Chocoladetaart met noten (+ recept voor dadelstroop!)

Vier laagjes telt deze chocoladetaart, maar eenvoudig, zo eenvoudig! Ik maak deze taart regelmatig, gewoon omdat ik de ingrediënten meestal in huis heb. Ze vraagt wat planning en je moet sommige ingrediënten op tijd te week zetten, maar als je ’s morgens zin krijgt en de voorbereidingen treft, kan je ’s middags al snoepen. Ja, snoepen, want dit is echt wel een bommetje. Daarom maak ik altijd een klein taartje. Zelfkennis én zelfbescherming, jup.

Nodig voor een kleine chocoladetaart (springvorm van 16 cm diameter)

Voor de bodem:

  • 100 g havermeel (= fijngemalen havervlokken/havermout)
  • 50 g notenpulp (van zelfgemaakte notenmelk) of fijngemalen noten naar keuze
  • 1 à 2 el dadelstroop of andere stroop of geen zoetmiddel maar dan wat extra kokosolie of water
  • 2 el kokosolie

(of je maakt natuurlijk je eigen favoriete taartbodem!)

Voor de chocoladelaag:

  • 100 g chocolade naar keuze
  • 4 el cashewroom of kokosmelk (niet kokosdrink) als je geen cashewroom wil maken
  • wat vanillepoeder

Voor de andere laagjes:

  • ongeveer een halve portie dadelstroop (zie onder)
  • 2 handjes (licht geroosterde) noten

Zo maak je het

  1. Zet de cashewnoten voor de cashewroom minimum 4 uur van tevoren te week.
  2. Maak de bodem. Meng havermeel en gemixte noten en roer er de stroop en kokosolie door. Het wordt een kruimelig deegje. Doe het deeg in je ingevette of met bakpapier beklede bakvorm. Druk het zo goed mogelijk aan, met of zonder opstaand randje. Bak hem nu zo’n 10 minuten op 175°C.
  3. Haal de bodem uit de oven en laat hem afkoelen in de bakvorm. Rooster eventueel de noten in de restwarmte van de oven. Zodra de bodem is afgekoeld, kan je hem uit de bakvorm halen.
  4. Terwijl de bodem afkoelt, maak je de cashewroom en de dadelstroop – zie onder.
  5. Verspreid een laagje dadelstroop over de afgekoelde taartbodem. Plaats de taart in de koelkast zodat de dadelstroop wat koeler wordt.
  6. Smelt nu de chocolade au bain-marie. Voeg de 4 eetlepels cashewroom toe zodra hij volledig gesmolten is en roer tot een homogene massa. Vergeet ook het vanillepoeder niet toe te voegen. Giet dit over de dadelstrooplaag.
  7. Werk de taart af met de (geroosterde) noten.

Welke noten?

Geen idee welke noten goed bij chocolade passen? Probeer eens een van deze combinaties!

  • bountytaartje: eventueel kokosmeel i.p.v. havermeel en geraspte kokos in de bodem + geraspte kokos of kokoschips als topping (dat is het taartje van op de foto’s)
  • nutellataartje: fijngemalen hazelnoten in de bodem + geroosterde, gehakte hazelnoten als topping
  • pecantaartje: pecan- of cashewnoten in de bodem + geroosterde pecannoten en grof zeezout als topping
  • amandeltaartje: havermeel + amandelmeel (+ amandelextract) in de bodem + geroosterde amandelen (en grof zeezout) als topping

Andere variaties

Je kan natuurlijk ook zelf je chocolade maken, of andere chocolade gebruiken, of je favoriete stuk (Tony Chocolonely) chocolade smelten, of bovenop de noten nog wat chocolade schaven. Of strooi er wat granola op! Je maakt het zo decadent als je zelf wil! En genieten zult ge ervan!

dadelstroop

Nodig voor dadelstroop

  • 20 ontpitte Medjool dadels of 25 gewone dadels
  • 250 ml (warm) water
  • eventueel 1/2 tl vanillepoeder of vanille-extract

Zo maak je het

  1. Week, indien nodig, de dadels in het water tot ze zacht zijn. Je kan dit rechtstreeks in de blender doen. Geen blender in huis? Met een staafmixer lukt het wellicht ook als je de dadels weekt tot ze zacht zijn, al zal het eindresultaat wellicht niet zo smooth worden.
  2. Mix tot het een egale massa is. Als je van vanille houdt, vergeet het niet toe te voegen.
  3. Bewaar afgesloten in de koelkast. Hoe lang kan je het bewaren? Ik heb echt geen idee, want ik gebruik het sowieso altijd snel op. (’t Is sterker dan mezelf.)

bodem met dadelstroop taart

(dit is een foto van 11 augustus 2016 en het is dus niet hetzelfde taartje als op de andere foto’s, maar hierop zie je wel mooi de structuur van de dadelstroop ♥)

Geïnspireerd op de pecan-chocoladetaart(jes) die op hun beurt zijn geïnspireerd op het recept van De Groene Prinses

7 gedachten over “Chocoladetaart met noten (+ recept voor dadelstroop!)”

  1. Leuke tips. Ik werk ook heel graag met de ingrediënten die je vernoemt. Al werk ik voor mijn taarten wel het liefst met rauwe cacaopoeder, of maak de vloeibare chocolade zelf.
    Maar is eens het proberen waard, om eens een andere combinatie te hebben. Top!

    1. Ja, ik maak ‘m ook vaak zelf. Er staat dan ook “chocolade naar keuze” en bij “Andere variaties” voegde ik het ook nog eens expliciet toe. Er gaat niets boven zelfgemaakte chocolade hé 🙂

Reageer