Dat het goed leven is in Transitië

Dat wisten we natuurlijk al. Transitië, het schoonste, kindvriendelijkste, sociaalste vakantieland. Zo gezellig dat je er liefst een gans jaar op vakantie bent! Of er gewoon woont natuurlijk, zoals ik en vele andere groentjes van alle tinten.

Een paar maanden geleden waren mijn toenmalige StyleMeGreen-partner Cristina en ik uitgenodigd op dé boekpremière van het jaar: Groeten uit Transitië, het kind van Eva Peeters, Madame Zsazsa, Kristien Hens, Dorien Knockaert en Joke Rous. We mochten vier minuten volbabbelen over zelfmaak voor het lijf, om te laten zien dat die transitie echt kan, dat die transitie al lang bezig is. In ruil voor mijn minieme moeite kreeg ik het boek. Dedju toch, zo ne sjansaar! 

Voor wie het boek niet kent: Groeten uit Transitië is een boek waarin een paar madammen op zoek gaan “naar goede – en vooral leuke – alternatieven voor een aantal van onze meest vervuilende gewoontes”.  Meer fietsen, minder vlees, meer zelfkweek, minder plastic, meer herbruikbaar maandverband, minder shampoo, meer isolatie, minder kaka doorsjassen, meer delen, minder bezitten, … en véél doch hapklare (want kleine brokjes tekst + zonder moeilijke woorden) achtergrondinformatie. Maar ook als al dat groen gedoe je weinig zegt of zelfs als je al met groenigheid bezig bent, koop of leen het boek dan gewoon voor de hilarische schrijfstijl en dito foto’s. De eerste woorden:

“Hopla, krijg je zomaar ineens een boek over anders gaan leven onder je neus geduwd. Nondepitjes! Snel terugleggen, denk je vast.”

Allez ja, ik kon die stijl wel appreciëren.

Een vriendin opperde dat ik toch niets meer kon leren van dat boek? Inderdaad, het is geen boek voor ver(der)gevorderde groentjes. Ik denk en doe intussen ook al zo’n zeven jaar zo groen mogelijk, maar toch heb ik het boek met plezier gelezen. Meer nog: ik heb gewenst dat ik het zelf zou geschreven hebben. Die Eva heeft een voor velen ambetant thema toch op een leutige manier weten beschrijven, me dunkt.

Conclusie: hoera hoera voor Groeten uit Transitië! Dat het veel verkocht/gelezen moge worden! Dat alle lezers minstens een vierde van de tips mogen uitproberen (en liefst meer)! Dat transitie meer dan een saai woord moge worden!

9 gedachten over “Dat het goed leven is in Transitië”

 1. Deze week was er nog een reportage op canvas, heb je die toevallig gezien.
  Het ging over een vrouw die er deze levensstijl met plezier op na leefde. Ze ging met stoffen zakjes om haar brood, het vlees werd in glazen potjes gedaan. Ze had op jaarbasis slechts een glazen pot aan afval, dat hield ze bij als motivatie. Vrienden brachten hun cadeautjes mee in een keukenhanddoek geknoopt 🙂
  Ik moest op de een of andere manier aan je denken 😉

  1. We hebben geen tv, maar ik heb het nu net bekeken via internet. Inderdaad goed bezig op vlak van afvalvrij leven, maar wel jammer dat ze vlees eet, dat heeft nochtans een enorme impact. Bedankt voor de kijktip!

 2. Ik heb het boek deze week nog vastgehad, maar toch maar niet gekocht… om de reden 'het meeste wist ik al'. Maar inderdaad de schrijfstijl is heel leuk, en alleen daarom heb ik toch in beraad gestaan om het te kopen.

 3. Ik ga dat boek toch ook eens zoeken in de bib. Ik heb het gevoel dat het qua consuminderen bij mij beter en beter lukt, nu nog van die verdomde stoffenverslaving af geraken, dat is echt een ramp, qua afval denk ik niet dat wij de beste leerlingen van de klas zijn, maar als ik kijk tijdens het wekelijkse afval-buiten-zet-moment, dan valt me toch op dat wij precies het minste afval van de straat hebben, joepie! Ook hou ik heel erg van de geef kast op Antwerpen-Dam, dat is niet zo ver en ik heb er al veel spullen naartoe gebracht.

 4. Hallootjes dag beste Merlette Blanche!
  Ik weet dat mijn reactie hier niet hoort, maar wist niet goed waar hem te posten. En natuurlijk is dit ook wel een zeer interessant blogpostje! 😉
  Zelf heb ik ook een blogje, en ben ik bezig met gelijkaardige zaken als jou. Ik ben natuurlijk maar een groentje (hihi) vergeleken met deze site, maar ik heb je toch genomineerd voor de 'Liebster award'. Dat is een soort award om nieuwe blogs te leren kennen. Ik hoop dat je het leuk vindt!

Reageer