Review: De geknipte outfit met 1 meter stof

Toen ik bij Lobke voor het eerst over ‘De geknipte outfit met 1 meter stof‘ las, voelde ik direct een scheutje hebzucht. Nochtans heb ik weinig hebzucht. Want ik heb weinig geld. Dan kunt ge het u niet veroorloven om veel te willen, nietwaar?

Übercontent was ik dus, toen Katrien van uitgeverij Stichting Kunstboek mij mailde. Of ik een recensie-exemplaar wilde? Bring it on!

Daarna vroeg ik, vooral uit gemakzucht, op Facebook wat jullie over dit boek wilden weten. Uiteindelijk bedacht ik zelf ook nog drie vragen, in een poging het lijstje van mogelijke vragen door potentiële lezers compleet te maken. En zo geschiedde: eindelijk nog eens een soort van boekreview, want daar zaten jullie ongetwijfeld op te wachten. Ahum.

Voor wie schreef Marijke dit boek?

Voor alle naaisters die al eens bezweken aan de verleiding om een mooi stofje te kopen met het voornemen er zéker en oh zo graag iets leuks uit te maken. Voor stofverslaafde naaisters dus. Ik maak daar deel van uit, jawel. Ik kocht al eens een metertje van een wondermooi stofje. Zelfs zonder maakidee in mijn hoofd. Tsss.

Wat kan je ermee doen?

Je persoonlijke garderobe in elkaar naaien vertrekkende van lapjes stof van 1 meter. Nogal logisch?

1 meter stof, oké, maar hoe breed moet die rol dan zijn?

De standaard stofbreedte: 1,40 m.

Afhankelijk van de stof kan het uiteraard wel nodig zijn om de voorgestelde schikking van de onderdelen aan te passen. Bepaalde prints of stoffen met vleug (fluweel) vragen dus wellicht toch iets meer dan dat metertje. Maak het jezelf gemakkelijk en kies een effen stof of een stof met een print die het toelaat om gedraaid te worden zonder dat uiltjes op hun kop staan.

Welke soort stoffen?

Alle patronen zijn bedoeld voor gewone niet-elastische stoffen. Maar, zoals Marijke zelf ook aangeeft, bepaalde patronen laten het wel toe om toch rekbare stoffen te gebruiken.

Welke projecten staan er zoal in?

Marijke ontwierp twaalf patronen voor dames (jeej!) met redelijk wat variaties: vier soorten kleedjes, enkele bovenstukken (blazer, T-shirt …), rokjes, een short en een broek.

Twaalf, dat klinkt misschien niet zo uitgebreid, maar ik zal sowieso al content zijn als ik in mijn naaicarrière (hmhm) de helft van de patronen kan uittesten.

Ik weet trouwens nog niet goed wat ik  eerst wil maken: een vest met deelbare rits zonder kraag, een los kleedje, een aansluitend kleedje met ceintuur, de kaptrui, een van de T-shirt-variaties of het halterkleedje. Ik wil maar zeggen: genoeg keuze.

Voor welke maten?

De patronen bevatten telkens 3 lijnen: small, medium en large. Maar extrasmalle of extragrote naaisters krijgen een paar tips om de patronen aan te passen. Doordat er maar 3 maten op de patronen staan, ogen de patroonvellen veel rustiger dan gewoonlijk. Zeer handig, vind ik. Oh ja: er zijn geen naadwaarden toegevoegd aan de patronen!

Zijn het patronen voor beginners of gevorderden?

Hm, ik zou denken: niet voor beginnende naaisters. Ik schat dat je best al wat ervaring hebt met naaien, vooraleer je aan een kledingstuk voor jezelf begint. Niet omdat dat an sich zo moeilijk is, wel omdat de basics van het naaien in het algemeen niet aan bod komen.

Wie is de auteur?

Marijke Sileghem. Nog nooit had ik van haar gehoord, maar het ziet er een sympathieke madam uit. Ook belangrijk, nietwaar?

Hoe zit het boek in elkaar?

Wat mij direct opviel en goedgeluimd stemde: het boek is niet de helft uitleg + de helft patronen. Gelukkig niet. Ik vind dat er al voldoende boeken zijn met gigalange uitleg over hoe je moet naaien en welke stoffen er bestaan en wat je allemaal moet weten over naalden. Nee, Marijke legt goed en kort (6 paginaatjes) “De eerste stappen voor elk kledingstuk” uit en schiet daarna direct in actie.

Elk patroon wordt van begin tot einde uitgelegd en geïllustreerd aan de hand van foto’s. De opmaak is rustig (lees: weinig tekst per bladzijde), de tekst is to the point (lees: korte zinnen), geen klagen op dat vlak.

(jeej voor binnenpiepende zonnestralen!)

Wat ik wel wat mis, is sfeer. Het is een strak, formeel boek, dat correct en professioneel oogt, met fotografie en vormgeving zonder knipoogjes of vrolijkheid. Enige uitzondering zijn de gerecycleerde, doch grijze, foto’s waarop de patronen zijn gephotoshopt aan het begin van elk patroon. Ik vind dat tof, ik, als liefhebber van recyclage en tweedehands en gezellig ruikend papier.

Maar verder geen enthousiasme of uitbundigheid. Ik hou er net van als boeken, en zeker creatieve boeken, een beetje de makers weerspiegelen. Of misschien zijn Marijke en haar boekpartners gewoon effectief strak, formeel, correct en professioneel. Kan ook. Niets mis mee. Kan ik misschien wel iets van leren.

Inspireert het boek mij?

Ja, maar niet direct. Dat scheutje hebzucht werd vooral aangewakkerd door het concept van het boek, stel je voor zeg, hoe zot eigenlijk dat je met 1 meter stof een volledig kledingstuk kan stikken?

Maar toen ik het de eerste keer doorbladerde, was ik niet direct geprikkeld. Ik ben nogal visueel ingesteld namelijk. Bummer: het boek bevat relatief weinig foto’s en hier en daar komen dezelfde foto’s terug. Van sommige patronen had ik graag meer foto’s gezien, vanuit verschillende perspectieven, of ter afwisseling eens een buitenfoto in plaats van enkel studiofoto’s.

Maar hoe meer ik erin las en hoe meer ik de variaties bekeek, hoe meer goesting ik kreeg om een stofje uit de kast te trekken. De opsomming bij de vraag “Welke projecten staan er zoal in?” is daar getuige van, me dunkt.

Van dat stofje-uit-de-kast-trekken maak ik trouwens volgende week werk. Ik ben alleszins al wreed benieuwd of dit boek zijn belofte zal waarmaken. Nu nog beslissen welk metertje stof en welk patroon ik zal gebruiken …

23 gedachten over “Review: De geknipte outfit met 1 meter stof”

 1. Je bent nog sneller dan ik met je review! Ik ga volledig akkoord met jou, ik denk dat er veel potentieel in het boek zit, maar ik vind de keuze van de stoffen ook niet zo top waardoor het inderdaad sfeer mist! Al denk ik dat de patronen wel leuk zijn met gebruik van het juiste stofje. Wordt bij mij ook vervolgd! Succes ermee!

 2. Deze heb ik onlangs gereserveerd bij de bib en ik kijk er vol ongeduld naar uit. De gedachte om met één metertje toe te komen klinkt in ieder geval héél erg aanlokkelijk!
  Maar aangezien ik een fervent liefhebster ben van zwierige rokjes is het nog maar de vraag of ik hierin mijn gading zal vinden :p

 3. Ik had het gekregen voor mijn verjaardag. De dag erna in gebladerd en ik vond het er eigenlijk maar saai uitzien. Met die gewone effen stof.
  Maar dan moeten we zelf maar potentieel zien zeker. Ik denk wel dat ik er binnenkort iets uit ga maken. Eerst mijn januari-lijstje afwerken.

 4. Bedankt voor je review Kelly! Ik had het ook al eens in mijn handen in de boekhandel en de vormgeving sprak mij ook al niet zo aan. Ik heb het laten liggen met het gedacht van eerst jouw ervaring af te wachten alvorens het te kopen.
  PS: Toeme seg, ik voel mij zo stom! Ik was nog eens gaan kijken op jouw facebook welke reactie er nog stonden ivm dit boek, en er reageert iemand met de vraag hoe breed die rol dan moet zijn, en ik dénk 75 cm dubbel gevouwen, en ik schrijf 1m75. Ahum! ik moet het eerste stofke van 1m75 breed nog tegenkomen 😉

 5. Die 1 meter klinkt veelbelovend, ik wil het wel eens proberen! Al val ik ook voor mooi uitziende boeken, praktisch is natuurlijk ook mooi meegenomen. Ik ben alvast benieuwd naar wat jij ermee zal aanvangen.

 6. Ik heb 'm ook, en vind 'm super mooi. Als eerste ga ik de halterjurk maken denk ik. Zo schoon! Alleen kwam ik erachter dat de stof die ik in gedachte had 110 breed is, aaaa, naai horror! Ik ben benieuwd naar wat jij eruit gaat toveren 🙂

 7. Met welke maat komt zo'n large eigenlijk overeen dan?
  Ik draag zelf 42, en twijfel om het boek te kopen, omdat die large me misschien niet past…
  Ben ook maar een beginnerke, dus vergroten zie ik niet echt zitten…

 8. Dit is de eerste keer dat ik over het bestaan van het boek hoor. Bedankt alvast voor de review! 🙂 Ook al oogt het misschien wat saaier dan het gemiddelde naaiboek, het lijkt me dat er wel wat leuke patroontjes instaan. Het handige aan dit boek lijkt me vooral dat je niet moet twijfelen over hoeveel stof je moet meebrengen als je ergens iets leuks ziet. Met 1 meter kom je gewoon toe! Ik ben al benieuwd om de resultaten van je tests te zien!

 9. Oehlala, ik vond het er ook nogal sec uitzien in de winkel – daarom kocht ik het niet – maar ik denk wel dat er hele mooie basispatronen instaan! En ik heb dringend nood aan meer bovenstukken, dus misschien toch maar eens in huis halen..

 10. Het concept is bangelijk want stof is vrij duur dus als je daar op kan besparen is dat al goed. Maar je hebt gelijk dat het niet aantrekkelijk is. Daarom dat ik met mijn bon van de boekhandel ook een ander naaiboek (Little Miss Y's Wardrobe) kocht in plaats van dit. Ik vind het een boek met heel wat potentieel, maar ze hebben niet alles uit de kast gehaald.

  1. Little Miss Y's Wardrobe staat hier ook al een tijdje, ook dankzij een cadeaubon 😀 Het zijn inderdaad twee heel verschillende boeken, zowel qua stijl van de patronen als qua sfeer in het boek, en mijn persoonlijke voorkeur gaat ook naar Little Miss.

  2. Ik vind Little Miss Y's Wardrobe ook wel geschikt voor beginnende naaisters, net zoals 1 meter stof natuurlijk op voorwaarde dat je al een beetje weet hoe je moet stikken. Maar alle patronen zijn ook uitgebreid uitgelegd, dus het lijkt me wel doenbaar 🙂

 11. ik heb het boek ook net gekocht omdat de titel me zo aansprak. Kleren maken uit maar 1metertje. Maar ik ben een beginnende naaister, en de modelletjes lijken mij nog net iets te moeilijk.
  En je hebt helemaal gelijk als je zegt dat er wat weinig foto's instaan. Maar qua idee vind ik het wel een geslaagd boek

 12. Ik ben het aanpassende kleedje met het rechtopstaande kraagje aan het maken. Enige struikelblok is het kraagje…. ik snap de werkbeschrijving niet en kan het ook niet opmaken uit de foto. Ik heb de kraag al tig keer op alle mogelijke manieren ineen gestoken en het wil maar niet kloppen. HELP!!

 13. Pingback: Mijn vestje uit 1 meter stof | Ma vie en vertMa vie en vert

Reageer