De 8 beste boeken die ik in 2015 las

In 2015 las ik 45 boeken, 33 meer dan de bedoelde 12. De statistiekjes op Goodreads vertellen me ook dat ik 11 665 bladzijdes las, dat ik 15 boeken 5 sterren gaf en slechts 1 boek 1 ster (De Alchemist van Paulo Coelho).

boeken-2015

De 8 beste boeken die ik in 2015 las, de boeken die me langer dan andere zullen bij blijven om uiteenlopende redenen, zijn deze:

Het zou wat onnozel zijn om alle reviews nog eens te kopiëren, dus link ik voor jullie gemak gewoon even naar de blogposts waar je mijn korte reviews van deze – volgens mij – topboeken vindt:

 

Extra: de beste non-fictie boeken

… in de categorie CREATIEF: De tas van Annelies

Annelies, De zuster van, blogt al een paar jaar, voornamelijk over tassen, dus het is niet zo’n verrassing dat zij een boek over tassen mocht maken. Ik heb er enorm naar uitgekeken, niet alleen omdat ik over ’t algemeen fan ben van de boeken die mijn blogidolen schrijven, maar ook omdat ik WIST dat de tassen van Annelies goed in elkaar zouden zitten.

Mijn verwachtingen werden na tas 1 die ik maakte helemaal ingelost: de tassen zien er door de vorm, de materiaalkeuze (liever stevige stoffen dan verstevigd katoen) en de technieken direct een pak professioneler uit dan de tassen die ik tot voor De tas van Annelies maakte. Het boek is ook mooi vormgegeven, met veel wit, mooie foto’s en toffe lettertypes. Ik moest enkel wat wennen aan de stofkeuze van de voorbeeldmodellen, die niet bepaald mijn ding is in de meeste gevallen, maar de stoffen kies je natuurlijk helemaal zelf. Topboek van een topvrouw!

Alle tassen die ik al maakte uit het boek: klikken!

… in de categorie FOOD: The Oh She Glows Cookbook

Dat The Oh She Glows Cookbook mijn favoriete kookboek van het jaar 2015 is, konden jullie wel al raden na mijn lovende review. Ik had er in het begin van het jaar nog een paar gekregen, maar geen enkel boek is zo vaak uit de kast gekomen als dit. Het is zo’n zalig dik boek met verschillende soorten gerechten (niet alleen ontbijt – lunch – avondeten, maar veel meer = zo leuk!). Er is mij nog niets totaal tegengevallen, en dat kan ik (helaas) van geen enkel ander kookboek in mijn collectie zeggen.

Uitgebreidere review: hier + het lekkerste ontbijtrecept uit het boek: hier.

Volgend bericht
Vorig bericht

19 reacties op “De 8 beste boeken die ik in 2015 las

 1. Er staan er al een paar op mijn lijstje om te lezen. Eind januari mag ik bij de boekenclub voorstellen doen voor het volgende boek dat we gaan lezen, ik ga hier inspiratie komen opdoen, denk ik. Dank voor de tips!

 2. aha tips ik heb gisteren besloten om mee te doen aan de verbeelding book challenge, dus kan alle tips wel gebruiken. Kom hier dat ik u kus ben ik vorig jaar begonnen , maar niet verder gelezen, mss moet ik toch door de zure appel bijten en wordt hij toch nog goed, Als je het licht niet kunt zien staat ook op de lijst (al weet ik nog niet of ik hem bij één van de categorieën van de bookchallenge kan plaatsen)
  http://evengenaaid.blogspot.be/p/give-away.html

 3. Us en Kom hier dat ik u kus heb ik nog niet gelezen. Die komen dus zeker op mijn to-readlijstje voor dit jaar! De andere las ik ook al en vond ik ook bijzonder goed. Ben benieuwd wat dit leesjaar ons zal brengen 😉

 4. Ik ben wel benieuwd naar Hersenschimmen en De Engelenmaker, maar boeken in het Nederlands staan bij mij vooral op de “ooit” lijst. Ik ben wel blij dat All the Light We Cannot See het Verbeelding boek voor januari is, die stond ook al veel te lang op mijn TBR.
  En die Tas van Annelies, misschien dat ik mij die eens cadeau doe wanneer ik weer wat meer achter mijn naaimachine kruip… 🙂

  1. Lees je niet graag Vlaamse / Nederlandse boeken misschien? Ik heb het jaren niet gedaan (te druk met school), maar ik ben ZO blij dat ik sinds een jaar of drie ook weer Nederlandstalige boeken ben beginnen lezen, ook al lees ik ook heel wat in het Engels (en een beetje Frans). Maar er zijn zo veel goeie Nederlandstalige auteurs!

   1. Ik las vroeger ook wel veel Nederlandse boeken, maar ergens rond mijn 16 ben ik beginnen overschakelen omdat ik weinig vertalingen vond van de boeken die ik wou lezen (fantasy voornamelijk) en omdat ik de vertalingen van klassiekers vaak ontoegankelijk en niet goed gedaan vond. Ergens tussendoor ben ik het verleerd om Vlaamse/Nederlandse schrijvers te lezen, waarschijnlijk ligt dat voor een stuk aan het gebrek aan Nederlandstalige fantasy boeken. Nu probeer ik wel weer veel breder te lezen en hoewel ik veel van de Nederlandstalige boeken die de laatste jaren bejubeld geweest zijn wil lezen, blijft de stap om effectief zo’n boek vast te nemen meestal nog te groot. ‘k Ga er wellicht wel een werkpuntje van maken in mijn 28 in 28 lijst, want ‘k vind het op zich wel jammer dat ik zo weinig Nederlandstalige auteurs lees. 🙂

    1. Aha, oké, dus op zich heeft het niet per se iets met de taal te maken, maar eerder met het genre en het feit dat je favoriete genre niet populair is in de Nederlandse taal. Dan begrijp ik ook perfect dat de stap om een Nederlandstalig maar niet fantasy boek vast te nemen groot is, ge moet lezen waar ge zin in hebt, hé!

     1. Ja, inderdaad, maar ik denk dat ook een beetje “onbekend is onbemind” is in mijn geval. In het middelbaar heb ik bijvoorbeeld nog Specht en Zoon of Een Schitterend Gebrek gelezen, boeken die ik nu nog altijd niet vergeten ben. ‘k Denk dat ik dus wel zeker mijn ding kan vinden in het Nederlands, ‘k moet er gewoon eens aan beginnen. :p

 5. Met twee van de acht die ik zelf ook fantastisch vond (en eentje goed) en met drie die in mijn kast ongeduldig staan te wachten, weet ik waar naar terug te grijpen als ik een écht goed boek wil lezen 🙂
  Merci, ook voor andere boekeninspiratie het afgelopen jaar!

Reageer