Hoe zit dat eigenlijk met de Verbeelding Book Challenge? – update 4

In 2015 deed ik mee met de Verbeelding Book Challenge, dé leesuitdaging georganiseerd door Kathleen van de blog Verbeelding. Bedoeling was om wat meer buiten je comfortzone te lezen. Ik lees al redelijk wat verschillende soorten boeken, maar toch zou ik bepaalde boeken nooit een kans geven zonder zo’n kleine uitdaging. Tijd voor een vierde en laatste update van de 2015 Challenge! 

Toen ik de uitdaging aanging, zei ik dat ik niet per se 30 boeken wilde lezen, want 12 boeken per jaar is sinds een paar jaar mijn doelstelling. Dus doorstreepte ik voor sommige boeken meerdere puntjes en dacht ik “als ik 20 puntjes kan doorschrappen, ben ik al content!”. Uiteindelijk las ik vorig jaar 45 boeken, en doorstreepte ik 28 puntjes van de Verbeelding Book Challenge. Alle boeken die ik las vind je op mijn Leesvoer-pagina, en de laatste boeken voor de #VerbeeldingBC2015, gelezen van oktober tot december, staan hieronder in ’t vet.

01-bookchallenge

Gelezen

1. Een boek van 500 pagina’s of meer
Als je het licht niet kunt zien, Anthony Doerr

2. Een boek gepubliceerd in je geboortejaar
De Alchemist, Paulo Coelho

3. Een non-fictie boek
Make it, Blog it, Share it, De Praktische School

4. Een fantasy boek
Hollow City, Ransom Riggs

5. Een sci-fi boek
1984, George Orwell

6. Een graphic novel
Blankets, Craig Thompson

7. Een mystery of thriller boek
Bird Box, John Malerman

8. Een romance of chicklit
The Rosie Effect, Graeme Simsion
One day, David Nicholls

9. Een boek dat gericht is op kinderen onder de 12
Matilda, Roald Dahl

10. Een boek gebaseerd op waargebeurde feiten
Twelve years a slave, Solomon Northup (review hier)

11. Een historische roman
Woesten, Kris Van Steenberge (review hier)

12. Een boek met prentjes
Hollow City, Ransom Riggs

13. Een boek dat een prijs heeft gewonnen (Pulitzer, Man Booker, Nobel, Gouden Uil,…)
Sprakeloos, Tom Lanoye (review hier)

14. Een boek dat iemand je heeft aangeraden
Waarom je moeder en ik altijd een badjas dragen, Wouter Deprez
Kies, Wouter Deprez

15. Een boek dat voor 1900 werd gepubliceerd
Twelve years a slave, Solomon Northup (review hier)

16. Een reeks (mag een reeks zijn die je al begonnen bent)
The Rosie Effect, Graeme Simsion

19. Een boek met een 65+ personage
Hersenschimmen, Bernlef

20. Een boek dat je kan uitlezen op een dag
Waarom je moeder en ik altijd een badjas dragen, Wouter Deprez
Kies, Wouter Deprez

21. Een boek dat verfilmd werd
Twelve years a slave, Solomon Northup (review hier)
Never Let Me Go van Kazuo Ishiguro

22. Een boek waar een televisie reeks werd op gebaseerd
Orange is the new black, Piper Kerman

23. Een boek dat al zeer zeer zeer lang op je te lezen lijst staat
1984, George Orwell

24. Een boek dat zich afspeelt in Azië
Stupeur et tremblements, Amélie Nothomb

25. Een boek dat zich afspeelt in Afrika
Niemandsland, Hisham Matar

26. Een boek dat zich afspeelt in Latijns-Amerika
Het huis met de geesten, Isabel Allende

27. Een boek dat zich afspeelt in Oceanië
Tijgers in de nacht by Fiona McFarlane

28. Een boek in een andere taal dan dat je anders leest (Engels? Frans? Duits? Islensku?)
Stupeur et tremblements, Amélie Nothomb

29. Een bundel kortverhalen
La rêveuse d’Ostende, Éric-Emmanuel Schmitt

30. Een poëziebundel
Verzamel de liefde, Bart Moeyaert
Verbeelding Book Challenge-update

Welke puntjes kon ik niet doorstrepen?

17. Een boek waar je gek van was als kind
Ik heb het niet herlezen, maar ik kan wel verklappen dat het boek waar ik als kind gek van was volgens mij Avonturen van Lotje in de dierentuin van Jaap ter Haar was. Het is alleszins een van de weinige kinderboeken die ik mij herinner. Misschien ligt het nog ergens bij mijn mama, maar de bibliotheek had het alleszins niet en moeite om eraan te geraken wilde ik er niet echt in steken. En ook: stel je voor dat dat boek niet zo tof zou zijn als in mijn herinneringen?

18. Een boek dat je ooit begonnen bent maar nooit hebt uitgelezen
Absurde overvloed, Michael Foley. Dat boek kreeg ik van een vriendin en wil ik wel echt graag lezen, maar het begin is redelijk pessimistisch en op het moment waarop ik er de eerste keer in begon, had ik écht geen goesting in pessimisme. En in de loop van dit jaar kwam het er blijkbaar ook nooit van. Stefan las het wel, en Stefan leest nooit boeken, dus reden te meer om er in 2016 echt werk van te maken.

28/30 dus, en da’s veel meer dan ikzelf had vooropgesteld én met de grootste onderscheiding geslaagd (en met felicitaties van de jury?), dus hoera x28!

Voor de Verbeelding Book Challenge er kwam, had ik trouwens een lijstje gemaakt “zeker lezen in 2015”. In de loop van het jaar kwamen daar nog een paar boeken bij en uiteindelijk kon ik ook de meeste doorstrepen.

lezen-in-2015

Voor 2016 heb ik ook al een mooi lijstje, en de Verbeelding Book Challenge 2016 staat ook al online bij Kathleen. Ik heb er alweer wreed veel zin in!

Binnenkort schrijf ik ook nog een post met de beste boeken die ik in 2015 las. Een mens kan nooit genoeg leesinspiratie hebben, toch?

6 gedachten over “Hoe zit dat eigenlijk met de Verbeelding Book Challenge? – update 4”

 1. Ik las Matilda ook, maar dat las ik onder andere als boek voor puntje 17. Ik vond het nog steeds een leuk boek, gelukkig. 45 boeken gelezen, amai! Ik haalde alle puntjes van de challenge, maar las een pak minder boeken. Chapeau!

 2. Hoera voor meer leesinspiratie en hoera voor de Verbeelding Book Challenge! Je hebt dat goed gedaan, zeker omdat je doelen een pak lager lagen.
  In 2016 wil ik graag ook Blankets lezen, en ook All the light we cannot see, omdat die me van alle kanten wordt aangeraden. Zo hard zin in lezen in 2016!
  (En in 2016 wil ik heel misschien ook mijn eigen e-reader kopen, als ik heb beslist welke ik wil :-))

 3. Amai, 28/30, zo ver ben ik niet geraakt en ik heb toch meer boeken gelezen. Goed gedaan! Dat divers lezen is duidelijk nog een werkpuntje bij mij. :p ‘k Had ook zijn een lijstje met “zeker lezen in 2015”, maar er zijn er veel blijven staan. ‘k Heb die lijst al herdoopt naar “zeker lezen in 2016”. 1984 en Hollow City staan er nog op bijvoorbeeld.

 4. Hoera voor 28 puntjes, maar vooral voor 45 boeken en het bijhorende leesplezier!
  Ik ben blij dat All the light we cannot see het gehaald heeft als boek van de maand, want het staat hier al een half jaar in de kast, maar ondanks de goede commentaren kwam het er nog niet van om het ook effectief te lezen.

 5. Pingback: kellyjade.be – Verbeelding Book Challenge 2016 – 1

Reageer