Zelf tortilla’s / wraps maken

Onlangs leerde ik – eindelijk – zelf tortilla’s maken. Tot voor kort kwamen die uit een plastic verpakking als we wraps aten, maar nu dus niet meer. Het duurt zo’n 40 minuten langer dan een pakje opentrekken, maar geen plastic afval ?, pure ingrediënten ?, af te kruiden naar smaak (ik doe graag wat kruiden in mijn deeg) ? en terwijl het deeg rust, heb je tijd om de vulling extra lekker te maken. In dit geval: gemarineerde en gegrilde portobello’s, gestoomde zoete aardappel en gemarineerde tomaatjes, en ook nog geroosterde sesamzaadjes, veganaise en peterselie. 100% bio en WREED LEKKER! #bio #vegan #verblijdingvandedag (allez, eigenlijk een van de vele, blijheid alom vandaag! ?)

Dat postte ik onlangs op Instagram, samen met deze foto.

zelf wraps maken recept

Er werd gevraagd naar het recept, ik beloofde erover te zullen bloggen. En dat is heel erg gemakkelijk, want ik kan jullie gewoon doorverwijzen naar dit recept. Maar ik vertaal het ook efkes naar het Nederlands!

Nodig voor 3 à 4 wraps*

 • 1 cup bloem naar keuze **
 • 1/4 tl zout
 • 1/2 tl bakpoeder
 • 2 el plantaardige olie
 • 1/4 cup warm water (= 60 ml)
 • als je daar zin in hebt: gedroogde kruiden naar smaak

* Ik maak er voor ons tweetjes telkens 4. Ze zijn niet enorm groot, maar met een enigszins stevige vulling (ik bedoel: meer dan enkel wat rauwe groenten) hebben we meer dan genoeg gegeten als we elk 2 wraps eten.

** Als je meel gebruikt, zal je hoogstwaarschijnlijk een extra eetlepel water moeten toevoegen.

Zo maak je het

 1. Meng bloem, zout, bakpoeder en eventuele kruiden goed in een kom. Voeg olie en water toe.
 2. Kneed tot je een licht kleverige bol deeg hebt. Doe het deeg in een bakje met deksel en laat een halfuurtje rusten. Maak intussen je vulling.
 3. Vorm 3 à 4 bolletjes met het deeg. Leg ze tussen een vochtige (!) handdoek. Verhit een koekenpan (geen olie toevoegen, gewoon droog laten!).
 4. Rol bolletje per bolletje uit tot een cirkel of ovaal op een met bloem bestoven werkblad.
 5. Verwarm elke wrap langs elke kant zo’n halve minuut in de pan. Laat zeker niet te lang op de pan liggen, anders wordt het deeg te hard. (Oefening baart kunst!)
 6. Serveer direct of houd de wraps warm en zacht in een vochtige handdoek.

wraps-vochtige-handdoek

Echt, vergeet de vochtige handdoek niet!
Oh en als je per se mooi afgeronde wraps wil, snijd je gewoon de randjes weg. Zoals je ziet, vind ik dat niet zo belangrijk, ahum.

Mijn tortilla’s zijn nog niet perfect, maar ik ben ZO blij dat ik ze eindelijk leerde maken. Zullen er nooit meer tortilla’s uit de supermarkt in huis komen? Dat durf ik niet zeggen, maar – ik val in herhaling – beter inconsequent goed dan consequent fout. Maar hoera, stap voor stap naar minder plastic afval!

10 gedachten over “Zelf tortilla’s / wraps maken”

 1. Tortilla’s is iets wat we hier ook al eens graag op tafel zetten, met zalm en kruidenkaas bijvoorbeeld als hapje. Misschien toch eens overwegen om er zelf te maken want inderdaad: plastiek afval.

 2. geertruurzaam

  Ik maak ze altijd zelf, en inderdaad: oefening baart kunst 🙂
  Nu bak ik ze zonder moeite voor het hele gezin, inclusief rafelrandjes!

 3. Super, merci voor het recept! Ik heb nog nooit zelf wraps gemaakt, omdat dat mij om een of andere reden veel werk leek. Maar dit ziet er echt wel heel doenbaar uit, snel eens uittesten dus!

 4. Lottesanekdotes

  Ik zou het graag eens zelf willen maken, maar dat zal voor een keer als ik veel tijd heb. Ik eet namelijk vooral wraps met een vulling als het snel moet gaan 🙂

  1. Ja, dat was hier dus vroeger ook altijd het geval. Er is zelfs een periode geweest dat dinsdag wrapdag was, want dat was de dag waarop ik mijn groentenpakket moest afhalen en daardoor zo kapot was dat ik enkel nog gauw snelle wraps kon maken 🙂
   Maar wees gerust, qua tijd valt het echt wel goed mee. De eerste twee keer misschien niet, maar intussen zit het recept al in mijn vingers. En ik moet ook wel toegeven dat ik graag deeg kneed, dat helpt natuurlijk 🙂

 5. tortilla’s koop ik door de ingrediënten al niet. Dus ik heb er al wel wat gemaakt. Je kan ze ook invriezen. Dan gewoon laten ontdooien en terug opwarmen in de pan. Dan kan je daar op druilige winterdag een paar uur mee bezig zijn en heb je op warmere dagen minder werk.

  1. Als je een beetje oplet welke je koopt, valt dat best mee hoor qua ingrediënten 🙂 In sommige verpakte soorten zitten geen ‘schadelijke’ ingrediënten/E-nummers…

   Ik was inderdaad ook al van plan om er ook eens enkele in te vriezen, nu we – eindelijk – een diepvriezer hebben, is dat inderdaad wel een licht tijdbesparende optie 🙂 Maar een druilerige dag zonder andere plannen, dat komt hier dan weer quasi nooit voor, dus ehm … ooit misschien!

 6. Mmm ziet er lekker uit! En niet eens zoveel werk. Ik heb geëxperimenteerd met kokosmeel, het waren eerder pannenkoeken maar eigenlijk best lekker met groentjes en zalm, ook koud 🙂 Heb er nu ook een paar ingevroren, eens zien hoe die er terug uitkomen.

Reageer