Blije-billen-scrub

Lenteschoonmaak betekende dit jaar ook voorraadschoonmaak. Ik kwam kilo’s hazelnoten en kikkererwten tegen, werd eraan herinnerd dat ik vaker linzen op het weekmenu moet zetten en vond enkele restjes. Cacaoboter van chocolade-experimentjes, suiker van toen ik nog suiker in mijn zelfgemaakt gebak gebruikte en koffie van bijna 4 jaar oud. Sommige wijnen worden beter met de jaren, maar koffie? Tijd om er een billen-scrub van te maken, want dat lijf van mij kon zeker ook een schoonmaak gebruiken.

Nodig

 • 4 el gemalen koffie
 • 250 g suiker naar keuze
 • 100 g cacaoboter
 • (optioneel) een extra geurtje: kaneel, vanille-extract of 10 druppels etherische olie naar keuze

Zo doe je dat! 

 1. Smelt de cacaoboter au bain-marie.
 2. Roer de suiker en koffie goed door elkaar en zorg dat er geen klonters zijn.
 3. Haal de gesmolten cacaoboter van het vuur en laat een paar minuten afkoelen.
 4. Roer de suiker-koffie-mengeling, de afgekoelde cacaoboter en eventueel een extra geurtje toe. Goed roeren!
 5. Schep in een muffinbakvorm of ijsblokjesvorm en duw goed aan. Laat opstijven in de koelkast of diepvriezer. Duw uit de vormpjes en bewaar in een mooi potje.

scrub-suiker-koffie-cacaoboter-zelf-maken

Zo gebruik je dat! 

Stap in de douche. Maak je huid nat met warm water. Wrijf het blokje draaiend op de probleemgebieden (= de cellulitisrijke). Laat een paar minuten inwerken. Spoel af met warm water. Doe dit twee à drie keer per week voor zachte, schone billen.

scrub koffie suiker cacaoboter

Heb je geen cacaoboter in huis, maar bijvoorbeeld wel olijfolie of andere vloeibare, plantaardige olie? Geen probleem! Meng een deel suiker op een half deel gemalen koffie (of omgekeerd of gelijke verhoudingen, hé, het doet er allemaal niet zo hard toe) en voeg olie toe tot de gewenste consistentie. Het wordt dan eerder een vloeibare scrub, maar the good stuff is there! Laat je pot scrub niet in contact komen met water, om de bewaartijd te maximaliseren.

’t Is maar dat je het weet: dit zelfmaakprojectje verscheen ook in het Visita-nummer van april. Lees de rest van het magazine (met deze keer een special over biobaby’s) online.

12 gedachten over “Blije-billen-scrub”

 1. Dat zie ik wel zitten, zachte billen. Waar haal jij eigenlijk cacaoboter? Misschien zoek ik niet hard genoeg maar ik ben het nog niet tegengekomen.

  Trouwens, als je linzen teveel hebt en toevallig het boek 'Lekker Ecologisch' van VELT hebt, zeker de tempeh-linzenschotel met paprikavinaigrette eens proberen. Verslavend lekker en mijn voorraad groene linzen ging er meteen door.

  1. Dat heb ik (nog) niet, omdat ik hun Handboek Ecologische Voeding heb. Ik heb er wel al aan gedacht om dat eens te vervangen door Lekker Ecologisch… Ooit 🙂

   Cacaoboter vind je bijvoorbeeld bij Gekruid.com (lovelovelove die webshop!).

  2. Ah dan snap ik wel dat je het niet meteen koopt 😉
   Ohja, gekruid.com! Ik had gezegd dat als we verhuisd waren dat ik daar een grote bestelling ging doen maar het is er nog niet van gekomen.. Merci voor de tip!

Reageer