Dit waren de boeken van 2019

Vroeger, in den tijd dat ik nog een flinke blogster was, met een planning en al, schreef ik af en toe een update over de boeken die ik had gelezen. Schoon verzameld onder eenzelfde thema, want da’s nog zo gemakkelijk voor jou, lezer. Deze keer maak ik het je niet gemakkelijk. Hier zie, gewoon ALLE boeken onder elkaar. Ik vertrouw erop dat je er je plan mee kunt trekken. Oké?

leestips

But first: hoe zit dat met de sterren?

* = ik vond het niet goed
** = het was wel nog oké
*** = ik vond het goed
**** = ik vond het wreed goed
***** = dit boek was geweldig (ofwel: heeft mij enorm geamuseerd / meegesleurd … iets anders wreed positiefs)

Oké, hier gaan we, dames en heren!

kristin hannah

The Nightingale, Kristin Hannah, St. Martin’s Press *****

WAUW. Ik denk dat dit het beste boek is dat ik over de Tweede Wereldoorlog al heb gelezen. Of minstens een van de beste. Ik heb er iets langer dan twee maanden over gedaan en dat is erg lang in vergelijking met mijn normale leestempo, maar het onderwerp (de strijd die de achtergebleven vrouwen voeren) is dan ook zwaar, waardoor ik er soms geen zin in had. Maar serieus, wat een boek. Moet ge lezen, echt.

If I have learned anything in this long life of mine, it is this: in love we find out who we want to be; in war we find out who we are.”

jojo moyes

Still Me (Me Before You #3), Jojo Moyes, Penguin Books ****

Dit laatste deel van de trilogie heeft me minder gegrepen, maar het was wel fijn om Louisa’s avonturen in New York te volgen. Een mooie afsluiter van een hartverwarmende reeks vol levenslessen en schone zinnen.

I thought about how you’re shaped so much by the people who surround you, and how careful you have to be in choosing them for this exact reason, and then I thought, despite all that, in the end maybe you have to lose them all in order to truly find yourself.”

celeste ng

Everything I Never Told You, Celeste Ng, Penguin Press ****

Mijn review van net-na-het-uitlezen is verdwenen op Goodreads, maar ik weet wel nog dat ik dit heel goed vond. Pijnlijk ook, met alle familiale addertjes. De flap vat het samen als “A profoundly moving story of family, secrets, and longing, Everything I Never Told You is both a gripping page-turner and a sensitive family portrait, uncovering the ways in which mothers and daughters, fathers and sons, and husbands and wives struggle, all their lives, to understand one another.” en ik kan niet anders dan akkoord gaan.

The things that go unsaid are often the things that eat at you–whether because you didn’t get to have your say, or because the other person never got to hear you and really wanted to.”

antoine leiris

Vous n’aurez pas ma haine, Antoine Leiris, Fayard *****

Ook hier blijkbaar geen directe review (het zal wel aan mij liggen), maar dit was hartverscheurend. Het boek is het verhaal van Antoine Leiris, die zijn vrouw verliest na de aanslag op de Bataclan. Na de gebeurtenis blijft hij achter met hun zoontje. Op Facebook schreef hij een brief, “Vous n’aurez pas ma haine”. Het boek is het vervolg daarop: de eerste dagen van Antoine en zoontje Melvil na de aanslag. Prachtig geschreven, zonder haat, maar vol liefde voor wat was en wat nog komt. Krop in de keel gegarandeerd, en wellicht zelfs meer dan dat.

andre aciman

Call Me By Your Name, André Aciman, Atlantic Books ****

Ik heb volgens mij nog nooit een boek gelezen waarin het verlangen en de twijfel of de ander geïnteresseerd is zo overtuigend echt omschreven zijn. Wauw. En geen beetje.

Ik ben wel een beetje boos op mezelf dat ik voor dit boek niet vaker tijd heb genomen. Dan had ik het wellicht nog meer gewaardeerd. Nu verveelde het mij soms, als ik dan eens vijf minuten las, dat er eigenlijk nog altijd niets was gebeurd, terwijl het net de lang aanslepende spanning is die het zo’n beklijvend boek maakt.

If I could have him like this in my dreams every night of my life, I’d stake my entire life on dreams and be done with the rest.”

jonathan tropper

Plan B, Jonathan Tropper, St. Martin’s Griffin ***

Tropper lezen om uit een leesdipje te geraken, het is een tactiek die ik eerder heb toegepast, en ook nu weer werkte het. Al zijn er betere Troppers, ik kan dat, als Tropper-fan, gerust toegeven. In dit debuut was hij minder ‘snijdend’ en gingen sommige passages iets te traag. Desalniettemin: Tropper, love you big time! <3

I would have done the same thing I did. I would have put all my energy into loving someone that wasn’t you. I would have tried in vain, every day, to not think about you, and what could have been. What should have been. I would have tried to convince myself that there’s no such thing as true love, except for the love you yourself make work, even though I know better….The bottom line is I never had any business marrying anyone who wasn’t you.”

bregje hofstede

Drift, Bregje Hofstede, Das Mag *****

Zwaar, maar oh zo schoon. Niet enkel door het gewicht van al dat papier, maar ook door de woorden, de zoektocht naar wat er overblijft van een vrouw die jarenlang opgesloten zat in een relatie, de overblijfselen van een liefde die niet meer is, of toch wel? Allez bon, ik wil maar zeggen: lees dit boek. Bregje kan zo goed schrijven. Maar echt.

graeme simsion

The Rosie Result (Don Tillman #3), Graeme Simsion, Text Publishing ****

Schone afsluiter van een heerlijke trilogie. Veel meer kan ik daar niet over zeggen. Alleen misschien nog: lees ze allemaal direct na elkaar. Dat lijkt mij echt de max.

tara westover

Educated, Tara Westover, Random House *****

Zo zot dat dit echt gebeurd is. Wat een verhaal. En zo sterk geschreven. Alleen maar bewondering voor Tara alhier!

You can love someone and still choose to say goodbye to them,” she says now. “You can miss a person every day, and still be glad that they are no longer in your life.”

sally rooney

Normal People, Sally Rooney, Hogarth Press ****

Naar het einde toe vond ik het wat langdradig worden, want komaan, waarom moet het allemaal zo moeilijk zijn? Maar ja, dat is het leven. Ah ja. Heel graag gelezen, door de schrijfstijl, de personages en gewoon het verhaal zelf.

Marianne had the sense that her real life was happening somewhere very far away, happening without her, and she didn’t know if she would ever find out where it was or become part of it.”

raynor winn

The Salt Path, Raynor Winn, Michael Jospeh ***

Ietwat langdradig naar het einde toe, maar wel een straf verhaal van moedige mensen, en ik heb nu nog meer goesting om eens zo’n lange wandeling te maken (gelukkig wel om andere redenen).

arnoleon

Je hoort wat in een klaslokaal, Arnoleon, Van Halewyck *****

Oké, geen roman, dit, zelfs geen bladzijden vol tekst, maar Arno vertelt met zijn tekeningen en tekstballonnen hilarische, wreed herkenbare situaties van het leven voor de klas. Zelfs als ge zelf niet voor de klas staat, want ge hebt in principe wel in een klas gezeten. Ik ben serieuze fan van Arno, van hoe hij naar de wereld kijkt, van zijn humor, van quasi alles wat hij op Instagram zwiert, quoi. (Ook van enkele andere cartoonisten, trouwens, maar da’s misschien voer voor een ander berichtje) Sowieso: hartjes voor Arno!

griet op de beeck

Let op mijn woorden, Griet Op de Beeck, Uitgeverij Prometheus ***

Schoontje. Min een ster omdat ik merkte dat ik me soms echt stoorde aan het hoofdpersonage, als ze te diep in de slachtofferrol kroop. Min nog een ster omdat ik de zotschone zinnen hier wat gemist heb, precies. Wel al wreed curieus naar het volgende van Griet, want ik blijf wel fan van haar schrijfstijl en de miserie die ze zo treffend weet te verwoorden.

Voilà zie, dat waren ze. De boeken die ik in 2019 las. Mooi verzamelingetje, al zeg ik het zelf.

 

 

P.S.: Ik heb links naar bol.com toegevoegd omdat ik nog altijd quasi al mijn boeken via Bol koop, maar koop ze gerust bij de lokale boekhandel. Als je ze toch ook koopt via Bol, krijg ik een heel klein beetje zakgeld en dat vind ik natuurlijk wel tof, dat begrijpt ge wel.

1 gedachte over “Dit waren de boeken van 2019”

Reageer