Kroniek van een langverwachte gilet, de Paulie

Hoelang ik aan deze gilet bezig geweest ben, weet ik niet. Lang, heel erg lang. 4 oktober 2014 begon ik eraan, vandaag, 14 december 2015 en veel Netflix-series later, zette ik de knopen eraan. In de zomer breidde ik er – uiteraard! – niet aan verder, maar goed, dit breiwerk heeft mij geruime tijd beziggehouden. Instagramvolgers hebben de laatste maanden wel genoeg Paulie-foto’s zien passeren, en ik geloof dat ik zonder virtuele bemoedigingen minder breivaart had gezet. Mercidankuwel, dus, aan de fans van Paulie-foto’s!

paulie-knopen-knoopsgaten

Dat ik wreed content ben dat hij af is, dat zal niemand verbazen. Mijn eerste grote breiproject, zeg! Een jaar geleden schreef ik:

Tot nu was ik nog niet aan zo’n groot project begonnen. Grotendeels uit schrik dat ik het niet zou afwerken, dat het mij zou beginnen tegensteken en dat het een UFO zou worden die ik dan maar zou  rippen, waardoor mijn hart zo zou bloeden dat ik nooit nog aan een groter project zou beginnen (UFO = unfinished object, rippen = lostrekken)

Dankzij Paulie is mijn angst voor grote breiprojecten verdwenen, want ik weet nu dat, als ik mijn gedacht op dit soort projecten heb gezet, het mij ook wel lukt. Hij is eigenlijk zelfs sneller af geraakt dan verwacht, ha!

paulie-detail-tricotsteek

Het patroon voorziet om strepen te breien, maar ik heb het niet zo voor strepen, dus deed ik alles in dezelfde kleur: zacht grijs, want dat past bij alles. Ik wilde niet uuuuuuuuren breien aan een gilet die ik dan maar met een paar kledingstukken kon combineren. Ook de laatste rij, de i-cord, breidde ik in het grijs, en de knoopjes zijn ook onopvallend grijs. Ik ben er verliefd op, ik geef dat eerlijk toe. En gelukkig maar, ahum, stel je voor dat ik hem nu niet mooi had gevonden …

paulie-bovenkant

Het is een eenvoudig patroon, en op de knoopsgaten na vond ik alles duidelijk uitgelegd. Voor de knoopsgaten ging ik dan maar te rade bij YouTube. Ik maakte de mouwen langer dan voorzien in het patroon, want ik hou van lange mouwen, maar verder maakte ik geen aanpassingen. Er zijn – hoera! – geen naden, want alles is gebreid met rondbreinaalden en naalden zonder kop. En die bovenkant van mouwen en voor- en achterpanden in ribbelsteek i.p.v. tricotsteek = hartjes! Het is zo eenvoudig, maar zorgt direct voor een iets specialere gilet.

paulie-ribbelsteek-tricotsteek

Nieuwe technieken die ik leerde, waren de i-cord bind off voor de rand langs de voorpanden en nek en het breien van knoopsgaten (in een naald).

paulie-i-cord-knopen

Is hij perfect? Neen. Maar ben ik perfect? Nog minder. We passen dus wel bij elkaar, Paulie en ik.

Paulie-groot

paulie-ravelry

paulie-isabell-kraemer

paulie-open-dicht

paulie-open

Ik heb nog bijna een volledige bol over. Kent iemand een goed, tof patroontje voor iets kleins, gebreid met naalden van 3 mm?

 

Patroon: Paulie van Isabell Kraemer, gratis te downloaden via Ravelry (niet vertaald naar het Nederlands, wel verkrijgbaar in het Engels, Frans en nog wat talen).
Wol: gekregen van mijn schoonouders, 100% alpaca van Drops.
Gebreid met naalden van 3 mm.

49 gedachten over “Kroniek van een langverwachte gilet, de Paulie”

 1. Toffe trui seg! Niets leuker dan zo’n basic trui die bij alles past. Goed gedaan 🙂 Zelf ben ik al een jaar bezig aan een babydekentje. Erg toch? Maar ’t is ook bijna af! Oef 😀 Ik heb ooit eens een bloeske gebreid en ‘k was er zo lang mee bezig, dat ik tegen dat het af was, was bijgekomen (’t was heeeeel lang geleden). Het was te klein 🙁 Toen heb ik laaang niet meer gebreid!

  Wat maken met een bolleke? Een kettingske! Mollie Makes heeft een simpele tutorial! http://www.theyarnloop.com/sites/default/files/Mollie-Makes-DIY-Fashion-project.png
  Als ik goed zoek, kan ik dat wel in één van de boekskes vinden.

  1. Merci voor het aanbod, maar kettingskes draag ik helaas niet. Was anders wel geschikt geweest!

   Ik ben benieuwd naar het babydekentje! Dat staat hier ook nog op de planning, maar ik weet nog niet welke wol en welk patroon ik ga volgen…

 2. Whow : chique trui ! Ik heb even op jouw blog rondgeneusd om te kijken naar jouw eerdere brei-projecten….want zo’n trui breien….met rondbreinaald….is geen beginnerswerkje , me dunkt.
  Ik was vroeger zelf vaak aan ’t breien….maar een rondbreinaald was me toch een stap té ver.
  Chapeau, dus !

  1. Dank je! Het was niet mijn eerste project met een rondbreinaald, maar ik moet wel zeggen dat ik dat eigenlijk gemakkelijker vind om mee te breien 🙂 ’t Is maar wat je gewend bent, zeker?

 3. Wauw, zo mooi! Knoopsgaten, dat lijkt mij niet evident. Ik denk dat ik al snel voor veel dikkere wol zou kiezen, gewoon voor het gemak. Maar ik begin zelfs niet aan zo’n projecten, echt chapeau!

 4. Hiep hoera, gefeliciteerd met het halen van de eindstreep! En hoe mooi is die gelukt zeg, zowel qua kleur als model een topper!
  Als ik dat zie dan wil ik ook leren breien. Maar ik heb niet zo veel geduld vrees ik.

 5. Heel schoon, zenne! Ik ben met mijn UFO-bolletjes mutsen aan het haken. Gaat lekker snel vooruit en dan een pompon er op zodat er NIKS peer overschiet van de restbolletjes! Ik maakte een Bernadette, maar moet ‘m nog bloggen.

 6. Hij is heel mooi gebreid en staat je heel goed. Proficiat! Met het restje wol kun je misschien een (kinder)muts breien?
  By the way, mijn trui, die ik in 2009 begon te breien, is ook af! Gelukkig had ik dan toch voldoende wol. Hij zit goed en is heerlijk warm. Heel tevreden.

 7. Super mooi geworden! Ik vind ‘m dus wel perfect! Zelf ben ik met een vest bezig voor mijn dochter en nu is het ook bijna tijd voor de knoopsgaten. Denk dat ik maar YouTube moet gaan raadplegen. Ben benieuwd wat je volgende project zal zijn!

   1. Haha, dank je, maar nee-dank-je 🙂 Zo veel werk zeg, dat is onbetaalbaar! Of, als ik weinig geld zou vragen, niet bepaald fair trade, en dat willen we natuurlijk ook niet 😀

 8. Woehoeeeew! Kei mooi gelukt zeg! Ik moet demijne nog uithalen deze winter, ik vond het nog niet koud genoeg..

  Met het overschotje zou je babysokjes kunnen breien… of handwarmers ofzo.

 9. Heel erg mooi geworden zeg!

  Het restje zal ws te weinig zijn voor sloffen voor jezelf, maar misschien dat een warme hoofdband er wel uit kan..? Zo’n haarband, zeg maar, maar dan gebreid. Zodat je in de winter (als ie ooit nog weer komt) wel warme oren hebt, maar niet gelijk een dikke muts op hoeft. Zou je ook gewoon leuk staan, volgens mij. En t is ook niet erg moeilijk te maken. Denk dat je zonder patroon al een eind komt, maar op Pinterest staat ook wel genoeg.

  groet!

  1. Dat wordt het misschien wel! Maar dan niet voor mezelf, want ik draag geen haarbanden, maar wel voor een vriendin die misschien een nieuwe nodig heeft. Inderdaad perfect mogelijk zonder patroon 🙂

  1. Hey Caro, dank je voor je voorstel, maar ik heb eens in mijn breiboeken gebladerd en vond een patroon voor een haarband in kabelsteek in In mijn nopjes! Ik ga dus dat eerst eens proberen, denk ik 🙂

 10. En bij deze ben ik klaar om te starten. Breinaalden gekocht, wol gekocht en dan , potverdorie, ik versta die engelse uitleg niet…….. Help… Er zal wel ergens een nederlandse uitleg zijn van die steken??????

   1. Al bijna helemaal klaar. Inderdaad op google alles gevonden. De laatste loodjes zijn nog die kraag en die i-cord, maar ik ben al reuzefier

 11. Ik heb hier nooit op gereageerd? Ik ben zo verliefd op jouw versie! Dit wordt mijn volgend groot breiproject! Het vorige is net af en komt straks op de blog :-).

 12. Pingback: De wide cable headband uit een ‘restje’ wol | Ma vie en vertMa vie en vert

 13. Pingback: De Alys Cardigan voor de 89jarige. – Missy N.

 14. Ik hier blijkbaar ook nooit gereageerd, ook al herinner ik mij deze Paulie ook nog zeer goed ! Echt geslaagd ! Wordt hier ook mentaal genoteerd als mogelijks volgend breiproject (maar eerst is de zoon aan de beurt 😉 )

 15. Dag Kelly, ik bewonderde jouw mooi gilet hier al eerder, maar nu (hiephoera!) kan ik sinds kort ook breien 🙂
  Ik wou eens polsen bij jou welke maat jij koos voor jouw Paulie? Ik zou er graag ook eentje maken.

  Groetjes!

  1. Sorry voor de late reactie – ze was bij de spam terechtgekomen! Dikke hoera dat je kan breien, ja! Ik denk dat ik de medium heb gebreid, omdat ik het graag wat losser heb. Alleen de armen hadden wat smaller gemogen, maar voor de rest zit hij wel erg comfortabel 🙂 Veel succes ermee!

Reageer