Leesvoer – editie vijfsterrenboeken van topvrouwen

Kijk. Het zit zo. Op het moment van schrijven is het zondagavond. Ik heb al een Wreed Goed Weekend gehad. En nu zit ik hier, in mijnen hof, terwijl de temperatuur mij doet geloven dat het al zomer is, na te denken over een introotje voor dit bericht. Maar het komt niet. Het zit gewoon zo: ik las in februari en maart drie geweldig schone boeken, alledrie – toevallig of niet – geschreven door vrouwen. Boom, een thema voor een nieuwe editie leesvoer! Zo simpel kan het leven soms zijn.

Het wordt spectaculair. Beloofd, Zita Theunynck, Uitgeverij Vrijdag

*****

WAUW. Het is lang geleden dat ik een boek zo snel uitgelezen heb (te lang, maar goed). Dit debuut heeft mij verslonden, zoals Anna Leonard. Zita’s schrijfstijl deed mij soms wat denken aan die van Griet Op de Beeck, en de thematiek wat aan A Little Life. En dat dan met een snuifje The Fault in Our Stars, want het gaat over jonge mensen en jonge vriendschap / liefde. Maar eigenlijk kan ik niet al te veel zeggen zonder iets te verklappen. Hoe dan ook: ik heb gelachen en zelfs efkes gebleit. Komt wellicht in de top 3 van boeken die ik het liefst gelezen heb in 2018.

(Ik heb wel spijt dat ik direct na het lezen minder lovende tot ronduit negatieve reviews gelezen heb op Goodreads. Dat had ik niet moeten doen. Die hebben de na-het-uitlezen-van-een-Goed-Boek-euforie wat bedorven. Ik ben wel blij dat ik ze niet op voorhand gelezen heb, want dat doe ik nooit bij boeken die ik zelf al had toegevoegd aan mijn leeslijst en dit boek had ik er daardoor misschien afgehaald en dan zou ik dus nooit dit verhaal gelezen hebben en dat zou echt zonde zijn geweest.)

Het spijt me van dat klote boek, van die klote trein, van het waanzinnige verdriet dat als een slechte bodylotion over je hele lijf is uitgesmeerd, van nog veel meer.”

Mijn mama was belachelijk enthousiast over alle eenvoudige dingen in het leven. Ze was belachelijk goed in gelukkig zijn.”

‘Alleen spijt komt te laat.’ Ik bedoel dat letterlijk zo: enkel en alleen spijt komt écht te laat. Bussen, treinen, je allereerste echte orgasme, mensen, de spaghetti bolognese die je anderhalf uur geleden besteld hebt: het zijn geen van alle dingen waar je een leven lang van wakker ligt. Van spijt wel. Van alle dinges des levens is spijt het enige dat werkelijk té laat kan komen. Verder is te laat komen nooit zo dramatisch als het lijkt.’ (Dit zijn de eerste zinnen van het boek en ik dacht toen al direct: fuck maat, dit wordt een toppertje.)

Het beste wat we hebben, Griet Op de Beeck, Uitgeverij Prometheus

*****

Tja. Kijk. Het was er weer boenk op hé.

Dat schreef ik op Goodreads, maar da’s natuurlijk wel heel erg kort. Iets langer: sterk en pijnlijk en terug met dat rauwe Vlaamse hoekje. Graag gelezen? Amai, nog ni.

Verdriet liep voor hem uit als een hond die zelf de weg weet.”

‘Ik, ik, ik, begrijp het.’ Ze likte haar verweerde lippen. ‘Uw, uw, uw vader die, die u, niet niet… Dat, dat is…’ Ze haalde haar schouders op, sommige woorden lieten zich door niemand ooit vinden. Lucas hoorde wat ze zei, en al zijn dijken barstten.”

Noord, Sien Volders, Uitgeverij Hollands Diep

*****

Oh ja, hier nog een fan van dit debuut! De aantrekkingskracht van de ongetemdheid, het zich kunnen verliezen in een ander, de eigenwijsheid en hartstocht van de personages én de natuur … En dat dan allemaal neergeschreven in mooie taal. Ja, ik heb me een beetje verloren in Noord. Oh en ik kreeg zelfs effenaf nog meer goesting om naar het Noorden te gaan (eerder Noorwegen of Zweden dan wel, MAAR TOCH).

De stad nadert en hij rijdt steeds trager. De bebouwing wordt dichter en alles wordt lelijker, drukker, vuiler. Steeds meer mensen, steeds meer auto’s, steeds meer reclameborden en overal is er kunstlicht. Liever wil hij stoppen, omkeren. Niet naar die drukte, niet naar dat licht.”

Voor de golf onversneden verdriet de woede verdrinkt ademt hij diep in.”

Ze volgden de getijden van de honger van hun lijven.”

Ziezo, dat was het alweer! Tot de volgende keer!

BewarenBewaren

BewarenBewaren

8 gedachten over “Leesvoer – editie vijfsterrenboeken van topvrouwen”

  1. Leuke tips, Kelly!
    Griet Op De Beeck ligt ook al klaar. Op dit ogenblik ‘Goddelijk Wild’ aan het lezen van Ann Sterckx en Rudy Vandamme. Verder, nog misschien een tip (althans die staat nog op mijn verlanglijstje) – Acht Bergen van Paolo Cognetti.

  2. Ik zag de titel en wist al dat Noord erbij zou zitten ?. Griet heb ik meteen gelezen toen hij uitkwam en over die andere las ik meer goeds, dus die staat sowieso ook op mijn lijstje! Altijd leuk, dit soort blogposts :-)!

  3. ‘Noord’ vond ik ook geweldig, maar het boek van Griet kon me minder bekoren. Maar dat wist je al, want dat vertelde ik zondag al :-). Ik ga dit jaar zeker nog dat boek van Zita lezen, want ik hoor en lees er alleen maar goeds over!

  4. Pingback: Leesvoer - wat ik las in mei, juni en juli - Ma vie en vert

Reageer