Leesvoer – editie boeken die me deden lachen, of op z’n minst heel erg vaak glimlachen (2)

Jullie kennen het concept intussen wel, zeker? Af en toe bundel ik een paar reviews die ik op Goodreads zette, quasi meteen nadat ik het boek had uitgelezen. Ze zijn in feite nauwelijks de stempel ‘review’ waard, maar ze geven wel een goeie indruk hoe ik het boek ervaren heb (en dat is mijn enige bedoeling, voor ‘echte’ reviews en samenvattingen zijn er genoeg andere plekken). Vandaag editie 2 van leuke / grappige boeken, want lachen is gezond (voor de blote kont! #nostalgischemopjes)!

De sterren:
* = ik vond het niet goed
** = het was wel nog oké
*** = ik vond het goed
**** = ik vond het wreed goed
***** = dit boek was geweldig (ofwel: heeft mij enorm geamuseerd / meegesleurd … iets anders wreed positiefs)

Matilda, Roald Dahl ***

(gelezen in het Engels)

Dit boek is blijkbaar al even oud als ik, maar ik heb het als kind nooit gelezen (geen enkel boek van Dahl, for that matter, ja, ik weet het, schandalig). Nu las ik het voor de Verbeelding Book Challenge en ik ben wel blij dat ik Matilda heb leren kennen, dat ik nu eindelijk weet waarom zoveel kinderen zot waren van haar. Tof boekje, jup jup.

All my friends are superheroes, Andrew Kaufman ****

(gelezen in het Engels) 

Schattig, absurd, grappig en heel erg creatief, dat zijn zowat de eerste adjectieven die in mij opkomen als ik dit boekje wil beschrijven. Leuk boekje om een nieuw leesjaar mee te beginnen.

The Martian, Andy Weir ***

(gelezen in het Engels)

Ik heb enorm vaak gelachen dankzij dit boek, een science fiction boek dan nog wel. De humor van Mark The Martian is helemaal mijn ding: droog en soms een beetje cynisch (ge zou voor minder als ge alleen op Mars moet zien te overleven).

En toch heb ik lang over dit boek gedaan (14 dagen, zeg, over 369 paginaatjes). Dat komt door de wetenschappelijke brokken: er wordt gedetailleerd uitgelegd welke chemische en fysische reacties er (kunnen) gebeuren op Mars en dat was soms moeilijk om te volgen voor een absoluut-niet-wetenschapster. Iets te veel science naar mijn goesting, dus.

Nog een puntje waardoor ik er minder van genoten heb: naar het einde toe begon het wat langdradig te worden. Er ging iets mis, maar hoera, Mark fixte het, dan ging er iets anders mis, maar hoera, Mark fixte het … en hoewel dat wellicht de bedoeling had het verhaal spannend te houden, mocht het voor mij wel wat sneller vooruit gaan (temeer daar ik al de hele tijd het einde kon voorspellen – niet omdat het zo verrassend was, maar er waren dan ook maar twee opties: Mark sterft alleen op Mars of Mark wordt op miraculeuze wijze gered).

Dus: graag gelezen, maar niet mindblowing fantastisch wauw.

 

Volgend bericht
Vorig bericht

10 reacties op “Leesvoer – editie boeken die me deden lachen, of op z’n minst heel erg vaak glimlachen (2)

 1. Oh my god, Matilda nog nooit gelezen?! Ik heb dat verzekers een miljoen keer gelezen als kind! Ik denk dat ik hem kado kreeg in het eerste leerjaar ofzo. Zot ervan, ik. Van alles van Roald Dahl, je hebt nog wat te lezen dus. (De heksen! De GVR! Sjakie en de chocoladefabriek! En nog veel meer!) Man er moet echt nog een wereld voor je opengaan 🙂 ! (Sorry, nooit gewoon enthousiast, altijd mateloos, ik.)

  1. Hahaha, zalig, dat enthousiasme! Nu, ik gaf het maar 3 sterren omdat ik het wel goed vond, maar om nu te zeggen “had ik dit als kind maar gelezen” of “nu wil ik alles van Dahl lezen!”, nope. Als kind las ik al snel boeken uit de rekken ‘voor volwassenen’, dus ‘t was niet echt onbewust dat ik ‘de klassiekers’ niet gelezen heb 🙂

 2. The Martian staat bij mij ook nog op het to read lijstje en Mathilda ga ik eens even zoeken op zolder bij mijn moeder, want ik zag een tijdje geleden de film voorbij komen en het is toch wel een heel leuk boek 😉 Zelf ben ik momenteel A Prayer for Owen Meany aan het lezen. De rest van de mensheid lijkt er enthousiast over als ik de reviews moet geloven, maar ik kom er maar niet doorheen 😛

 3. Ik heb Matilda als kind meerdere keren gelezen én bekeken, want we hadden ook de film. Ik was helemaal weg van dat slimme meisje met haar stoute ouders 🙂

 4. Hahaha. Daarnet zei ik tegen Emma “Kom, slaap nu maar” en ze sliep meteen in. Direct erna heb ik een boek proberen te verzetten met mijn gedachten, maar het lukte niet ?

  Ik gisteren tegen het lief ? 31 jaar en Matilda blijft mijn heldin. Samen met Pipi Langkous een van de weinige vrouwelijke rolmodellen in mijn kindertijd die niet cliché-meisje was. Hashtag feminisme.

 5. Hier nog een Matilda-fan!
  Ik had het zelfs nog als naam voor een van de kinderen geopperd, maar het kwam niet door de keuring bij de papa. Het geeft wel aan hoeveel ik haar vroeger bewonderde 🙂

 6. ‘All my friends are superheroes’ las ik vorig jaar ook en dat is echt een leuk (maar speciaal) boekje!
  ‘Mathilda’ moet ik nog maar eens herlezen, dat is al zo lang geleden… Eén van mijn favoriete boeken als kind!

Reageer