Leesvoer – editie wreed indrukwekkende boeken

Op Goodreads schrijf ik over elk uitgelezen boek kort (of al eens langer) mijn gedacht. Soms komt hier, op mijn blog, een uitgebreidere samenvatting, maar meestal vergeet ik dat toch wel. Daarom kopieer en plak ik hier af en toe wat reviews. Als je mijn reviews al op Goodreads leest, sla je deze blogpost dus best over.

De sterren:
* = ik vond het niet goed
** = het was wel nog oké
*** = ik vond het goed
**** = ik vond het wreed goed
***** = dit boek was geweldig (ofwel: heeft mij enorm geamuseerd / meegesleurd … iets anders wreed positiefs)

Blankets, Craig Thompson *****

(gelezen in het Engels)

Wauw, wauw, wauw. De eerste graphic novel die ik lees, en het was, zoals verwacht, een toppertje. Ik heb het in een dag uitgelezen (hoera voor druilerige herfstdagen!) en heb daar zo van genoten. Mijn hart is een paar keer gebroken, maar ook verwarmd en vertederd.

Om de een of andere reden dacht ik dat strips (of beeldromans, dat klinkt wat volwassener) niets voor mij waren, maar ik was zo, zo, zo fout. De combinatie van de tekeningen en de tekst was gewoon meesterlijk. Sommige pagina’s zou ik zo uitscheuren om aan de muur te kunnen hangen, om die geweldig schone tekeningen elke dag te kunnen bewonderen.

Onder de indruk, en geen klein beetje.

De engelenmaker, Stefan Brijs *****

5 op 5! Of liever nog 7 op 5, eigenlijk.

Wauw. Wauw. Maar echt, wauw. Meeslepend, gestoord, ziek, ontroerend, meelijwekkend … Indrukwekkend, ja, dat ook vooral.

Ik las dit boek grotendeels terwijl ik op vakantie was, in Praag, Bratislava en Boedapest, allemaal hoogstindrukwekkende plekken. Maar soms heb ik, echt waar, getwijfeld tussen ‘de stad verkennen’ en ‘verder lezen in De engelenmaker’, ahum.

Als je het licht niet kunt zien, Antony Doerr *****

(gelezen in het Nederlands)

“Oh wat hou ik van dit boek”, schreef ik al toen ik 45% gelezen had. Nu, 55% later, blijf ik daarbij. Zo veel mooie zinnen, zo’n mooie personages. Er zit zo veel liefde en tederheid in, en ook zo veel verdriet en pijn. Ik wilde zo graag weten hoe het zou aflopen, maar tegelijkertijd wilde ik niet dat het zou stoppen. Het verhaal gaat traag, heel traag. Zoveel details, zoveel emoties. Tegelijk: korte hoofdstukken, voldoende dialoog en een boeiende structuur (niet chronologisch geschreven, maar steeds van hun jeugd naar een bepaalde datum en weer terug) zorgen ervoor dat het niet verveelt of langdradig wordt. Dikke, dikke aanrader.

(Oh ja, ook gelezen voor de Verbeelding Book Challenge als boek van meer dan 500 pagina’s. Mijn e-book telde 772 pagina’s, wauwza!)

dot-break

En dan nog iets …

Mijn reviews die op Goodreads verschijnen, schrijf ik altijd zo ongeveer meteen nadat ik het boek heb uitgelezen. Ik besef dat ze vaak niet veel zeggen en dat ze nauwelijks de stempel ‘review’ waard zijn, maar ze geven wel een goeie indruk hoe ik het boek ervaren heb (en dat is mijn enige bedoeling, voor ‘echte’ reviews en samenvattingen zijn er genoeg andere plekken).

Deze drie reviews zijn de perfecte illustratie van mijn manier van reviewen, ahum. Maar! Ik kan wél garanderen dat ik deze drie nog altijd toppers vind, dat die indruk-direct-na-het-uitlezen nog altijd ‘klopt’, nu, weken/maanden later. Wreed indrukwekkende boeken, dus, echt waar. (Ik kan ook al verklappen dat deze drie deel zullen uitmaken van mijn top ik-weet-nog-niet-hoeveel van boeken die ik in 2015 gelezen heb. Mijn topboeken-van-2015-lijstje verschijnt hier evenwel pas in januari, want de mogelijkheid bestaat dat ik NOG een topper lees dit jaar … Spannend!)

11 gedachten over “Leesvoer – editie wreed indrukwekkende boeken”

 1. Ik dacht ook altijd dat graphic novels niets voor mij waren, maar dit jaar heb ik er al 35 gelezen (waarvan wel 24 van The Walking Dead), maar dus ook wel 11 anderen. Blankets wil ik ook wel lezen.

 2. Ik las dit jaar ‘Persepolis’ al, en ben zeker benieuwd naar meer goeie graphic novels! Van ‘De Engelenmaker’ was ik ook ferm onder de indruk, en die derde staat heel hoog op mijn leeslijst, nadat onder andere jij me al had aangeraden deze zeker eens te lezen :-).

 3. All the light we cannot see staat hier klaar in de kast en ik ben vrij zeker dat het een van de eerste zal zijn die er in 2016 zal uitkomen.
  En van Blankets ben ik nog altijd een beetje boos dat ik hem hier in de bib in het Frans of in het Duits en in België in het Nederlands kan vinden, maar nergens in het Engels. Ale seg, dikke boehoe om geen originele versies aan te kopen, wat is dat nu?! 🙂

 4. Nummer 2 las ik al, nummer 3 staat al even op mijn ’te lezen’lijstje, en graphic novels ga ik precies toch eens een kans moeten geven als ik dat hier zo lees…

 5. Ik kan je ook post voor mevrouw Bromley aanraden van Stefan Brys!!!
  Ik ben een fan van Brys en wil graag zijn nieuwe boek onder mijn kerstboom. Nu nog voldoende hints geven thuis!!! 😉

 6. Pingback: Wat ik (o.a.) deed in de herfst – een lijstje | Ma vie en vertMa vie en vert

 7. Zo, ‘De Engelenmaker’ werd aan het to-read lijstje toegevoegd. Momenteel ben ik bezig in ‘All the light we cannot see’. Het verhaal gaat inderdaad traag, maar ik kijk al uit naar vanavond, wanneer ik kan verder lezen. Dat laatste maakt het wellicht een topper.

 8. Pingback: De 8 beste boeken die ik in 2015 las | Ma vie en vertMa vie en vert

Reageer