Leesvoer – editie (wreed) spannende boeken

Op Goodreads schrijf ik over elk uitgelezen boek kort mijn gedacht. Soms komt hier, op mijn blog, een uitgebreidere samenvatting, maar meestal vergeet ik dat toch wel. Daarom kopieer en plak ik hier af en toe wat reviews. Als je mijn reviews al op Goodreads leest, sla je deze blogpost dus best over.   

Blindness / De stad der blinden, José Saramago *****

(gelezen in het Nederlands)

Geweldig vond ik dit boek. Maar echt geweldig. In het begin moest ik even wennen aan de schrijfstijl, de paginalange zinnen, waar dialogen zich niet onderscheiden van beschrijvingen en vraagtekens en uitroeptekens compleet ontbreken. Gelukkig waren er nog hoofdletters om het begin van een nieuwe zin te markeren, ook al werd de hoofdletter voorafgegaan door een komma.

Maar toen ik eraan gewend was, wilde ik me alleen maar laten meevoeren. Niet alleen inhoudelijk, want natuurlijk wilde ik weten waar het zou eindigen, maar ook door de woorden. Die stroom aan woorden, zinnen, dialogen jutten me op, maar op een goeie manier, terwijl ze ook de paniek, de angst, de radeloosheid weerspiegelden, en de chaos van gedachten, de chaos van relaties, de chaos van de systemen, nutteloos in een maatschappij zonder ogen. Weinig pauzes, weinig ruimte, weinig tijd om stil te staan geeft dit boek je. Een beetje zoals het leven bij wijlen, denk ik.

Puur inhoudelijk dan: redelijk afgrijselijk, ja. Na een paar bladzijden weet je dat het niet anders dan afgrijselijk kan worden. Niet voor gevoelige zieltjes, echt niet. Voor de rest: laat je meevoeren door die woordenstroom. En ook: lees het niet als je niet zo blij bent, je gemoedsgesteldheid zal er wellicht niet door verbeteren.

Bird Box, Josh Malerman *****

(gelezen in het Engels)

Amai zeg, de Josh had mij in zijn greep. Ik las Bird Box voor de Verbeelding Book Challenge, puntje 7, mystery of thriller. In feite lees ik zelden thrillers, wat wel een beetje vreemd is, omdat ik heel graag naar thrillers en horrorfilms kijk (of keek, want nu ik erover nadenk, is dat precies ook wel alweer even geleden). Dus: hoera voor de Verbeelding Book Challenge en hoera voor Goodreads, waar ik dit boek had zien passeren!

Bird Box heb ik heel graag gelezen. Ik heb meermaals op het randje van mijn stoel gezeten/van mijn bed gelegen, meermaals gewild dat ik sneller kon lezen. Zo meeslepend geschreven, zo veel spanning op bijna elke bladzijde. Gelukkig zijn er ook rustige momenten, zodat je even weer normaal kan ademen. Nu, ik heb geen doodsangsten uitgestaan, ik heb durven verder lezen als ik alleen thuis was, ik heb geen schrik gehad na het lezen. Maar toch, lezen lezen lezen!

Hollow City (Miss Peregrine’s Peculiar Children #2), Ransom Riggs ****

(gelezen in het Engels)

Aaaargh, deel 2 van de 3 en deel 3 is nog niet uit! Goed, dat wist ik op voorhand, maar ik kon niet wachten. Na deel 1, dat mij verbazend neig boeide, kocht ik deel 2 zo snel mogelijk en kon ik niet wachten om eraan te beginnen. Dolle avonturen, jongens! Het heeft me minder meegesleept, maar de laatste 20 percent las ik gespannen en moest mijne Stefan mij gerust laten, want sst, ‘t is spannend nu! Het is het soort verhaal waarvan ik vroeger niet echt gedacht had dat ik me er kon door laten meeslepen. En allez, nu ik ahum volwassen ben, hoort dit soortement van sprookjes toch niet meer? Dikke zever, dit is geweldig en de schrijfstijl is dat ook en punt uit.

Volgend bericht
Vorig bericht

4 reacties op “Leesvoer – editie (wreed) spannende boeken

Reageer