Eenvoudige cirkelsjaal x3

Mijn vijf jaar oude, gebreide cirkelsjaal en mijn gerecykleerd cirkelsjaaltje hebben concurrentie gekregen. Van een feller, vrolijk groen exemplaar, nog wel. Maar je weet wat ze zeggen, cirkelsjaals kan je nooit genoeg hebben. En een eenvoudige cirkelsjaal, dat heb je zo gemaakt. Nu ja, ‘zo’ is relatief.

drie-keer-cirkelsjaal-ingezoomd

Het zit zo. Timehop herinnerde er mij onlangs aan dat het drie jaar geleden was dat ik twee stofjes had gescoord tijdens de Dag van de Kringwinkel: een groen viscose-achtig stofje en zwart kant. Drie jaar geleden, jawel. In het groene lapje zag ik meteen cirkelsjaaltjes, eenvoudige, luchtige lentesjaaltjes. Je weet wel, zo’n snel-snel-snel-tussendoor-project. Maar helaas, andere projecten bleven maar voorrang krijgen, en dat lapje bleef maar ongebruikt liggen …

Dag van de kringwinkel en twee onweerstaanbaarheden. Feest!

Een foto die is geplaatst door Kelly – Ma vie en vert (@lamerlette) op

Tot een week geleden.

Ja, eenvoudige cirkelsjaaltjes zijn snelklaarprojecten. Tenzij je je stofje drie jaar laat liggen, natuurlijk.

eenvoudige-cirkelsjaal-werkwijze

Uit mijn stuk stof kreeg ik drie exemplaren, gemaakt uit de losse pols. Ik knipte de stof in drie ongeveer gelijke stukken, van ongeveer 150 op 84 cm, en daarna liet ik mijn naaimachine het werk doen. Drie keer hetzelfde. In ’t kort:

 1. Vouw de stof dubbel in de lengte met de goede kanten op elkaar. Naai dicht langs de lange zijde. Je hebt nu een ‘buis’.
 2. Werk eventueel de dichtgenaaide rand mooi af met een zigzagsteek of de overlock. Keer om.
 3. Speld de korte zijden op elkaar met de goede kanten op elkaar: begin aan de naad en speld helemaal rond langs de ‘buis’. Naai maar laat zeker een keergat open. Werk de rand eventueel af.
 4. Keer binnenstebuiten en naai het keergat dicht.
 5. Drapeer de cirkelsjaal rond je hals en zijt maar gerust fier op uw naaisel.

Het afgewerkte resultaat is een cirkelsjaal van ongeveer 75 cm hoog op 42 cm breed. Easy as that!

Eentje hou ik dus in principe toch voor mezelf, ook al was dat niet echt de bedoeling, een tweede is al gereserveerd en het derde vindt weleens een hals om te omarmen. Eindelijk.

drie-keer-cirkelsjaal

Klopt toch, hé, dat ik echt niet de enige ben die snelklaarprojecten soms enkele jaren uitstelt?
Volgend bericht
Vorig bericht

11 reacties op “Eenvoudige cirkelsjaal x3

 1. Hier blijven de gemakkelijkste projectjes ook vaak het langs liggen, stom he…
  Maar vaak gaat het bij de eenvoudigste projectjes vaak het meest mis gek genoeg.

  Ik vind je sjaals in ieder geval prachtig geworden!!

  groetjes sarah

 2. Ah vet leuk! Ik wist niet dat het zo makkelijk was eerlijk gezegd. Ik heb begin dit jaar een beetje geleerd om te gaan met een naaimachine en volgens mij kan zelf ik dit gewoon maken en dat zegt wat 😉

 3. Deze onthoud ik graag, duidelijk uitgelegd ook. Ik ben dit jaar net begonnen met m’n eerste jaar basis naaien a/d avondschool dus projectjes als dit moeten denk ik wel al een beetje lukken zo… Dank je wel.

Reageer