Cacao mug cake, plantaardig en net zoet genoeg

Tot zo’n twee jaar geleden hadden we geen microgolfoven, maar we kochten er een toen we verhuisden naar ons tijdelijke huis zonder keuken, en dus zonder fornuis of oven. Nu houden we de microgolfoven sowieso nog tot wanneer we gaan bouwen en dan wellicht ook een aantal maanden keukenloos zullen zijn. Daarna? Dat weet ik nog niet goed. Als hij weggaat, zal ik alleszins geen mug cakes meer kunnen maken. Mug cakes zijn cakejes die je in een tas én in minder dan 2 minuten klaarmaakt. Handig? Handig! Of toch als ge plots op zondagmiddag goesting hebt in een tussendoortje maar geen goesting hebt om een halfuur in de keuken te staan of niet alle ingrediënten in huis hebt voor een volwaardige cake.

cacao-mug-cake

Je hebt nodig:

 • 3 el (spelt)meel of bloem
 • 1 el suiker (ik gebruik meestal kokosbloesemsuiker)
 • 1 el puur cacaopoeder
 • 1/4 tl bakpoeder
 • 2 el kokosolie (of arachide-olie)
 • 2 el plantaardige melk
 • 1/2 tl vanille-extract
 • 1 el chocolate chips (optioneel)

Zo maak je het:

 1. Doe alle droge ingrediënten in een tas en roer goed.
 2. Voeg de natte ingrediënten toe en roer net zolang er geen droge brokjes meer zijn.
 3. Zet in de microgolfoven gedurende 1 minuut 15 à 30 sec (op volle kracht), tot het cakeje gaar is. Ik heb graag dat het nog wat vochtig is, dus 1’15” is meestal genoeg om me even in chocolate cake heaven te wanen.

cacao-mug-cake-cacaopoeder

Volgend bericht
Vorig bericht

19 reacties op “Cacao mug cake, plantaardig en net zoet genoeg

 1. Oh, dit moet ik eens uitproberen! Want als ik nu goesting heb in zo’n cakeje, val ik altijd terug op het enige recept dat ik heb: lekker, maar met boter én suiker én ei én chocolade “nogal” zwaar en ongezond. Dan ziet dit er toch al een pak minder zondig uit 🙂

 2. Gelukkig heb ik geen microgolf, ik zou de hele dag cake bakken 😉 Op school doen we dat wel eens met cursisten NT2 of rekenen als een leuke afsluiter waarbij ze ook nog iets leren. Wel met een suikerrijkrecept denk ik.

 3. Ik zag eerder al iets gelijkaardig verschijnen bij Mme Zsa Zsa en vond dat toen òòk al een leuk idee. Deze versie voeg ik dus toe aan m’n lijstje met leuke ik-heb-trek-in-iets-zoet-maar-liever-zonder-suiker receptjes. Merci voor de inspiratie!

  1. Oh en als je nog inspiratie zoekt, er zijn natuurlijk honderden recepten voor mug cakes te vinden op het internet. Mme Zsazsa was niet de eerste 😉 (maar haar versie zal ongetwijfeld ook lekker zijn 🙂 )

    1. Oei oei, Hilde, waaruit leidt je dat af? Nee hoor, ik ben al jarenlang grote fan van Mme! Ik wilde gewoon maar zeggen dat je elders, naast hier en bij Mme, nog veel meer inspiratie kan vinden…

     1. Ah oké dan ben ik alweer gerust gesteld. En in elk geval zijn die recepten beter dan wat je in de winkel kant en klaar vindt aka one mug cake in pakjes 😉 .

 4. Net gemaakt (nu aan het smullen!), zeer leuk en lekker receptje! Letterlijk op minder dan 5 minuten klaar. Het smaakt niet super zoet, waarschijnlijk omdat ik puur cacaopoeder gebruikte. 1 minuut op 900W was voldoende bij mij, het is zelfs al aan de droge kant. Deze ga ik zeker nog maken 🙂

  1. Oh, super dat het je smaakt 😀
   Ik gebruik ook altijd puur cacaopoeder, heb niets anders in huis. (Ik ga ‘cacao’ trouwens vervangen door ‘puur cacaopoeder’, merci dus!) Ik eet ook wel steeds minder suiker, dus voor mij is het zo al zoet genoeg. Maar extra suiker toevoegen kan natuurlijk.

Reageer