikbaar) of bij de verpakkingsvrije winkel. Notenpasta kan je ook zelf maken, maar kan je ook in glazen bokalen met metalen deksel kopen.
 • Zout: verpakkingsvrije winkel of ook gemakkelijk verkrijgbaar in papieren verpakking in de supermarkt.
 • Zoetmiddel: verpakkingsvrije winkel of verpakt in een glazen fles (meestal wel met plastic dop) of je maakt zelf dadelstroop.

* Goed als ik voortaan bij recepten kort vermeld hoe ik ze ‘less plastic waste’ maak? Vind ik wel, ja. Dus bij deze: recept 1 waarbij ik even kort inga op dat aspect.

Volgend bericht
Vorig bericht

14 reacties op “Bananencrème, mijn favoriete ontbijt van tegenwoordig

 1. Dank voor de tegenbeweging tegen al dat 5:2vastengedoe en “we-eten-zolang-mogelijk-niet-op-een-dag” ;-). Het ziet er inderdaad een stevig ontbijtje uit maar het klinkt heerlijk :-)!

 2. Ik heb deze gisterenochtend gemaakt met een lepel amandelboter erdoor. Jongens toch zo goed! Vult ook erg verrassend en dat zuiver vegan en zonder gluten. Mijn buikje en ik danken je voor dit recept 🙂

Reageer