Gebakken ahorn-kaneel-havermout met appel en peer van The Oh She Glows Cookbook

De titel had ook kunnen zijn: “Het lekkerste havermoutrecept OOIT”. Of “Havermout voor een week op een halfuur tijd”. Of misschien wel “Glutenvrij, geraffineerde-suikervrij, plantaardig, sojavrij ontbijtrecept met havermout, appel en peer”. Maar uiteindelijk vertaalde ik het recept dat ik het vaakst maak uit The Oh She Glows Cookbook (review HIER): maple-cinnam apple & pear baked oatmeal. Ik kreeg de toestemming van de auteur van het boek, Angela Liddon, om het recept te vertalen en met jullie, lieve lezers, te delen. Als dat geen vreugdedansje of twee waard is!

Mijn foto’s zijn trouwens niet geweldig, maar ik ben dan ook geen echte foodblogger. Vergeef het mij, laat je niet afschrikken door mijn foto’s en probeer het recept vooral zelf uit.

Ik maak deze gebakken havermout regelmatig op zondag en dan heb ik ontbijt/lunch voor de hele week. Heerlijk! Je eet het koel, of opnieuw opgewarmd. Vind je het wat te hard opgesteven? Voeg er een scheutje plantaardige melk aan toe vooraleer je het opwarmt. Wil je het van de dag tevoren maken voor een brunch, maar moet het wel ovenvers zijn? Doe de voorbereiding (stappen 1 t.e.m. 4) de avond voordien, zet afgedekt in de koelkast, roer de volgende ochtend nog eens en bak het in een voorverwarmde oven.

Gebakken ahorn-kaneel-havermout met appel en peer oh she glows cookbook

Ingrediënten voor 6 (vrij grote) porties (ofwel: een grote ovenschaal)

 • 2 1/4 cups of 230 g (glutenvrije) havermout (ik gebruik grove havervlokken)
 • 2 el kokosbloesemsuiker of sucanat / oerzoet
 • 2 tl kaneel
 • 1 tl bakpoeder
 • 1/2 tl gemberpoeder
 • 1/2 tl zeezout
 • 1/4 tl nootmuskaat
 • 2 cups of 470 ml plantaardige melk (amandel of haver is lekker, maar rijst of kokos of nog iets anders kan uiteraard ook)
 • 1/2 cup of 120 ml appeldiksap
 • 1/4 cup of 60 ml ahornsiroop (of agavesiroop of een andere siroop die jij in huis hebt)
 • 2 tl vanille-extract
 • 2 appels, geschild en in blokjes
 • 1 peer, geschild en in blokjes
 • 1/2 cup of 1 hand walnoten (optioneel)

Zo maak je het!

 1. Voorbereiding: vet je ovenschaal in, schil en snij het verse fruit in stukjes, hak de walnoten fijn, verwarm je oven voor (190°).
 2. Meng in een kom de droge ingrediënten: havervlokken, suiker, kaneel, bakpoeder, gemberpoeder, zeezout en nootmuskaat. Roer goed.
 3. Meng in een andere kom de natte ingrediënten: melk, appeldiksap, ahornsiroop en vanille-extract. Roer goed.
 4. Meng beide mengsels. Het zal nogal vloeibaar zijn, maar wees gerust, komt goed! Roer er de appel en peer door. Giet in de ovenschaal. Strooi er de walnoten over en duw ze een beetje in het havermoutmengsel.
 5. Bak 35 to 45 minuten, tot de appels beetgaar zijn (test met een vork).
 6. Laat volledig afkoelen vooraleer je het in hapklare porties verdeelt. Bewaar 5 tot 6 dagen in de koelkast of 2 tot 3 weken in de diepvriezer.

recept ingrediënten nog niet gemengd oh she glows cookbook maple-cinnamon baked oatmeal

Na stap 4 ziet het er ongeveer zo uit:

recept oh she glows cookbook maple-cinnamon baked oatmeal

Variaties en vervangmogelijkheden

 • Geen peer in huis? Ik alleszins zelden want ik eet niet zo graag peren. Ik maak dit meestal met 3 appels.
 • Tip van Angela: vervang het fruit eens door 2 rijpe bananen en 1 1/2 cup blauwe bessen. Ik zou dan wel de kaneel, gemberpoeder en nootmuskaat weglaten of verminderen. (Ik probeer het binnenkort, spannend!)
 • Geen diksap in huis? Koop het (’t is sterk verdund met water ook zo’n lekker alternatief voor frisdrank of fruitsap! – hier bijvoorbeeld) of vervang het door appelmoes + wat water. Ik heb hiermee zelf geen ervaring, maar ik vermoed dat het zo ook wel moet lukken in dit recept.
 • Angela gebruikt hiervoor grove havervlokken, en ik heb al lang geen fijne havervlokken / havermout meer in huis gehad, dus ik kan die test niet doen. De smaak zal dezelfde zijn met fijne havervlokken, maar de textuur zal wellicht meer papperig zijn.
 • Geen gemberpoeder én kaneel én nootmuskaat in huis? Je kan het eens proberen vervangen door speculaaskruiden, of gebruik enkel de kruiden die je hebt. De smaak zal natuurlijk licht anders zijn.
 • Ander fruit? Probeer het uit en laat mij gerust weten welke combinaties je geslaagd vond.

gebakken havermout oh she glows cookbook

17 gedachten over “Gebakken ahorn-kaneel-havermout met appel en peer van The Oh She Glows Cookbook”

 1. Heerlijk! De simpele variatie hiervan eet ik elke dag: ‘overnight oats’ met sojadrank, appel, kaneel, rozijnen en chiazaad. Op zondag soms met een beetje maple syrup.

  1. In de zomer eet ik ook heel vaak overnight oats, maar dan meestal met banaan en nog wat of zomerfruit 🙂 In de winter is het voornamelijk warme pap (met banaan en pindakaas) of sinds een jaartje dus deze gebakken havermout. Al die mogelijke variaties en bereidingswijzen van havermout (en speltvlokken, en quinoavlokken, en boekweit en …), heerlijk hé!

 2. StrongImagination

  Dat ga ik straks of morgen meteen proberen zie! Ik ben al een tijdje op zoek naar varianten op recepten met appel en havermout, op den duur at ik 4 keer per week haver + appel + Griekse yoghurt en dat werd ik toch een beetje beu. Ik laat u weten of het gelukt is!

  1. Begrijp ik helemaal! Ik wissel ook graag af, ik zou niet maandenlang na elkaar elke ochtend hetzelfde kunnen eten 🙂
   Ik duim dat het lukt en dat het jou even hard bevalt als mij!

 3. Oeeeh, veelbelovend. Hier vaak havermout met stukjes appel of een lepel pindakaas, maar dit is precies toch wel the next level (en haalbaarder wat mij betreft dan die overnight oats, want dat spreekt mij dus totaal niet aan, dat dat zo de hele nacht wak staat te worden in de koelkast) Merci!

 4. Doet er mij aan denken dat ik vergeten ben nieuwe granola te maken vandaag. Dan maar overnight oats klaarzetten. Het is waar dat overnight oats beter smaken in de zomer, met aardbeien en bessen enzo. Dit recept ga ik definitely ook eens proberen! Looks yummie!

 5. Stéphanie Van der Eyken

  Getest en goed gekeurd op het Sensory event in Belcolade! Ik stuur de link van je website door aan allen die het mega-lekker vonden! Bedankt voor het lekkere receptje.

  1. Sylvie De Kegel

   Heb dit mogen proeven op het sensory event bij Belcolade en … Njammie! Ondertussen al eens met amandelmelk en met kokosmelk geprobeerd. Kokos heeft m’n voorkeur!

 6. Pingback: De 8 beste boeken die ik in 2015 las | Ma vie en vertMa vie en vert

 7. Pingback: Zin om meer plantaardig te eten? Easy vegan! - Ma vie en vert

 8. Pingback: #kookboekweek | april 2016 | Fiekefatjerietjes

Reageer