Smeer wat je eet
Zelf maken: scrub (deel 2)

Lang geleden testte ik een eerste scrubrecept uit. Enkele weken geleden nodigde ik mijn schoonzus uit om samen nog een paar receptjes te maken: het werden de Sweet ‘n’ Spicy Brown Sugar Scrub, citroen-appelsien-scrub en kokos-lavendelscrub.

Scrub is zeer gemakkelijk (en leuk) om te maken, snel klaar, gezond (want zonder chemische troep), plastic-vrij en effectief – je huid wordt er zo heerlijk proper en zacht van, zalig! 🙂

Sweet ‘n’ Spicy bruine suiker-scrub

 • 1 cup bruine suiker
 • 1 cup rietsuiker
 • 3/4 cup olijfolie
 • 2 tl kaneel + 2 tl gemberpoeder + 2 tl nootmuskaat
 • (eventueel 1/2 cup zout)

Citroen-appelsien-scrub

(de simpelste en de lekkerst ruikende, vind ik)

 • 1 cup rietsuiker
 • 1/2 cup olijfolie
 • een paar druppeltjes essentiële olie: citroen en appelsien, uiteraard 🙂

Kokos-lavendelscrub

 • 1 cup rietsuiker
 • 1/3 cup zeezout
 • 1/2 cup kokosolie (is een vaste olie, moet je dus eerst smelten)
 • 2-3 el amandelolie (of andere olie… go wild!)
 • 1 el vitamine E (kan je ook gewoon weglaten als je ’t niet in huis hebt)
 • een paar druppeltjes essentiële lavendelolie

IMG_1393

foto van deliciously organized

Hoe maak je het?

Heel simpel: je neemt een kom(metje) en mengt alle ingrediënten.
Als je geen maatbeker voor cupeenheden of cupmaatjes hebt, kan je voor een recept als dit even goed gewoon een kopje nemen – als je de verhoudingen ongeveer respecteert, lukt het zeker ook.
Als je experimenteert, voeg je best de ingrediënten één voor één toe, zodat je de consistentie goed ‘onder controle’ kan houden.

Algemene ‘weetjes’

 • suiker is milder dan zout, als je een gevoelige huid hebt, gebruik dan liever een suikerscrub, of eventueel een mengeling van suiker en zout
 • ruwere scrubs zijn minder geschikt voor het (drogere) gezicht (mijn gezicht kan heel wat verdragen, dus ik hoef daarmee geen rekening te houden, maar als je denkt hieraan gevoelig te zijn, is het misschien een goed idee om fijngevijzelde suiker te gebruiken…)
 • de vloeibaarheid kies je zelf… het kan niet echt fout gaan: vind je het na toevoeging van je natte ingrediënten toch te vloeibaar, voeg dan gewoon wat extra suiker of zout toe (en omgekeerd uiteraard)
 • op YouTube vond ik een heel informatief filmpje over lichaamsscrub en over verschillende soorten olie en hun eigenschappen etc.
 • je kiest de ‘aard’ van je ingrediënten (’t is te zeggen: conventioneel of biologisch) natuurlijk helemaal zelf, maar ik wil toch eventjes ‘preken’ / benadrukken omdat ik erom geef: je huid heeft geen filter, in tegenstelling tot je maag, die heel wat gifstoffen kan afbreken en de deur wijzen 😉 Kies dus voor de beste ingrediënten, want je bent het waard!

8 gedachten over “Smeer wat je eet <br> Zelf maken: scrub (deel 2)”

 1. Ik heb mijn kokosolie in de natuurwinkel gehaald (van het merk Amanprana). Amandelolie heb ik nog niet gekocht, maar ik ga er ook naar op zoek bij de natuurwinkel, en anders bij Essenza of dergelijke…

 2. oh merci voor de tips, ik ben op zoek naar zoiets bij wijze van kerstkado 🙂 voor mezelf gebruik ik trouwens al jaren honing met suiker; ruikt lekker, goed voor mijn gevoelige huid, en lekker als 'k toevallig wat binnenkrijg, haha 🙂

 3. Ik probeerde de laatste scrub trouwens, en hij is echt goed. Minder vet dan de olijfolie-limoenscrub. En ik ruik naar cakejes achteraf. Mmm, ik ben echt om op te eten, al zeg ik het zelf :-D.

 4. Pingback: Suikervrijheid: voorbereidingen en knoopdoorhakkingen | Ma vie en vertMa vie en vert

Reageer