Hoe gaat het met de Verbeelding Book Challenge? – update 1

Dit jaar doe ik opnieuw mee met de Verbeelding Book Challenge, dé leesuitdaging georganiseerd door Kathleen van Verbeelding. Tijd voor een eerste update!

01-bookchallenge

Januari was een heel vruchtbare leesmaand: ik las 6 boeken. Dat ging ten koste van spelen met de naaimachine, maar op sommige dagen was het ook gewoon het enige dat ik kon: me nestelen onder een dekentje met mijn e-reader en warme chocomelk. Ook al hebben we geen échte winter gehad tot nu, mijn energieniveau was in januari wel winters, maar dan eerder door andere omstandigheden dan het weer.

In februari werd het nog wat minder, maar toen bleef er zelfs voor lezen weinig over. Niet genoeg vrije tijd, niet genoeg energie, waardoor ik meestal na een paar bladzijdes in slaap viel. Oeps. Ik ben sinds 2 februari bezig in Night Film van Marisha Pessl en ik zit nog maar net halfweg … Maar dankzij de leesvibes in januari kan ik wel 7 puntjes doorstrepen met 5 boeken:

2. Een horror boek
Carrie, Stephen King ****

5. Een humoristisch boek
All my friends are superheroes, Andrew Kaufman ****

7. Een debuut (het eerste boek van de auteur in kwestie)
The Martian, Andy Weir ***

8. Een boek waarin familie centraal staat
+
9. Een boek waarin geestelijke gezondheid centraal staat
De gelukkige huisvrouw, Heleen van Royen ** (mijn review staat hier)

11. Een boek waarin geloof/spiritualiteit centraal staat
Carrie, Stephen King ****

22. Een boek waarin het hoofdpersonage een kind jonger dan 12 is
Room, Emma Donoghue *****

Mini-reviews volgen in een apart bericht, maar het zal al duidelijk zijn dat Room voorlopig mijn favoriete boek is dat ik dit jaar gelezen heb. Ik weet al wat ik na Night Film wil lezen, en daarna en daarna ook al, maar voor deze puntjes weet ik het nog niet zo goed:

21. Een boek waarin het hoofdpersonage holebi is

23. Een boek waarin het hoofdpersonage geen mens is

25. Een boek dat zich afspeelt in een ver, ver verleden (hoe verder, hoe beter!)

26. Een boek dat springt tussen verschillende tijdsperiodes (heden en verleden, verleden en toekomst, heden en toekomst, verleden en nog verder verleden…)

Tips zijn dan ook welkom hieronder en worden beloond met dankbaarheid, uiteraard.

25 gedachten over “Hoe gaat het met de Verbeelding Book Challenge? – update 1”

 1. Joepie! Leesupdates!
  ‘All my friends are superheroes’ las ik vorig jaar, ik vond dat echt een leuk boekje.
  Is ‘Carrie’ echt horror-horror of valt het nog mee? Ik zie echt op tegen dat puntje…
  Hier ook nog enkele moeilijke puntjes, maar we zijn nog maar februari dus ik zie nog wel. Voor puntje 26 raadde iemand mij ‘The Time Traveler’s Wife’ aan, dus ik denk dat ik naar dat boek op zoek ga!

  1. Ik vind dat dat echt nog enorm goed meevalt qua horrorgehalte 🙂 Ik had ook wel al lang geleden de film gezien, dus misschien heeft dat mijn leeservaring wel wat beïnvloed …

 2. Tip voor boek waarin het hoofdpersonage holebi is: Will Grayson, Will Grayson van John Green. Er zijn twee hoofdpersonages (Will Grayson) en 1 van de twee is homo, net zoals een heel,deel van de protagonisten. Plus: het is gewoon een heel fijn boek. Ik kan eigenlijk alles van John Green aanraden.

  1. Ik lees ook graag John Green, dus Will Grayson, Will Grayson zou weleens het boek voor puntje 21 kunnen worden! Dank je voor de tip!

 3. Ok, Room stond al op mijn verlanglijstje, maar mag duidelijk nog een paar plaatsjes stijgen 🙂

  Voor puntje 21 ben ik zelf The Hours aan het overwegen; dat zou voor jou ook kunnen tellen voor puntje 26. Ik twijfel vooral nog omdat de film zo fantastisch goed is, dat ik niet weet of ik het boek wel durf lezen (het omgekeerde dus van wat meestal gebeurt 🙂 Blijkbaar is Brokeback Mountain gebaseerd op een kortverhaal, dus dat is ook een optie.

  Puntje 23 zou bij mij wel eens een Toon Tellegen kunnen worden, die veel verhalen heeft met dieren als hoofdpersonages. En als boek dat zich in een ver, ver verleden afspeelt, hoop ik eindelijk eens de Ilias of Odyssee uit de kast te halen. Veel verder terug dan dat gaat niet lukken, denk ik 🙂 Een paar jaar geleden las ik De Gentse bruid van Dorrit Willumsen, een historische roman over Isabella van Habsburg die zich afspeelt in de 16e eeuw. Niet van het beste dat ik al las, maar toch wel de moeite.

  Maar vooral: hopelijk komt de energie om te lezen (en andere leuke dingen te doen) snel terug!!

 4. Met die opgesomde puntjes sukkel ik ook nog een beetje. Ik begin met wat mij makkelijker lijkt en hoop stiekem dat ik toevallig nog wel eens iets tegenkom. Voor puntje 21 heb ik jaren geleden wel eens een mooi Engels boek gelezen maar wat de naam was? Geen idee. Ik zal eens nadenken.

  King vind ik wel een goed idee voor een horrorboek. Daar heb ik eigenlijk nog nooit iets van gelezen.

  1. Of voor puntje 23: Animal farm als je dat nog niet gelezen hebt.
   En Gypsy boy en Gypsy boy on the run van Mikey Walsh voor puntje 21. Maar ik bedoelde nog een ander boek

 5. Voor puntje 26 heb ik het januari boek afgevinkt: “Als je het licht niet kunt zien” van Anthony Doerr. Heb ik echt van genoten. Voor puntje 23 ben ik “Is er dan niemand boos” van Toon Tellegen aan het lezen, samen met mijn jongste zoon. En naar het schijnt is de film “Carol” met Cate Blanchett een boekverfilming, dus dat kan tellen voor puntje 21.

  1. Als je het licht niet kunt zien heb ik vorig jaar al gelezen, zo mooi inderdaad!
   Dank je voor de Carol tip! Het boek heet blijkbaar The Price of Salt en de korte omschrijving klinkt wel interessant!

 6. 21: “In One Person” van John Irving. Ik heb gehuild bij dit boek. Vol overgave. Zo goed/vreselijk is het.

  26: “Cloud Atlas” van David Mitchell. Als je nog nooit Mitchell gelezen hebt: zeker doen. Als je wél al Mitchell gelezen hebt, dan weet je zelf dat je nooit genoeg van hem kan lezen 😉

  1. Oké, In One Person heb ik meteen toegevoegd aan mijn verlanglijstje op bol.com. En als het niet lukt om het dit jaar te lezen, dan hopelijk wel volgend jaar.

   De korte omschrijving van Cloud Atlas heeft mij nog niet direct overtuigd, maar het boek staat alleszins als mogelijk boek voor puntje 26, we zien dan nog wel.

   Dubbele merci, dus!

 7. Voor 25. las ik ‘De geboorte van Venus’ van Sarah Dunant en voor 26. ‘Station elf’ van Emily St. John Mandel. Mogelijk ben je hier iets mee.

 8. Nieuwe lezer van de blog… Boekentips voor nr 21, deze vond ik heel goed:
  – jeanette winterson: written on the body is heel ingetogen, oranges are not the only fruit een pakkend maar ook humoristisch semibiografisch relaas van haar coming out (allebei niet dik overigens)
  – sarah waters: fluwelen begeerte voor een victoriaans-burleske bildungsroman

 9. Dit zijn de boeken die ik zelf gelezen heb of nog wil lezen voor de gevraagde puntjes:

  21: hiervoor ga ik ‘Een goede moeder’ van Jodi Picoult en/of ‘Achilles’ van Madeline Miller lezen
  23: Toon Tellegen is al vaak genoemd hier, en nu ook door mij: ik las ‘Ze dachten allemaal’, in dat boek zijn zijn 5 dierenromans gebundeld
  25: hiervoor ga ik zelf ‘Galgenmeid’ van Jean-Claude van Rijckeghem en/of ‘Rode sneeuw in december’ van Simone van der Vlugt lezen
  26: voor dit puntje las ik ‘Als je het licht niet kunt zien’ van Anthony Doerr (fantastisch!, maar dat boek heb je zelf natuurlijk al gelezen, bedenk ik nu…) en ‘The handmaid’s tale’ van Margaret Atwood (wauw!). (Momenteel lees ik ‘de bakkersdochter’ van Sarah Mc Coy, dat ook onder dit puntje valt, maar ben tot nu toe nog niet echt enthousiast over dat boek)

  1. Oh, Life after Life klinkt inderdaad wel goed! Merci voor de tip! Al wordt het wel nog moeilijk om te beslissen, want intussen staan er al 5 mogelijke boeken bij puntje 26 :p

   1. ‘Life after Life’ is zeker de moeite van het lezen waard. Ik vond het ‘compagnieboek’ (niet echt een opvolger) ‘A God in Ruins’ zelfs nog beter, dus misschien inderdaad leuk om daar ook nog ergens een puntje te voor vinden als het eerste boek bevalt…

 10. Hoi Kelly, leuk initiatief! Ik ga dit jaar ook proberen mee te doen, ik lees nog steeds erg veel:-)

  Twee tips: voor nummertje 23 ‘Timbuktu’ van Paul Auster, met in de hoofdrol een hondje. Dit boek heb ik zelf lang geleden gelezen toen ik in Madrid woonde.

  Voor nummertje 26 absoluut ‘Cloud Atlas’ van David Mitchell: het boek bestaat uit zes aan elkaar gelinkte verhalen die zich in verschillende tijdperken afspelen op verschillende plekken in de wereld.

  Beiden behoren tot mijn favoriete schrijvers.

  1. Oh, Timbuktu klinkt wel leuk!
   Voor puntje 26 heb ik intussen 5 opties, maar als ik Cloud Atlas niet dit jaar kan lezen, neem ik de tip mee voor volgend jaar 🙂

Reageer