Update: hoe ik na anderhalf jaar denk over mijn e-reader

Ongeveer elke keer als ik mijn e-reader bovenhaal in het bijzijn van iemand die me er nog niet eerder mee zag, krijg ik er vragen over. Ik begrijp dat, want voor ik hem kocht, zat ik ook met enorm veel vragen. Ik was zo iemand die halsstarrig bleef vastklampen aan het papieren boek, want zo’n scherm, dat is toch niet hetzelfde, pfft, met die onnozele digitale dingskes altijd! Ik raakte pas helemaal overtuigd doordat ik de e-reader van een vriendin kon uitlenen. Ik kan garanderen, het duurde niet lang of ik bestelde mijn eigen exemplaar, mijn oh zo geliefde Kobo.

Vandaag heb ik mijn Kobo exact anderhalf jaar. Ik heb er al 340 uur en 35 boeken mee gelezen. Ik vond het dan ook wel het ideale moment om eindelijk eens een blogpost te schrijven met een antwoord op alle vragen en opmerkingen. Nog een vraag? Ge weet allemaal dat ik ze zo snel mogelijk beantwoord, nietwaar?

 

hoes-e-reader-upcycling-jasje

In het kort: ik ben er nog altijd wreed content van. Ongelooflijk content. Ik vlogde vorig jaar al eens, na twee maandjes met mijn Kobo, over mijn ervaring met mijn e-reader, en daaruit bleek ook al mijn enthousiasme (en mijn onwennigheid om tegen een camera te babbelen, dat ook), en dat enthousiasme is gebleven.

In het lang: enkele vragen en reacties over de e-reader die ik regelmatig krijg, en mijn antwoorden.

Ik zou écht de geur en het gevoel van ECHTE boeken missen.

Ge moet dat niet missen, hé. Als je een e-reader hebt, mag je heus nog wel papieren boeken lezen. Wie mij op Instagram volgt, weet dat ik ook nog papieren boeken lees. Altijd maar minder graag, trouwens, want het is gewoon zo veel gemakkelijker om te lezen op een e-reader. (Mocht ge mij twee jaar geleden gezegd hebben dat ik dit vandaag zou schrijven, had ik eens goed gelachen.)
papieren-boek

Kost dat niet veel?

Meer dan naar de bibliotheek gaan uiteraard (bij ons is dat gratis), minder dan nieuwe + papieren boeken kopen. Alles hangt af van de e-reader die je koopt, je leesgedrag, je goesting om de verschillende webshops waar je e-boeken kan kopen te vergelijken en of je gemeente mee doet met het e-bibproject.

Mijn Kobo Glo zelf kostte 128,99 euro. Een investering, ja, maar ik wilde per se een toestel met een ingebouwd lichtje en ik heb hem ook echt gekocht met de bedoeling om meer te lezen. Als je maar 5 boeken per jaar zou lezen, is het de investering misschien al minder waard.

De e-boeken zelf? Ik heb een boekbudget van 15 euro per maand (papier + digitaal). Er zijn maanden dat dat bedrag op is, er zijn maanden dat ik niets uitgeef aan boeken. Ik koop ook zelden boeken die net-net-net uit zijn, en ik koop ook alleen maar mijn volgende boek als ik het kan beginnen lezen. Alleen als het afgeprijsd is en het toch op mijn verlanglijstje stond, koop ik al eens 2 of 3 boeken per bestelling. De e-boeken die ik koop, kosten gemiddeld 6 à 8 euro. Meer dan 8 euro zal ik zelden uitgeven aan een e-boek. Daarom ook dat ik verlanglijstjes bijhoud op de sites waar ik ze koop: zo kan ik gemakkelijk de prijzen in het oog houden.
kobo-review-tea-books

Dan kan je toch alleen boeken KOPEN? Ik koop nooit boeken, ik ga naar de bib.

Goed voor jou! Ik ben de bib een beetje beu, maar sinds mijn e-reader ben ik natuurlijk wel verwend. Goesting om NU in een boek te beginnen? Dan koop ik dat gewoon gauw, zonder te moeten checken of ze het boek in de bib hebben + het gaan ontlenen, wat ik ook meestal vrij onaangenaam vind wegens onvriendelijk personeel. Aan reserveren doe ik ook niet mee, maar dan moet ge natuurlijk soms weken wachten.

Maar goed, kan je met een e-reader alleen nog maar e-boeken KOPEN? Ja en nee. Veel bibs hebben namelijk ook (een kleine selectie?) e-boeken. Dan betaal je wel nog, dacht ik, maar sowieso veel minder dan ze te kopen. Ik denk ook dat de app wel enkel beschikbaar is voor tablet en smartphone, niet voor e-readers. Maar veel weet ik er dus niet van, want onze bibliotheek ontleent geen e-boeken.

Er zijn trouwens wel een deel gratis e-boeken in de Kobo Store te vinden: klassiekers zoals Dracula, Jane Eyre, War and Peace, Don Quixote en Pride & Prejudice, maar ook veel boeken van onbekende auteurs.

gratis-e-boeken-kobo-store

Waar koop je je e-boeken dan?

Mijn e-boeken koop ik vooral via bol.com (meestal goedkoper), maar ook weleens via standaardboekhandel.be (hun cadeaubonnen werken trouwens sinds kort ook eindelijk online!). Op beide sites heb ik een verlanglijstje, dat ik af en toe check om de prijs gemakkelijk op te volgen. Standaard Boekhandel doet ook vaak acties omdat ze sinds een paar maanden ook een e-reader verkopen, de Tolino.

Van mijn mama kreeg ik eens e-boeken cadeau die ze gekocht had via eci.be. Er is ook e-boek.org met enkel Nederlandstalige boeken, maar daar heb ik er nog nooit gekocht.

Oh ja, en er is natuurlijk ook de Kobo Store, maar daar heb ik ook nog nooit gekocht omdat de boeken meestal duurder zijn dan bij bol.com.

Hoe zet je e-boeken op je e-reader?

In het geval van mijn Kobo (en ik denk dat dat geldt voor elke e-reader) zijn er twee opties:

 • je verbindt je e-reader met het internet en koopt je e-boeken rechtstreeks in de Kobo Store via de e-reader zelf.
 • je koopt e-boeken online, waar je ook wil, verbindt je e-reader met je computer en kopieert je e-boeken vanop je computer naar je e-reader. Als je e-boek een Adobe DRM beveiliging heeft, moet je Adobe Digital Editions (gratis programma) installeren, je e-boeken (.acsm) openen met dat programma en ze via die weg op je e-reader kopiëren. Niet-beveiligde boeken versleep je gewoon naar je e-reader.
 • je kan je Kobo ook linken aan je bol.com-account en dan verschijnen e-boeken die je koopt via bol.com automatisch op je Kobo als de wifi aanstaat.

Leest dat wel aangenaam, op zo’n scherm?

Jup. Als ik lang zéér geconcentreerd naar mijn computerscherm op het werk kijk, begin ik soms te duizelen en beweegt mijn scherm. Als ik lang lees op de e-reader, ondervind ik daarvan geen last. Het scherm is dan ook een heel ander soort scherm dan van een tablet of een computerscherm. Terwijl een tabletscherm constant ‘flikkert’, refrest een e-reader enkel als je het scherm aanraakt. Geen geflikker = geen hoofdpijn of duizeligheid.

Dankzij het lichtje kan ik ermee in het donker lezen, maar doordat het scherm lijkt op een bladzijde, kan ik er ook mee lezen in de zon. Er kan geen zon in reflecteren.

lezen met e-reader in het donker kopie

♥♥♥ lezen in het donker in Boedapest ♥♥♥

Hij is ook licht (190 gram), en uiteraard altijd even licht. Ook al lees je een boek van meer dan 500 pagina’s. Wat ik nu dan ook vaker doe, want ik vind dikke boeken gewoon zeer onpraktisch om te lezen. Je moet hem ook niet constant ‘open’ houden, wat ik heel handig vind tijdens het lunchen, en je kan hem met een hand vasthouden en dan ook nog eens in allerlei comfortabele posities lezen.

lezen met e-reader-posities-zonder-handen kopie

Waar kocht je je hoesje?

Nergens, ik heb het zelf gemaakt! Voor vrienden, kennissen en familie wil ik gerust een hoesje op bestelling maken, trouwens.

Moet je je e-reader niet te vaak opladen?

Om de 3 à 4 weken als je elke dag wat leest en je wifi niet te vaak aanstaat (bijna nooit bij mij, want ik zet mijn e-boeken op mijn toestel via de laptop). Ja, weken! Tof, hé!

Welk toestel heb je?

De Kobo Glo, met aanpasbare schermverlichting om gemakkelijk in het donker te kunnen lezen.

Waarom geen Kindle?

Waarom wél een Kindle? Ik had een Kindle uitgeleend en vond dat op zich wel een goed toestel, maar toen kon je hem niet laten leveren in België. Als ze het je zo moeilijk maken om hun toestel te kopen, hoeft het voor mij ook niet. Je kan je Kindleboeken ook enkel kopen via Amazon, of niet-Kindle-formaat-boeken omzetten met bijvoorbeeld Calibre. Ik kocht ook een Kobo omdat ik gemakkelijk Nederlandstalige (en in mindere mate Frans- en Duitstalige) e-boeken wilde kunnen kopen, maar tegenwoordig bestaat er ook Amazon.nl, dus da’s geen argument meer. Ik vind Amazon.nl ook heel lelijk en niet gebruiksvriendelijk, maar dat is wel héél erg subjectief.

Waar kocht je je e-reader?

Op ereaderstore.be, een van de vele Coolblue-stores. Maar je vindt hem natuurlijk ook bij bol.com.

Ik heb een tablet, daar kan ik toch ook gewoon mee lezen?

Ja, maar dat is minder aangenaam voor je ogen. Ik wilde een toestel waarmee ik uuuuuren comfortabel kon lezen, dat niet vaak moet opgeladen worden, dat ENKEL dient om te lezen en dat me dus ABSOLUUT NIET afleidt van mijn boek … Een e-reader dus. Maar als je al een tablet hebt en geen extra toestel wil kopen, hou ik je uiteraard niet tegen.

Nog een paar voordelen:

 • Je e-reader onthoudt op welke pagina je gestopt bent. In alle boeken waarin je aan het lezen bent.
 • Je kan heel veel boeken op je e-reader zetten. Maar echt heel erg veel.
 • Je kan lettergrootte en zelfs lettertype aanpassen, en ook de witruimte en marges … Ik las niet zo vaak papieren boeken met kleine letters, maar nu pas ik gewoon de grootte aan, ha!
 • De woordenboeken: als je een woord niet begrijpt, klik je erop en verschijnt een vertaling of een verklaring (je kan zelf kiezen welke woordenboeken je installeert).

Nadelen?

Ik kan eigenlijk maar een ding bedenken: veel e-boeken zijn beveiligd (dat vind ik – voor alle duidelijkheid – niet erg), dus als je zo’n boeken koopt, moet je ze openen met Adobe Digital Editions. Dat programma vind ik niet zo gebruiksvriendelijk (dit is dus het nadeeltje), dus als je niet enorm sterk bent met zo’n dingen, kan dat een hindernis vormen. Echt stom vind ik dat trouwens, dat ze het je soms nog zo moeilijk maken als je braaf je e-boeken koopt. Het is wel eenvoudig hoor, maar ik kan me voorstellen dat dat iets is waar sommige mensen tegenop zien. Maar dan koop je ze natuurlijk rechtstreeks via je e-reader.

 

hoes-e-reader-upcycling

Volgend bericht
Vorig bericht

17 reacties op “Update: hoe ik na anderhalf jaar denk over mijn e-reader

 1. Kelly, je hebt me overtuigd! Ik hak nu eindelijk de knoop door. Ik doe het vooral voor het lichtje, want dat is bij mij het grote probleem: bij gewoon lamp/sfeerlicht val ik in slaap boven mijn boek. Het stoeme is nu wel dat ik net een vette lading papieren boeken heb gekocht … En omwille van dat in slaap vallen zal het wel even duren voor ik me door die stapel heb gewerkt 🙂 Zeg, maar dat laatste nadeel, dat kun je dus omzeilen door rechtstreeks via de e-reader te kopen, of begrijp ik het verkeerd? En nog iets: als je vooral Engelse boeken leest, is amazon dan niet interessanter? Of is het aanbod van bijv. bol.com ook nog de moeite in dat geval?

  1. Ja, inderdaad, rechtstreeks via je e-reader is mogelijk via bol.com account of de Kobo store. Maar echt, het is maar een miniem nadeeltje hoor, het is gewoon niet het beste programma ooit, die Adobe Digital Editions.

   Ik lees ook veel Engelse boeken en koop ze allemaal bij bol.com. “1.319.072 boeken in Engelse ebooks” zie ik staan als ik zoek op bol.com 🙂 Elk Engels boek dat ik al heb willen lezen, heb ik telkens gevonden op bol.com. Maar je kan gewoon eens efkes zoeken op bol.com hé, dat je zeker bent dat je de boeken die je wil lezen er zeker zal vinden. Geen idee of Amazon interessanter is, maar goed, met meer dan 1 miljoen boeken kan ik nog wel efkes voort 🙂

 2. Ik heb sinds een jaar ook een kobo glo en ik ben er ook ontzettend blij mee! Ik ga nog steeds naar de bib, da’s eigenlijk mijn eerste keuze voor boeken. Vind ik het niet of is het boek uitgeleend? Dan kijk ik op bol.com. Ik heb onlangs ook een aantal boeken aan 1 euro gekocht die super goed zijn! Dus duur moeten de boeken zeker niet zijn 😀 En ik heb ook al een aantal gratis boeken gelezen. Ja, ik ben ook blij met mijn e-reader 🙂

 3. Ik heb een Kindle én een Kobo…. de Kindle is ideaal voor Engelse boeken, met de Kobo kan ik ook e-books uit de bieb lenen (die collectie is groeiende en al aardig groot bij ons!) In gebruik vind ik de Kindle net iets fijner. Kobo sputtert soms tegen bij het markeren van zinnen, dan knippert hij als een gek… en laatst waren alle boeken ineens verdwenen. Dat gebeurde een paar keer. Ik heb de boel gereset en ‘automatisch synchroniseren’ uit gezet en hopelijk gaat het nu goed.
  Net als jij lees ik ook nog graag papieren boeken, maar bij hele dikke boeken ligt zo’n e-reader ook veel fijner in de hand en op reis kan je lekker veel boeken meenemen, terwijl het in totaal minder weegt dan één boek.

  1. Dat is inderdaad een goeie tip voor wie wil dat fysieke boekhandels blijven bestaan. Persoonlijk vind ik dat niet zo belangrijk, aangezien ik voornamelijk online koop en in het algemeen het nut niet (meer) inzie van fysieke boekhandels. Maar misschien is dat ook omdat ik de laatste tijd niet meer zo tevreden ben van de service … (van Standaard Boekhandel dan voornamelijk, Libris is er zelfs niet in mijn buurt, denk ik)

 4. Mijn zus zei onlangs dat ze een e-reader op overschot had. Haar oude had zijn kuren en daarom had ze een nieuwe gekocht, maar nu bleek dat de oude toch nog gewoon werkt. Ik heb toegezegd, want ben wel nieuwsgierig na al dat online enthousiasme!

 5. Een jaar of twee geleden gaf Marianne mij een Kindle e-reader cadeau. Intussen heeft zij er zelf ook één. Wij lezen allebei ook papieren boeken en bij een aankoop genieten die soms de voorkeur als ze passen in een reeks van auteurs of bij sommige werken voor de foto’s. Maar als je op reis gaat, de trein neemt, een tijdje in een wachtkamer zit… dan is zo’n r-reader echt wel handig.

  Zij heeft de reader bij Amazon gekocht, waardoor er voornamelijk Engelstalige werken op staan. Dat is soms jammer, omdat boeken die ze verkopen bij De Standaard en/of .bol niet compatibel zijn met Kindle. Amazon.nl hebben wij nog niet geprobeerd. Misschien kopen we ons op termijn er eentje extra van Kobo. Na aanschaf vind je de meeste boeken inderdaad goedkoper in deze vorm van op papier, en je bespaart op boekenkasten. 😉

  Ach, ik hou van een papieren versie waarin je kunt grasduinen en die beduimeld op mijn bureau ligt. Maar lezen op je e-reader is comfortabel en geeft voordelen.

 6. Ik ben al even v plan een ereader te kopen. Dacht hierbij aan een Kindle, maar nu doe je me toch weer twijfelen! Eerst moet ik nog wat bib-boeken uitlezen maar daarna placeer ik mijn bestellingsken!

 7. Ha, deze blogpost ook doorgelezen! Ik ben nog altijd in de fase “papieren boeken vind ik veel leuker”, maar onlangs las ik ‘Woesten’ op mijn iPad en los van het feit dat zo’n scherm niet zo aangenaam is vond ik het toch wel wreed gemakkelijk dat ik mijn ‘boek’ niet vast én open moest houden. Ik ga nog altijd graag naar de bib (omdat ik nooit boeken koop / wil kopen), dus ik twijfel nog een klein beetje of ik wel e-books zou kopen. Maar het is zoals je in je vlog van anderhalf jaar geleden zei: zo steun je wel auteurs.
  Maar dus: ik overweeg het wel serieus, omdat het binnenkort Kerstmis, Nieuwjaar én mijn verjaardag is :-).
  Mijn voorkeur gaat wel naar een Kobo (ik las bij Kelly van TFTC ook al over de Kindle, maar ik lees toch meestal in het NL). Alleen nog even uitzoeken wat de verschillen zijn tussen de verschillende modellen, aangezien ik ook al las over de Aura…

  1. Ja, echt, niet open hoeven te houden is zo handig hé!

   Ik denk dat de Aura vooral een beetje groter en zwaarder is, en hij heeft een kaartlezertje, waardoor je niet beperkt bent tot het interne geheugen. Maar hij is ook direct een pak duurder. De Glo is de goedkoopste mét lichtje. Dat licht was voor mij het allerbelangrijkste, en op dat interne geheugen kan je sowieso al honderden boeken zetten, dat vond ik wel genoeg 🙂 Veel succes met beslissen!

   Vraag er meteen ook een digitale cadeaubon van bol.com bij, dan hoef je niet meteen e-boeken zelf te kopen 😉

Reageer