Hoe zit dat eigenlijk met de Verbeelding Book Challenge?

Dit jaar doe ik mee met de Verbeelding Book Challenge, dé leesuitdaging georganiseerd door Kathleen van de blog Verbeelding. Bedoeling is om wat meer buiten je comfortzone te lezen. Ik lees al redelijk wat verschillende soorten boeken, maar toch zou ik bepaalde boeken nooit een kans geven zonder zo’n kleine uitdaging. Tijd voor een eerste update!

Gelezen

4. Een fantasy boek 
Hollow City, Ransom Riggs (review hier)

7. Een mystery of thriller boek 
Bird Box, John Malerman (review hier)

8. Een romance of chicklit 
The Rosie Effect, Graeme Simsion (review volgt)

10. Een boek gebaseerd op waargebeurde feiten 
Twelve years a slave, Solomon Northup (review hier)

11. Een historische roman 
Woesten, Kris Van Steenberge (review hier)

12. Een boek met prentjes 
Hollow City, Ransom Riggs (review volgt)

13. Een boek dat een prijs heeft gewonnen (Pulitzer, Man Booker, Nobel, Gouden Uil,…) 
Sprakeloos, Tom Lanoye (review hier)

15. Een boek dat voor 1900 werd gepubliceerd 
Twelve years a slave, Solomon Northup (review hier)

16. Een reeks (mag een reeks zijn die je al begonnen bent) 
The Rosie Effect, Graeme Simsion (review volgt)

21. Een boek dat verfilmd werd 
Twelve years a slave, Solomon Northup (review hier)

Aangezien ik niet per se 30 boeken wil lezen dit jaar, doorstreep ik voor sommige boeken graag meerdere puntjes.

Tussenstand: 10 van de 30 puntjes!

De andere puntjes…

Voor de meeste andere puntjes heb ik al boeken geselecteerd die ik wil lezen. Daarnaast staan er ook nog andere boeken op mijn leeslijstje, die buiten een categorie van de Book Challenge vallen. Maar voor de volgende puntjes heb ik nog TOTAAL geen idee. Tips? Graag!

9. Een boek dat gericht is op kinderen onder de 12
19. Een boek met een 65+ personage (zeg niet De 100-jarige man die door het raam klom en verdween)
22. Een boek waar een televisie reeks werd op gebaseerd
24. Een boek dat zich afspeelt in Azië
25. Een boek dat zich afspeelt in Afrika
27. Een boek dat zich afspeelt in Oceanië

31 gedachten over “Hoe zit dat eigenlijk met de Verbeelding Book Challenge?”

 1. Ik moet ook eens dringend een update plaatsen over die challenge! Tip: Het Rosie Effect speelt zich toch gedeeltelijk af in Australië (= Oceanië)? Of geldt dat alleen voor het Rosie Project? Voor Azië kan ik je wel 'Ni d'Evè ni d'Adam' (= De verloofde van Sado) van Amélie Nothomb aanraden.

  1. Sara, merci, ik heb luidop gelachen dankzij "Australië (= Oceanië)" 🙂 Maar ja dus, helaas speelt The Rosie Effect zich voor 98% af in New York (= Noord-Amerika) 😉 Ik had het, voor ik eraan begon, ook bij puntje 27 gezet, maar moest daar achteraf op terugkomen…

   En juist ja, Amélie Nothomb! Stupeur et tremblements lag in feite al klaar om te lezen, ik dacht dat dat zich ook wel afspeelde in Japan. Anders wordt het Ni d'Eve ni d'Adam!

 2. Wat een fijne challenge!
  Ik heb misschien nog een paar (combinatie)tips.
  voor kinderen onder de 12 jaar: alles van Roald Dahl, Pipi Langkous van Astrid Lindgren (is ook tv-serie van gemaakt), Het Sleutelkruid van Paul Biegel
  met een 65+personage: Tijgers in de nacht van Fiona McFarlane (speelt zich ook af in Australië/Oceanië – en heeft een prachtige cover, moest er ook een puntje 'boek met mooie cover' zijn 😉 Veel leesplezier!

  1. Hm, Tijgers in de nacht, daar ben ik nu wel benieuwd naar. En Dahl, daar heb ik werkelijk nog niets van gelezen, dus de kans bestaat dat die wint! 😉

 3. De liefde, de ziekte en de dood, triologie van homo's in Stockholm. Het derde deel komt pas uit in september (al vijf keer nagevraagd in de boekhandel) en er is een serie van gemaakt.

 4. Mijn allerliefste lievelingsboek is 'Norwegian Wood'. Sowieso vind ik alles van Haruki Murakami prachtig. En het speelt in Japan. Doen! 'Wat is de wat' speelt n Afrika, die las je toch al? Ook zo mooi! Tot slot, 'Hersenschimmen' van Bernlef gaat over een 71-jarige man. Alledrie de moeite zeer waard!

  1. Wat is de Wat las ik vorig jaar, dus helaas 🙂 Norwegian Wood en Hersenschimmen heb ik toegevoegd aan de lijst! Bedankt voor de tips!

 5. Een boek van een tv-reeks: daar komen volgens mij 2 boeken van Ken Follett voor in aanmerking: The Pillars of the Earth of World without End. Heb ik heel graag gelezen (en gezien). Ook de boeken van Philippa Gregory (bvb. The White Queen) zijn ook verfilmd naar een tv-serie, maar die boeken lezen wat moeizamer. (al zijn ze veel dunner ;-))
  Allemaal historische romans trouwens, tja, ik lees dat graag zeker. 😉

  Er zijn natuurlijk ook veel Dickens-boeken tot tv-series gemaakt, bvb. Little Dorrit of Bleak house.

  En voor boeken voor kinderen onder de 12 jaar: Als ik een jeugdboek opnieuw zou lezen zou het Kruistocht in spijkerbroek zijn van Thea Beckman, Heksenkind en Juniper van Monica Furlong, of iets van Marc de Bel want dat vond ik echt hilarisch als kind. Of eender wat van Roald Dahl.

  1. Ik heb eigenlijk een beetje vals gespeeld door Woesten als historische roman te beschouwen. Het is namelijk geen echte historische roman, feitelijk. Maar ik heb wat schrik om aan een échte historische roman te beginnen precies. Dus ik check die van Follett toch maar eens!

  2. Ja, zeker doen! Die eerste die ik vermeldde zijn gesitueerd in de Middeleeuwen, daar moet je wel voor zijn denk ik. Als dat niet je ding is, heb je bvb. ook de Century trilogie (Boek 1 gaat over WOI, boek 2 over WOII enzoverder), die vond ik ook super; die heb ik echt verslonden! Maar dat is zo wel het type boek met veel personages en waar je de stamboom in het begin echt wel nodig hebt. 😉

   Hij heeft ook veel afzonderlijke romans maar die vind ik zelf ietsje minder sterk (bvb. Hornet Flight over een paar Deense tieners die zich gaan moeien met WOII), die zijn net iets minder beangstigend qua volume. 😉

 6. Leuke book challenge!

  Voor Oceanië dacht ik aan Australië op blote voeten van Marlo Morgan.

  Voor Azië dacht ik aan de schrijver Amitav Ghosh
  Ik lees momenteel zee van papaver van Amitav Ghosh, moet je maar eens opzoeken in Goodreads.
  Dit boek maakt deel uit van een triologie.
  Het gaat over een opiumschip dat tussen Calcutta en Mauritus vaart, en alle mogelijke belevenissen van de opvarenden van het schip en hun levensverhaal.

  Verder vond ik ook de vallei van verwondering van Amy Tan fijn om te lezen.
  Dit is een verhaal dat zich afspeelt in het China van weleer.
  Het verhaal gaat over een concubine en alles wat zij meemaakt tijdens haar leven.
  Ohja en zowat alles van Haruki Murakami speelt zich af in Japan.
  Als je nog geen Murakami las, is Norwegian Wood wel fijn om mee te beginnen. Ikzelf begon ooit met Kafka op het strand en dat vond ik zeer fijn om te lezen. Ik ben nu een beetje een Murakami addict en heb het meeste van hem ondertussen gelezen.
  Ik vond de kat van Takashi Hiraide ook een fijn tussendoortje om te lezen. Dit speelt zich eveneens af in Japan…

  Ook de vegetariër van Han Kang vond ik fijn om te lezen. Is wel een beetje een vreemd, en soms wat luguber verhaal maar wel mooi… Dat speelt zich ook af in Japan.

  Ik begin als mijn huidige boek uit is aan The lives of others van Neel Mukherjee, ineens een Aziatische (Indische) schrijver…

  Zo hopelijk genoeg Aziatische boekentips

 7. Wat een zalige lijst! Mijn doel dit jaar 12 boeken lezen. Met de graphic novels van 'The Lumber Janes' gaat dat beter vooruit dan ik dacht 🙂 In 2016 is deze uitdaging misschien ook iets voor mij. Ik heb een paar suggesties voor jou: Voor puntje 12 is Water of Elephants echt een aanrader. Ik las 'm in het Engels maar ik ben er vrij zeker van dat die wel vertaald is geweest. Echt een leuk boek! Waarin een oude man vanuit het rusthuis terug kijkt op zijn leven. En het boek voor Azië daarvoor is Brick Lane misschien leuk. Het gaat over een vrouw die naar Londen verhuist om met een rijke stinker te trouwen die dan niet zo rijk blijkt te zijn. Er zijn veel flashbacks naar het thuisland (ik kom niet direct op het land), maar het is echt een tof boek. Voor Afrika is 'goedemorgen meneer Mandela' een echte aanrader. Die is super tof en goed geschreven. En je leert Mandela langs een heel andere kant kennen. En jup ik heb al een paar van zijn quotes in het echte leven gebruikt ondertussen. 🙂

 8. Ik las de De kleinzoon met een 60 plus personage. Ik vond dat een goed vlot lezend boek. Hoewel het hoofdpersonage eigenlijk pas rond de 60 is is hij wel met pensioen.

 9. Voor 24. Haruki Murakami! Hier ook een fan van Norwegian Wood…
  Voor 9. Komt "duet met valse noten" van Bart Moeyaert daarvoor in aanmerking? Of anders iets van Roald Dahl of Annie M.G. Schmidt, blijft heerlijk om te lezen ook als je de 12 al lang gepasseerd bent…

 10. Oh jee… Ik had mezelf ook voorgenomen om mee te doen. Helaas staat de teller nog maar op een mooie ronde nul… Excuses? Die heb ik genoeg! Te ziek, te druk met opleiding,….
  Maar de challenge hangt nog altijd aan het prikbord en we gaan het nog altijd proberen om het tot een goed einde te brengen.
  Veel leesplezier nog gewenst!

 11. Deze misschien?
  9: Haroun and the Sea of Stories (van Salman Rushdie) Max en de maximonsters (= Where the Wild Things Are)
  19: Telt de moeder in Sprakeloos niet als 65+?
  24: Midnight Children van Salman Rushdie
  25: What's the What van Dave Eggers

  1. Ha ja, Sprakeloos had ik ook voor 19 kunnen gebruiken! Ik zie nog wel wat ik ermee doe 🙂 Wat is de Wat had ik al gelezen vorig jaar. Salman Rushdie check ik eens! Ik heb ooit De duivelsverzen gelezen, maar ik herinner mij weinig daarvan… Midnight's Children dus maar eens toegevoegd! Merci, Saar!

 12. 9: Mijn kindjes zijn 5 en 7. We hebben nu zo ongeveer alles van Annie M.G. Schmidt gelezen. Ik heb van allemaal genoten, maar misschien wel het meeste van Otje. Nu lees ik Roald Dahl voor. Mathilda vonden ze geweldig. De GVR is nog wat moeilijk voor hen heb ik de indruk.
  24 Azië: ongeveer alles van Amy Tan (enkel vissen op het droge helpen vond ik teleurstellend), de andere heb ik allemaal verslonden. The Joy Luck Club en The Kitchen God's wife zijn me het meeste bijgebleven. Ik las ze in het Engels en ken de titel in het Nederlands niet, maar ze zijn zeker vertaald want alle andere las ik wel in het Nederlands.
  Succes!

  1. Ik denk dat ik voor Dahl zal gaan (nooit gelezen in mijn jeugd), maar Annie M.G. Schmidt, daar heb ik dan weer flarden herinneringen aan… We zien wel 🙂 Engelse boeken zijn geen probleem hoor, ik lees de helft van de tijd in het Engels 🙂 Dus Amy Tan ga ik ook meteen eens checken!

 13. Goed bezig, gij! Ik lees hier mee voor de tips 🙂

  65+: Hersenschimmen van Bernlef? Echt een aanrader, heel mooi geschreven. Gaat over iemand die begint te dementeren. Af en toe dus een beetje wazig, maar geeft volgens mij een vrij accuraat beeld over de ziekte en hoe die iemands leven overneemt.

  1. Je bent de 3e persoon die Hersenschimmen aanraadt, dus ik ben er vrijwel zeker van dat ik dit boek ga lezen, al dan niet voor de Book Challenge 🙂

 14. Waw, zoveel tips hier seg!
  Ik las recent Herinnering aan mijn droeve hoeren van Gabriel Garcia Marquez (de auteur zelf heb ik je algemeen al ooit aangeraden denk ik). Boek is zeker de moeite en past bij meerdere puntjes:
  13. Marquez won de Nobelprijs
  14. Logisch 😉
  19. Hoofdpersonage wordt 90 jaar
  20. Vrij dun boekje, dus doenbaar om in één dag te lezen
  26. Speelt zich af in Colombia, dus Latijns-Amerika

  1. Marquez staat inderdaad al op de lijst voor puntje 26. Wel met een ander boek, want Herinnering aan mijn droeve hoeren heb ik al gelezen 🙂

Reageer