DIY: lippenbalsem zelf maken

Voor een standaard lippenbalsem heb je eigenlijk drie basisingrediënten nodig: een was, een draagolie en eventueel een plantaardige boter. Met de verhoudingen kan je experimenteren, in de keuze van oliën ben je vrij (gebruik liefst wel koudgeperste, pure ingrediënten!). Extraatjes zoals etherische olie en kleurstof zijn leuk, maar echt niet noodzakelijk. Want uiteindelijk wil je gewoon glanzende, zachte lippen, toch? Dit basisrecept zet je op weg!

Lippenbalsem: het basisrecept

 • 2 el (bijen)was
 • 2 el kokosolie
 • 1 el vloeibare draagolie*

Zo doe je dat!

Geen idee waar je de ingrediënten kan kopen? Let me be your guide!

Ook dit receptje komt uit mijn boek. Wil je nog een exemplaar, dan kan ik je een van de laatste boeken bezorgen!

lippenbalsem-zelf-maken

Foto door Sofie Ballieu voor Art d’Eco

* Weet je niet goed welke olie je hiervoor best gebruikt? Snap ik volledig. Er zijn ook ZO VEEL oliën! Kijk nog maar gewoon bij Druantia: 27 draagoliën biedt ze momenteel aan. Hoe kies je dan je olie? Wie mijn boek heeft: op pagina 100 heb ik het kort over de meest courante oliën en welke geschikt zijn voor welk type huid. De rest: op de site van Druantia staat het gewoon vermeld bij de afzonderlijke oliën – handig! Weet je het dan nog niet goed? Start met jojoba-olie: deze olie (eigenlijk een was, maar dat zijn details!) is geschikt voor de meeste huidtypes.

Goesting om samen lippenbalsem te maken? Kom op 12 februari naar de Simplify Life Inspiratiedag in Ternat! Inschrijven en meer info: www.simplifylife.be!
Volgend bericht
Vorig bericht

15 reacties op “DIY: lippenbalsem zelf maken

  1. Goh, ik zou zeggen: zo lang als de houdbaarheid van je minst lang houdbare ingrediënt en op voorwaarde dat je wat hygiënisch ermee omgaat, zowel bij de productie als in gebruik 🙂 Ik gebruik de mijne gemakkelijk een jaar!

 1. Haha, zalig om dat in lenzenpotjes te doen 🙂
  Het is een van de receptjes uit je boek die hier op het lijstje staat om eens te maken, maar eerst moeten de ooit gekochte lippenbalsems op zijn en dat blijken er toch best wel veel te zijn (oeps).

 2. Lippenbalsem, begot! Dat zijn zo van die dingen waarvan ik niet eens besef dat dat zelf te maken valt. Ik heb er hier nog een drietal slingeren denk ik, ik vrees dat die mijn leven lang zullen meegaan ?.

 3. Ik ben ook fan geworden van eigen maaksels maar waarom koop je geen bijenwas bij de imker? het is wel een beetje lastiger (want wij krijgen dat in 1 blok) maar het is veeeel goedkoper en je helpt de lokale mensen 🙂

 4. Super ! Ik was al zo lang lege potjes aan het sparen om ooit eens zelfgemaakte balsem in te steken, maar het is er nooit van gekomen. Dit video motiveert wel ! Dank je voor het delen !

  1. Ja! Kleuren kan met mica (verkrijgbaar bij Druantia) of met een stukje lippenstift, geuren kan met etherische olie die geschikt is voor inwendig gebruik. Niet te veel druppeltjes wel. Gebruik ook best geen etherische olie van citrusvruchten als je hem in de zomer gaat gebruiken.

Reageer