Hoe ik dat doe, zo veel lezen

De vraag “hoe krijg jij eigenlijk zo veel gelezen?” hoor ik, net als zij, ook weleens. “Want gij kookt toch ook zo veel vers, en gij naait ook redelijk wat af, en dan sport gij nog!” Ik heb natuurlijk geen kinderen, dat helpt, maar toch: hoe komt het dat ik zo veel gelezen krijg?

kobo-review-tea-books

1. Ik kijk weinig tv.

We hebben een televisietoestel, maar geen tv-abonnement. Wel Netflix, maar naar Netflix kijk ik meestal al wanneer ik de afwas doe. Als ik dan in de zetel plof, is dat vaak met een boek, en niet om te netflixen. Ook: als Stefan wél naar de tv kijkt (= een spelletje speelt of netflixt) en ik wil lezen, zet hij een koptelefoon op, vooral als het actie is, of horror, of iets anders met enge / harde geluiden. Zo kan ik bij hem liggen lezen, gezellig!

2. Ik strijk niet.

Daarmee spaar ik enorm veel tijd, dat spreekt voor zich. Om leukere dingen te doen, waaronder lezen.

3. Ik heb een Goodreads-account.

Ik check Goodreads bijna dagelijks. Bijna dagelijks zie ik dus passeren wat mijn Goodreads-vrienden aan het lezen zijn of gelezen hebben, wat ze ervan vinden en hoeveel sterren ze het geven. Ik lees geen andere boekensites, mijn enige bron van nieuw leesvoer is Goodreads en wat ik zie passeren op blogs of wat jullie mij aanraden. Er staan momenteel 136 boeken op mijn te-lezen-lijst, dus ik weet ALTIJD wat gelezen. Ik hou van die lijst, en geen beetje.

4. Ik heb een e-reader. (voor wie het nog niet wist)

Hoe langer ik hem heb, hoe minder graag ik papieren boeken lees (whuuutt, dat durft gij schrijven, als taal- en letterkundige dan nog wel?!). Als ik een papieren boek lees, merk ik gewoon dat ik veel trager lees. Ik lees vaak ’s avonds, in bed, en daar is dat ingebouwde leeslampje op de e-reader ZO’N gemak. Ook onderweg is het zo veel gemakkelijker om mijn e-reader mee te nemen.

hoes-e-reader-upcycling-jasje

5. Ik maak er gewoon tijd voor.

In bed, tijdens mijn middagpauze, op de trein*, in de auto (als passagier hé!), ’s ochtends voor ik naar het werk vertrek … Ik lees op verschillende plekken en op zo veel verschillende momenten, en hoe meer ik verzonken ben in een boek, hoe meer korte leesmomentjes ik neem. Ook: als ik wil lezen, klap ik mijn laptop dicht, zet ik de wifi op mijn gsm uit en leg ik beide meestal uit het zicht, zodat ik me er niet door kan laten afleiden.

* Een anekdote: onlangs moest ik ergens ver weg zijn. Ik had de keuze tussen de auto of de trein, maar ik koos de trein, puur omdat ik dan onderweg kon lezen.

Volgend bericht
Vorig bericht

31 reacties op “Hoe ik dat doe, zo veel lezen

 1. Ik denk dat jij nog wel meer leest dan ik, maar dat laatste is zo herkenbaar! Heel soms moet ik met de auto gaan werken (als de treinen staken, bijvoorbeeld) en dan mis ik dat uurtje lezen zó! Lezen is de max!

  1. Hahaha, dat deed ik ook vaak, wandelen + lezen-omdat-het-zo-spannend-was 🙂 Of soms zette ik me gewoon nog efkes op een bankje op het perron, want dat leest toch iets comfortabeler 🙂

 2. Het ontbreken van een e-reader is precies de reden dat ik NIET lees op de trein! Ik moet al zoveel meeslepen, dat ik echt niet zit te wachten op het gewicht en volume van een leesboek. Misschien zal ik er toch eens naar gaan kijken, want ook op het enige moment dat ik WEL tijd neem om te lezen is dat wel praktischer dan een boek en zaklamp. Als ik bij mijn dochter in bed lig te wachten tot ze slaapt, geniet ik van mijn leesmoment en blijf ik vaak nog een paar bladzijden langer liggen… die afwas beneden loopt heus niet weg 🙂

 3. Sinds ik zelf blog, lees ik nog meer blogs en kom ik ook zoveel interessante boeken tegen. Gewoon tijd te kort op een dag om alles te lezen wat ik zou willen lezen. Sinds kort heb ik een e-reader en hoop ik dus een stapel boeken (zonder het gewicht) mee te nemen op vakantie. In de auto lezen lukt niet, dan wordt ik wagenziek. En als ik al eens met de trein ga werken, vind ik het veel te leuk om te babbelen met het treingroepje van mijn man !

 4. ik kocht een kleine maand geleden een e-reader…. Nadat Kelly D. en jij me over de streep haalden. Ik moet zeggen dat ik veel meer lees! Vroeger was ik een 15′-voor-het-slapengaan-lezer en nu spurt ik ‘s morgens voor ik vertrek echt wel nog effe naar boven om mijn e-book te halen zodat ik op de trein kan lezen! Enige nadeel is dat ik nu weer achterstand heb met de podcasts die ik volg! Maar toch: merci he!

 5. Ohja, nog iets: ik kan perfect e-readen in de auto! Keiraar! Van een gewoon boek of een gsm word ik binnen de minuut echt wel mottig…. Ik snap het nog steeds niet, maar ik las mijn vorige boek uit onderweg naar Zwitserland!

  1. Zelfde verhaal als Bieke hierboven: ook een Kobo gekocht na je blogpost, ik lees zoooooooveel meer sindsdien EN WORD GEWOON NIET MEER MISSELIJK IN DE AUTO ALS IK LEES (hoe kan dat???) En zalig, in bed lezen met het lichtje aan, terwijl mijn man nog niet eens doorheeft dat ik lees (op mijn zij dan). Geweldige uitvinding dat. En te denken dat ik mij er altijd tegen had verzet. Tsk.

 6. Ik woon op 20 minuten te voet van het werk dus ik ga meestal met de fiets. Als ik dan mijn collega’s van de trein zie komen met een boek in hun hand dan ben ik sols wel een beetje jaloers. 😉
  Als ik iets verder moet en heb de keuze tussen tussen auto en openbaar vervoer kies ik voor dat laatste. Een duurzame oplossing en mijn ereader kan mee.
  2 keer gewonnen. 🙂

 7. Zalig toch zo weg kunnen zinken in een goed boek!
  Ik heb in mijn leven ook al een hele hoop boeken achter de kiezen. Ik las als kind ook al veel. Ik herinner me nog levendig hoe er een nieuwe wereld openging toen die aaneenschakeling van letters een betekenis kreeg.
  Als een boek te spannend / interessant was, bleef ik ook tijdens het koken of afdrogen verder lezen.
  De laatste tijd is de leeswoede een beetje verminderd. Maar ik heb nog altijd en halve bib in mijn auto liggen om de wachttijd bij de dokter of elders op te vullen.

 8. Ik lees in de auto, als pasagier, alleen op de autostrade. Vanaf het moment dat we ‘binnendoor’ rijden en dus nogal wat bochten moeten maken, word ik mottig. Mijn chauffeur vindt dat trouwens niet erg, dat ik lees. Alleen heeft hij er een handje van weg om dan tegen mij te beginnen babbelen zodat ik mij niet meer kan concentreren. 🙂
  Onlangs moest ik naar Antwerpen. Ik heb ook voor de trein geopteerd omdat ik dan kon lezen!

 9. ik snap alle redenen. Ik heb ook een kindle. Maar ergens lees ik toch niet zo supergraag op een e-reader. Het leest wel veel vlotter, dat heb ik wel gemerkt en ik neem hem meer vast. Maar het lezen associeer ik met bed en rust en opt gemak en in slaap vallen. Ik weet het niet hoe dat komt eigenlijk, ik kan het moeilijk beschrijven 😉

 10. Goodreads was voor mij dé ontdekking van 2014. Er staan ook meer dan 100 boeken in mijn toreadlijst. Soms wel een probleem om de boeken die ik wil lezen te pakken te krijgen in de bib (ik koop zo weinig mogelijk boeken en heb geen e-reader).
  Ik moet me dikwijls inhouden om niet te lezen tijdens het eten. Als ik alleen aan tafel zit, doe ik het sowieso. Maar ik besef dat het voor het tafelgezelschap niet aangenaam is om tegenover iemand te zitten die verdiept is in een boek, dus probeer ik dan mijn leeslust te bedwingen.
  En lezen in de auto kan ik jammer genoeg niet, want na twee pagina’s word ik zo misselijk als een kat.

 11. Herkenbaar 🙂 Hier ook geen tv-aansluiting (zou zonde zijn van de tijd, er zijn zoveel interessante boeken te lezen). Op de trein word ik regelmatig aangesproken door de conducteur: “amai, wat een dik boek, wat ben je aan het lezen?”. Lezen op de trein = tof 🙂
  Sinds een paar maanden zit ik ook op goodreads en ik ben het met je eens, ‘t is de perfecte inspiratiebron voor nieuw leesvoer.

 12. Haha, ik bespaar op exact dezelfde dingen om meer tijd te hebben om te lezen. Wij hebben ook geen TV-abonnement (enkel één en canvas met een antennetje), wij strijken ook niet (alleen voor het Vriendje zijn hemden wordt het strijkijzer bovengehaald, zo één keer om de twee weken) en ik ga ook graag met de trein overal naartoe, omdat je dan inderdaad gewoon goed kunt doorlezen. 🙂

  Ik zit wel meerdere keren per dag op Goodreads, dat is misschien tijd dat ik ook beter al lezend zou doorbrengen. :p

  En idd gewoon tijd maken is het belangrijkste. Ik had onlangs een gesprek met iemand die dagelijks 3u op de trein zit, maar geen tijd had om te lezen. Zowel ‘s ochtends als ‘s avonds bracht te slapend door op de trein… Dat zou ik dus nooit kunnen, zoveel tijd om andere dingen te doen!

 13. Dankjewel, dankzij je blogje heb ik gistetavond weer ns lezend ( ipv van append, facebookend en wordfeudend) doorgebracht, voelt toch stukken beter!

 14. Ik ben sinds vorige week begonnen met de #tmm30daychallenge waarbij 1 van de onderdelen lezen is. Ik lees nu elke ochtend 10-15 minuten en dat heeft me doorheen de dag en ‘s avonds zin om verder te lezen. Ik hoop dat ik op deze manier in 2016 meer gelezen krijg dan in 2015 😉

 15. Ik strijk nog wel en dat is dan bijna de enige avond (of 2) waar ik dan wel TV kijk 🙂 Vroeger zapte ik er op los, nu geniet ik van een boek, heel graag met een theetje of wijntje!

 16. Ik krijg ook af en toe van die reacties in de zin van “Waar haalt gij die tijd?” (en dan niet alleen om te lezen, maar algemeen om creatief bezig te zijn/te bloggen…) Op de vraag “Kijkt gij elke avond T.V.?” (waarop ik het antwoord dan al op voorhand ken) en “Ah ja natuurlijk!” zeg ik dan “Wel, die uren die gij voor den T.V. doorbrengt, besteed ik dan, aan die dingen die ik graag doe.” Vooral tijdens mijn niet-co-ouderschap week is dit het geval. En dan besef ik dat ik in zekere zin in een luxe positie leef. Ik kan T.V. best missen. En oh ja die Goodreads zal ik toch ook eens moeten induiken me dunkt 🙂 .

 17. Hier is bustijd ook leestijd! Zowel met als tegen de richting kan ik lezen, maar alleen als we over kasseien gaan (een kort stukje tijdens het traject dat ik doe) moet ik even naar buiten kijken want dan word ik wel misselijk. Voor het slapengaan lees ik ook even. Echt, duustmiljoenmiljard hartjes voor lezen, en 2016 wordt het jaar van de e-reader, dat ook!
  Goodreads was hier de ontdekking van 2015 (dankzij jou!) en ik heb er ook al heel wat leestips opgepikt. Helaas komen er altijd meer boeken op de leeslijst dan ik er uit kan lezen…

 18. Ik wil geen spelbreker zijn, maar ik denk dat vooral het gebrek aan kinderen zoveel leestijd oplevert. Ik zie mijn twee kindjes doodgraag, maar soms denk ik toch wel eens terug aan de zeeën van tijd die ik vroeger had. Maar inderdaad, hier wordt tv ook vaak omgewisseld voor een goed boek, en dat maakt veel verschil!

  1. Spelbreker?! Nee hoor, ik ben zelf deze blogpost begonnen met de vermelding van het ‘gebrek aan kinderen’ 🙂 Vooral puntje 5 is moeilijk als je kinderen hebt, denk ik. Allez, weet ik, want ik heb dan misschien zelf geen kinderen, maar ik ben wel een kind geweest en ik zou ook niet weten waar mijn mama nog tijd had moeten vinden om te lezen …

 19. Heerlijk he, altijd en overal lezen. Ik reis ook met de trein naar mijn werk zodat ik kan lezen in plaats van een uur doelloos in de file staan. E-readers zijn inderdaad een uitkomst. Nooit gedacht dat ik dat zou zeggen.. ;p

 20. Haha ik lig hier plat met uw ‘ik strijk niet’ ! Ik doe dat ook zelden of nooit (ik haat het ook om gestreken kledingstukken aan te oen) maar wordt in mijn omgeving hierdoor regelmatig als lui of zot verklaard. Ben blij dat ik niet de enige ben! En ja, die e-reader, dat heeft hier ook zo’n verschil gemaakt, hoe hard ik er vroeger ook tegen was, ik heb al eventje geen papieren ‘lees’boek meer gekocht. Dat ingebouwde lampje is hemels. En gelijk heb je, voor lezen moet je tijd maken! Ik blijf gaarne net dat half uurtje langer op om toch nog eventjes in bed te lezen.

  1. En als je 2min moet lopen naar je werk, kan lezen dan niet natuurlijk. Ik vind het heel jammer dat ik enorm snel wagenziek wordt van lezen, zelfs van smsjes lezen! Anders waren vakantie ritten goed gevuld natuurlijk!

 21. Op die e-reader na is dit lijstje volledig herkenbaar. Zeker strijken, zo’n tijdverlies dat dat is, ik snap nog altijd niet waarom mensen daar zoveel tijd in willen steken terwijl je het verschil meestal niet eens ziet.

  En morgen moet ik naar Duitsland: met de auto 2u op en af, met de trein 4u. ‘t Wordt zonder twijfel dat laatste, want zo kan ik tenminste lezen (kan ik meteen beginnen in het boek dat de reden is voor de verplaatsing 😉

Reageer