Pecan-chocoladetaart

Ik kreeg een tijdje geleden een paar grote zakken fondant chocolade waarvan de vervaldatum eigenlijk al verstreken was. ‘Laat ze niet te lang meer liggen, zeker de zak die al open is’, was de boodschap. En dus maakte ik de afgelopen tijd af en toe pecan-chocoladetaart. Want: Goddelijke Combinatie!

Ik maakte ook de kleine pecantaartjes van De Groene Prinses, een recept dat ik al een paar jaar geleden heb gepind. Ik veranderde wat aan het recept, want De Prinses gebruikt sap van mandarijntjes, en ik hou echt niet van de combinatie van citrusvruchten met chocolade. En ook: mandarijntjes zijn er natuurlijk niet altijd. Maar zonder mandarijntjes kan het ook!

taart chocolade pecannoten

Nodig

  • ingrediënten voor je favoriete taartbodem 
  • voor de vulling:
  • 100 g pecannoten
  • 5 el water of plantaardige melk*
  • 1 el vanille-extract
  • voor de chocoladeganache:
  • 100 g pure chocolade, in stukjes (of 150 g voor een dikkere laag)
  • 4 el plantaardige room (in mijn geval homemade cashewroom) (of 5 à 6 el als je 150 g chocolade gebruikt)
  • voor de garnering: 12 halve pecannoten (of meer als je een grote taart maakt)

Zo maak je het

  1. Verwarm de oven voor op 175°C.
  2. Maak je taartbodemdeeg. Gebruik hiervoor gerust het recept en de bereidingswijze van De Groene Prinses. Maak 12 cirkeltjes en druk ze aan in 12 ingevette muffinvormpjes, of rol het deeg uit en druk het aan in een grotere taartvorm (doe ik liever want cirkeltjes uitsteken gaat trager).
  3. Mix de pecannoten voor de vulling tot kruimels. Voeg water/ ‘melk’ en vanille-extract toe. Verdeel het mengsel in de muffinvormpjes.
  4. Bak deze twee laagjes 10 minuten op 175°C. Haal daarna uit de oven, schakel de oven uit en leg de pecannoten voor de garnering eventueel nog in de oven, zodat ze door de restwarmte lichtjes roosteren.
  5. Smelt de chocolade au bain-marie. Voeg de room toe en meng goed. Verdeel over de afgekoelde taart(jes).
  6. Druk een halve pecannoot in elk taartje of verdeel de pecannoten over de chocoladeganache.

taart chocolade pecannoten vegan

Minder (plastic) afval, hoe?
  • De ingrediënten voor mijn taartbodem zijn meestal meel/bloem, die ik in papieren verpakking koop, of havervlokken voor havermeel in bulk of in de verpakkingsvrije winkel.
  • Mijn pecannoten kocht ik ook in bulk, maar vind je ook in de verpakkingsvrije winkel.
  • Water komt uit de kraan en plantaardige melk maak ik zelf en daarvoor heb ik dus ook geen wegwerpverpakking nodig.
  • Vanille-extract maak ik ook zelf.
  • De chocolade zat wel verpakt in plastic, maar in een grote zak die anders in de vuilbak was beland – ik heb hem dus gered, wat een opoffering! 😀 In de verpakkingsvrije winkel vind je natuurlijk ook chocolade. Ik koop mijn chocolade in het groot, via via rechtstreeks bij de chocoladefabriek. Je kan dit ook vervangen door ‘chocolade’ van kokosolie (+ cacaoboter), cacaopoeder en zoetmiddel, wat allemaal ook wel zonder plastic verpakking te vinden is.
  • Cashewroom: zelfgemaakt dus zonder verpakking (met noten in bulk of verpakkingsvrij).

taart chocolade pecannoten plantaardig

* Je kan dit ook vervangen door 3 el water/plantaardige melk + 2 el agave-/ahornsiroop als je het wat zoeter wil. Ik gebruik water als ik geen plantaardige melk heb gemaakt (voor 5 el vind ik het wat onnozel om noten te melken).

5 gedachten over “Pecan-chocoladetaart”

  1. Lottesanekdotes

    Oké, ik ga dus proberen te vergeten dat ik dit recept heb gezien, want het ziet er vééééél te lekker uit en dan komt dat niet goed met mijn lijn 😉

  2. Hmmm, waarom komt niemand mij ooit eens een zak “vervallen” chocolade geven 🙁 Ik zou me ook wel willen opofferen om hem in deze taart weg te werken 😉

Reageer