Alweer een lijstje: 12 boeken per jaar

Terwijl anderen zich bezighouden met het schrijven van een boek, heb ik me voorgenomen om er opnieuw wat meer te lezen. Minimum 12 per jaar, dat moet toch wel lukken?

Na een leesdipje ten gevolge van verplichte lectuur (niet uitgelezen, 1/5e ver geraakt) en een slechte keuze (uit deze stapel koos ik Marquez als eerste, anders lees ik hem wel graag, maar een boek met minder zinnen dan pagina’s is toch niet echt geschikte treinlectuur, 4/5e ver geraakt) ben ik er weer ingevlogen. Kluun’s Komt een vrouw bij de dokter (waarbij ik alleen op het einde gejankt heb, want zo’n jankend wijf op de trein, dat zou ook maar raar zijn) las ik in een paar treinritten en wandelingen naar huis uit, net als Herman Koch en zijn roman Het diner. Helemaal opgeslorpt door het verhaal en de vlotte schrijfstijl, zo hebben we het graag.

Nu, ik ga ervan uit dat u hier niet zat te wachten op mijn boekentips, dus verder zal ik uw blogreader niet bestoken met berichtjes over welke boeken ik verslonden heb en wat mijn modale ikje ervan vond. Maar als u een boek leest waarvan u vindt dat ik het MOET gelezen hebben, mag u mij dat altijd melden. Niet dat ik niet voldoende potentieel leesvoer heb, maar persoonlijke tips en eventueel zelfs een reden waarom het u zo geboeid heeft, maken de leeservaring net iets anders. En verder leest u vanaf heden op mijn Lijstjes-pagina welke boeken de eer gehad hebben om 100 % uitgelezen te worden.


en kijk, ik heb ook een kikker die meeleest! 😉

Om een beetje een zicht te krijgen op wat ik goed vind, om u tegelijkertijd toch enkele leestips te geven en voor mezelf om mijn leesgeschiedenis op te lijsten (ik kijk daar graag af en toe op terug): de boeken die ik sinds  augustus 2010 gelezen heb (sinds dan houdt de bibliotheek netjes bij wat ik ontleend heb 😉 )

Jonathan Safran Foer, Extreem luid & ongelooflijk dichtbij

Jonathan Safran Foer, Alles is verlicht

Jonathan Safran Foer, Dieren eten

Arnon Grunberg, Tirza

Dimitri Verhulst, De laatste liefde van mijn moeder

Dimitri Verhulst, Godverdomse dagen op een godverdomse bol

Dimitri Verhulst, Niets, niemand en redelijk stil

Dimitri Verhulst, De helaasheid der dingen

Dimitri Verhulst, Mevrouw Verona daalt de heuvel af

Arthur Japin, Een schitterend gebrek

Marie Ndiaye, Trois femmes puissantes

Gabriel Garcia Marquez, Kroniek van een aangekondigde dood

Gabriel Garcia Marquez, Over de liefde en andere duivels

Jean-Philippe Toussaint, La télévision

Michael Pollan, Een pleidooi voor echt eten (geen roman, wel een aanrader)

En dan nog een paar die me niet zo bevallen zijn en bijgevolg geen plaatsje in dit lijstje verdiend hebben.

Volgend bericht
Vorig bericht

23 reacties op “Alweer een lijstje: 12 boeken per jaar

 1. Oh interessant. Het diner, daar heb ik nu al zoveel over gehoord, dat ga ik ook lezen. Ik zie daar ook het parfum tussen je stapel liggen. Die is ook echt goed vind ik, maar die heb je misschien al gelezen?

 2. Herman Koch moet ik ook dringend eens beginnen lezen, mijn zus zit mij al jaren aan te porren daarvoor. 🙂

  Ik was laatst helemaal weg van twee historische romans van Ken Follett, De pilaren van de aarde en Brug naar de hemel. Nu moet je weten dat ik een beetje een nerd ben en ik iets heb met de Middeleeuwen, dat is zo'n periode die mij altijd al ongelooflijk heeft gefascineerd. Dus ja, boeken over Middeleeuwse bouwperikelen, liefde, macht, kloosters en paleizen… I love it. 😀 Dat ik twee boeken die over de duizend pagina's hebben telkens op 3 weken uit heb gelezen zegt genoeg denk ik. (Over mij. Of over de boeken. Mag je zelf kiezen :))

  Bloedgetuigen van Johan de Boose staat hier ook wel al heel erg lang bovenaan het lijstje, maar ik geraak er maar niet aan begonnen. Ik had laatst mijn favoriete jeugdboeken op de kop kunnen tikken en ik ben die nu aan het herlezen. Zalig gewoon. 🙂

 3. Ik zou je Erwin Mortier aanraden. Niet direct boeken om te lezen voor het verhaaltje, maar dat doe je blijkbaar niet als ik je keuze zie. Hij schrijft prachtig proza, soms lange zinnen en dikwijls moet je even stilstaan of herlezen om alles goed tot je te laten doordringen (vind ik toch. Echt goed.
  En heb je de laatste werken van Bart Moeyaert al gelezen? Die schrijft echt niet voor kindertjes.
  En nu ik toch op dreef ben, waarom haal je in de bib eens niet een grote klassieker van bv. Tolstoi of Dostojewski? Machtig gewoon. Laat je niet afschrikken door het volume, gewoon lezen, woord na woord, het gaat goed vooruit.
  veel leesplezier!

 4. Hallo,

  Mij stoort dat niet hoor die berichtjes over boeken. Ik lees dat graag. We hebben dezelfde smaak want bijna alle boeken die je vermeldt heb ik ook gelezen of wil ik nog lezen maar de meerderheid heb ik al gelezen. Ik heb meegedaan aan Kikker Leest, je kan boekentips terugvinden op mijn blog. Ik heb ook twee pagina's omtrent boeken op mijn blog. Dus als je geen inspiratie meer hebt of gewoon als je nieuwsgierig bent kom eens een kijkje nemen.

  Lieve groetjes,

  CreativEls
  http://koekjehaakjemaakje.blogspot.com

 5. 'Was alles maar konijnen' van Renske De Greef vond ik ook machtig, een boek in Amélie Poulain-stijl. En 'De schaduw van de wind' van Carlos Ruiz Zafón bleef ook nazinderen. Een meesterlijk verhaal dat zich afspeelt in het prachtige Barcelona, een boek over de liefde voor boeken, en vriendschap. Het vervolg erop (maar ook als zelfstandig verhaal te lezen) 'Het spel van de engel' vond ik iets minder, maar nog steeds goed. Al die boekenblogjes doen mij watertanden naar boeken lezen in het zonnetje, dus laat je gaan zou ik zeggen!

 6. Ik ben bezig in Tonio van A.F.Th. van der Heijden… ik ben nog maar pas begonnen maar moest op de tram al slikken om mijn tranen niet te laten rollen (ah nee want zo'n jankend wijf op de tram is geen zicht)… Nog niet gelezen maar ook alleen nog maar goede dingen over gehoord van dezelfde schrijver: 'Schervengericht'. Die staat dus op mijn lijstje… net als zovele andere boeken.

  Annick

 7. Ik maak vaak je pindakaaskoekjes en maakte twee weken geleden ook de kikkererwten/chocoladetaart… in ruil daarvoor een lijst boeken die ik graag gelezen heb :).
  – De geschiedenis van de liefde (Nicole Krauss)
  – De boekendief (Markus Zusak)
  – De regen voor hij valt (Jonathan Coe)
  – Sprakeloos (Tom Lanoye)
  – Noem alle dieren (Alison Smith)
  – Morgen (Graham Swift)
  – Twee caravans (Marina Lewycka)
  Ik lees ook graag John Irving (De regels van het ciderhuis, Weduwe voor een jaar, De laatste nacht in Twisted River), David Mitchell (Wolkenatlas, Droom nummer 9, Dertien), Haruki Murakami (Kafka op het strand, Norwegian wood, Waarover ik praat als ik over hardlopen praat).
  Geen roman, wel ongelooflijk interessant: 'Zwaarden, paarden en ziektekiemen. De ongelijkheid in de wereld verklaard' (Jared Diamond)

 8. Ik heb een paar maanden geleden het lezen herontdekt en het is zalig!!
  Ook ik heb meegedaan met de Kikkerpost, net zoals CreativEls hierboven. De boekentips die ik daaruit gekregen heb, staan op mijn blog:
  http://villaspeelmama.blogspot.be/2012/06/kikker-post.html

  Mijn favoriete boeken, stuk voor stuk aanraders, vind ik deze:
  * Kamer van DONOGHUE, Emma
  • Stad der Blinden van SARAMAGO, José
  • De eenzaamheid van de priemgetallen van GIORDANO, Paulo
  • Toevluchtsoord van VERBEECK, Lydia
  • 1984 van ORWELL, George
  • De alchemist van COELHO, Paulo
  • De Da Vinci code van BROWN, Dan
  • Oscar en oma Rozerood van SCHMITT, Eric-Emmanuel
  * Het kind van Noach van SCHMITT, Eric-Emmanuel

 9. De alchemist (Paulo Coelho)
  De heks van portobello (Paulo Coelho)
  De hongerheldin (Amelie Nothomb)
  Het proces (Franz Kafka)
  van alle boeken die ik het de laatste 2 jaren las waren bovenstaande echte toppertjes! 🙂

 10. Ik ben absoluut WEL geïnteresseerd in boekenpostjes! En ik heb ook al eens al lezend gewandeld, op een winterdag 's ochtends vroeg op weg naar het werk toen ik alleen het licht van de sneeuw en de lantaarnpalen had en er nog geen kat over straat liep. Want op klaarlichte dag lezend over straat lopen, daar denk ik toch van dat de mensen het nogal belachelijk zouden vinden. Maar jij doet dat dus vaker?

  Ik las net "Haar naam was Sarah" (Tatiana De Rosnay) uit. Maar ik hou ook op mijn blog in de "Boekenhoek" bij welke boeken ik lees en wat ik er van vond. Dus als je tips zoekt ben je altijd welkom.

 11. én of we geïnteresseerd zijn in boekenpostjes – had Kikker dat nog niet genoeg rondgekwaakt?! Dat lijkt wel mijn favoriete boekenstapeltje dat daar op de eerste foto ligt te pronken! Das Parfum – direct mee beginnen als je dat nog niet las uit dat hoopje. en uiteraard de Hosseini's! Het Diner ligt hier ook nog in de wachtrij.

 12. Het beste boek ooit: De 13 en 1/2 levens van Kap'tein Blauwbeer! Schitterend geschreven, kidsproof en met de perfecte dosis gekkigheid! Van Walter Moers.
  En het boek dat ik ondertussen al het vaakst gelezen heb (minstens 20 keer): De Tillermans van Cynthia Voight. Mijn vriend vindt die te triest, maar ik hou van de vechtlust die erin zit, en het noodzakelijke mooie einde.

 13. ik zag dat het parfum ertussen staat, dat vond ik een reuzegoed boek!
  en verder lees ik niet zo'n "zware lectuur"
  de boeken van Cathy Kelly vind ik geweldig, die van Maeve Binchy en Santamontefiore(de Franse tuinman)

 14. nog vergeten: de reeks van de hongerspelen
  is eigenlijk voor jeugd, maar bij ons op school hebben een aantal collega's hem al gelezen en die kunnen echt niet stoppen zeggen ze, doorlezen tot het klaar wordt…
  ik neem ze mee op vakantie

Reageer