De 7 beste boeken die ik in 2017 las

Ik verklapte al dat Wonder het boek is dat ik in 2017 het allerliefste heb gelezen, maar natuurlijk heb ik er nog meer gelezen. Pas op, niet veel meer. 13 maar in totaal. Oké, ik heb mijn doel van 12 boeken per jaar wel gehaald, maar toch las ik afgelopen jaren meer én met meer plezier. Dus ja, dat vind ik toch een beetje spijtig. Het lage aantal is voor een deel te wijten aan dat ene boek waar iedereen zo lovend over is maar dat mij in een leesdip deed terechtkomen. Maar goed, eerst het goede nieuws!

Deze 7 boeken heb ik het liefst gelezen.

 1. Everything Changes, Jonathan Tropper. Omdat Tropper altijd voor zo veel leesplezier zorgt. Mini-review hier.
 2. Wonder, R.J. Palacio. Bedoeld voor jongvolwassenen, maar zelfs als 29-jarige heb ik het verhaal van Auggie zo zo zo graag gelezen. Wat ik er in iets meer woorden van vond, kan je hier (opnieuw) lezen.
 3. Norwegian Wood, Haruki Murakami. Ver van mijn bed, maar dicht bij mijn hart. Zo blij dat ik het eindelijk heb gelezen.
 4. La petite fille de Monsieur Linh, Philippe Claudel. Lang geleden was het dat ik een Frans boek had gelezen, maar Claudel wilde ik al lang leren kennen en ben ik blij met die eerste kennismaking. Hier moet je zijn voor citaten en meer uitleg waarom.
 5. Blindelings, Kris Van Steenberge. Anders dan Woesten, maar ook gulzig gelezen. Meer daarover hier.
 6. Purple Hibiscus, Chimamanda Ngozi Adichie. Sterk verhaal dat mij goesting heeft doen krijgen om nog meer van deze vrouw te lezen. Meer daarover hierzo.
 7. Things The Grandchildren Should Know van Mark Oliver Everett (Mr. E van Eels) vond ik ook geweldig. Ik heb alleen spijt dat ik het niet gelezen, maar ernaar geluisterd heb. Ik zou anders wel af en toe zinnen herlezen hebben, omdat ze zo boenk erop zijn. Grappig bij momenten ook, ondanks het hoge dramagehalte (maar goed, da’s nu niet zo verrassend, dat Mr. E drama en humor wel kan combineren).

Statistiekjes!

(omdat ik dat vorig jaar zo tof vond)

 • In 2017 las ik 13 boeken, net eentje meer dan de bedoelde 12.
 • Die 13 boeken bevatten allemaal samen 3628 pagina’s.
 • Aan 7 boeken gaf ik 5 sterren, aan 2 boeken 4 sterren. Ik lees natuurlijk in de eerste plaats boeken waarvan ik denk dat ik ze geweldig graag ga lezen, dus dat verklaart wel een beetje dat hoge aantal vijfsterrenboeken, hé?
 • 1 sukkelaar kreeg 1 ster.
 • Het dikste boek dat ik las was Het huis van de moskee van Kader Abdolah, goed voor maar 412 pagina’s. Geen dikke kleppers, dit jaar.
 • Het dunste boek was Bullet Journal, de handleiding van Kelly, en daarover wil ik nog altijd een review schrijven.
 • Het populairste boek (meest gelezen door Goodreaders) dat ik las was Wonder. Dat verwondert mij niet.
 • Het hoogst gewaardeerde boek was ook Wonder. Ik lieg dus echt niet hé, als ik schrijf dat het zo’n schoon boek is.

Vanwaar de leesdip?

Het boek dat de leesdip veroorzaakt heeft is Wil van Jeroen Olyslaegers. Ik ben het beginnen lezen op 19 augustus en tegen 13 september zat ik nog maar 25% verder. Mijn update van toen: “Ik snap nog niet goed waarom dit zo goed gevonden wordt, maar hopelijk komt het nog.” Ik heb nog wat gelezen, maar het kwam nog altijd niet en toen heb ik het gewoon opzij gelegd. Ik denk dat het gewoon niet het goede moment was voor zo’n zwaar onderwerp, dus ik probeer het dit jaar wellicht nog eens, want benieuwd ben ik wel nog altijd. Allez, maar dan begin ik er enkel en alleen aan op het moment dat ik er goesting in zou krijgen. Komt dat moment niet, dan is dat natuurlijk gewoon dikke, vette pech.

Het boek dat de leesdip verergerd heeft is Dept. of Speculation van Jenny Offill. Daarin ben ik op 13 september begonnen in een poging om de leesdip door Wil om te keren. Helaas. 29 oktober heb ik het uitgelezen (dat dan weer wel), maar ik gaf het maar één ster. Mijn woorden van toen op Goodreads: “Dit boek heeft mij een serieuze leesdip bezorgd*. Maar echt. Van de hak op de tak, veel te weinig aandacht voor details, weinig mooie zinnen – nope, echt niet graag gelezen. Ik hoopte dat het zou veranderen, maar niet dus. Ik denk dat het zo’n boek is dat je in een trok moet kunnen lezen (of dus toch zo snel mogelijk). Ik voelde ook geen connectie met het personage, dus wellicht beïnvloedde dat mijn leestempo ook nogal.” * Eigenlijk klopt dat dus niet helemaal, want het is wel degelijk begonnen met Wil.

Daarna heb ik langer dan een maand NIET gelezen. Van #nevernotreading naar #fuckwateenleesdipzeg. Dat had ik de laatste jaren nog niet meegemaakt, zeg. Zo zo zo jammer. Gelukkig had ik ander vertier (want een mens moet toch ontspannen hé!), in de vorm van Super Mario Odyssey (yesssss, dat superleuke spelletje op de Nintendo Switch!). Goed. 17 december ben ik Les âmes grises van Philippe Claudel beginnen te lezen. Het is een boek in redelijk moeilijk Frans, maar ik denk wel dat ik de leesdip overwonnen heb, want ik lees terug (quasi) elke dag, al is het maar een paar bladzijden. OEF ZEG!

En 2018? Ik hoop dat dit jaar mij wat meer leesplezier bezorgt dan de tweede helft van 2017. Ik heb alvast een nieuw leeslijstje in een nieuw schriftje gemaakt én vers voer voor mijn eReader aangeschaft. Zeg eens, wat hebben jullie het liefste gelezen?

BewarenBewarenBewarenBewaren

23 gedachten over “De 7 beste boeken die ik in 2017 las”

 1. Wonder leek mij van verhaal zo dunnetjes, maar gezien ieders enthousiasme ga ik het toch een kans geven (hopelijk dit jaar). Wil heb ik graag gelezen, maar ik begrijp dat het het juiste moment moet zijn om het te lezen. Dept. of Speculation lazen we ooit met de boekenclub. Zo’n dun boekje dat het snel uit was bij mij, maar ook zo dunnetjes van verhaal. Dat stelt inderdaad niet veel voor. Jammer van de leesdip wel door die boeken.
  Norwegian Wood staat ook al lang op mijn leeslijst, ook daar zou ik dit jaar eens werk van moeten maken! Gisteren vond ik eindelijk de moed om aan A Little Life te beginnen, omdat het nu pas past in de planning met de boekenclub en omdat dikke boeken mij al eens durven af te schrikken.
  Ik las eerder deze week Noord van Sien Volders uit op één dag. Heel graag gelezen!
  Dat 2018 je meer leesplezier mag bezorgen dan 2017!

  1. Ha, over Noord heb ik ook al veel goeds zien passeren! Ik twijfel nog of ik het aan mijn leeslijst toevoeg, maar wellicht wel. Geniet van A Little Life! Nu ja, dat is misschien niet het beste werkwoord, maar toch. En bedankt!

 2. En ook And the mountains echoed van Khaled Hosseini. Eerder al The Kite Runner en A Thousand Splendid Suns gelezen. Allemaal pareltjes!

  1. Hier ook een fan van Khaled Hosseini! Drie dikke parels inderdaad! Het geluid van de nacht staat blijkbaar al op mijn leeslijst, zie ik, én het kost momenteel maar 4,50 euro, dus ik denk dat ik het alvast koop en dan hopelijk nog dit voorjaar kan lezen 🙂

 3. Nu wil ik Wonder toch wel lezen, ik heb het alvast op mijn verlanglijstje gezet 🙂
  Ik vind dat ik een topjaar heb gehad, het lezen ging me goed af! Al waren er wel wat van die trendy boeken bij die ik uiteindelijk toch maar niets vond. De mooiste boeken die ik las waren Mijn niet zo perfecte leven van Sophie Kinsella en Een bijzonder jaar van Lori Nelson Spielman. Van die boeken heb ik het echt warm gekregen en ik zou ze zo opnieuw lezen! Ik kijk al uit naar dit jaar, al denk ik dat ik wat minder ga lezen.

 4. Mijn topper van 2017 was Een klein leven. In oktober en november las ik heel veel, in december had ik een leesdip. Al had ik die wel een beetje aan mezelf te danken want mocht niet in een ander boek beginnen voor ik het huidige uit had en dat ging niet vlotjes.

  1. Wat doen we onszelf soms toch aan hé? Hopelijk een jaar met enkel vlotte boeken! Een klein leven als topper van het jaar, dat begrijp ik 100%.

 5. Wonder staat ook op mijn favorietenlijstje van 2017! Ook hier was er even een leesdip, al weet ik niet meer goed na welk boek dat was, maar bij mij heeft Harry Potter het weer een beetje goed gemaakt. Super dat je zo veel boeken 5 sterren gaf, ik ben minder gul geweest afgelopen jaar. Hopelijk bijna alleen maar vijfsterrenboeken in 2018, ik ben alvast benieuwd naar je updates hier want meestal lees ik ook graag wat jij leest!

 6. Door al het enthousiasme voor Wonder heb ik dat boek ook wat hoger op mijn lijstje gezet! En ik hoop Blindelings ook eens te gaan lezen… En ja, soms raak je echt niet door een boek. Ik had hetzelfde met Le Comte de Monte-Cristo. De enige oplossing (voor mij toch) is om het boek even te laten liggen en iets totaal anders (liefst iets luchtigs) te lezen.

 7. Steeds erg dankbaar met je leesverslagen! Ik lees vooral op reis veel, dus dit lijstje zal ik alvast opnieuw pinnen!
  Al een geluk dat er zoveel te doen is, dat zelfs een hevige leesdip, je geen ‘leeg’ gevoel heeft 😉

 8. Ik heb er mijn Goodreads moeten bijhalen en ik heb dit jaar blijkbaar maar aan twee boeken vijf sterretjes gegeven (terwijl ik normaalgezien wel vrij gul ben met mijn sterren): Behind Closed Doors van B.A. Paris (zo! spannend!) en Landline van Rainbow Rowell. Ik heb vooral heel veel middelmatige boeken gelezen, en veel te lang blijven doorploeteren in ééntje dat ik vroeger had moeten wegleggen en waardoor ik maar heel nipt mijn leesdoel heb gehaald. Dit jaar heb ik mijn doel hoger gelegd, van 10 naar 15, en ik voel in mijn kleine teen dat ik het ga halen!

  1. Ik heb Behind Closed Doors zonet toegevoegd aan mijn leeslijst, de korte omschrijving heeft mij benieuwd gemaakt! Veel leesplezier dit jaar! Allez, minstens 15 keer toch he.

 9. Leuk blogbericht. Ik kreeg in 2017 de leeskriebels helemaal terug te pakken en denk dat 2018 nog beter zal worden 🙂
  Norwegian wood is mijn absoluut lievelingsboek! Nu ik zoveel over ‘Wonder’ lees, zal ik deze toch ook maar eens gaan lenen in de bibliotheek. Ik wens je veel lees-plezier in 2018!

 10. Ik snap je opmerking van Wil, ik had het er ook in het begin moeilijk mee, maar het is wel gekomen, het hielp om eens langere tijd door te lezen. Maar als het na een kwart er nog niet is, dan twijfel ik toch

  Noord kan ik aanraden, ik ben er ook in bezig en het gaat als een trein. Verder voor mij een ontdekking was Julian Barnes, ik heb er nu twee of drie gelezen en die waren dik in orde. Wel dunne boekjes

  1. Die staat al eventjes op mijn leeslijst, een beetje hoger zelfs na Purple Hibiscus! Wellicht lukt het niet dit jaar, maar ooit wil ik het wel lezen 🙂

 11. 2017 was een top leesjaar voor mij. Uitschieters De nix en kind onder kannibalen. Momenteel mijn eerste E book aan het lezen… Na jaren twijfelen lag het nu onder de kerstboom dus kon ik niet meer achterblijven. Direct een dikke klepper (Max, mischa en het tet offensief). Leescomfort ’s avonds alvast top!

  1. Merci voor de tips! En wat een fantastisch cadeau! Ik heb zelf ook jaren getwijfeld, maar ik ben nog altijd zo zo blij dat ik toch overstag ben gegaan. Alleen al voor dat avondlijke leescomfort 🙂

 12. Haha, wij hebben sinds kort ook een Switch in huis, plezant hé 😀 momenteel spelen we vooral veel Mario Kart, maar Super Mario Odyssey ligt ook klaar…

  En qua boeken: mijn “vijfsterrers” van het voorbije jaar zijn Vele Hemels boven de zevende, All the light we cannot see en Harry Potter and the cursed child.

 13. Ge kunt dat zo hebben hé dat een boek maar voortsleept…. Vreselijk. Soms is het beter dat gewoon te laten voor wat het is, maar ik ben daar slecht in 😀 Ik lees meestal twee boeken tegelijk, als het ene dan wat moeilijker is dan heb ik het andere nog om verder in te gaan. Afwisseling van spijs etc zeker?

Reageer