De 3 beste boeken die ik in 2016 las

Hoewel ik minder boeken las dan in 2015 (dat was echt een topjaar op vlak van boeken!), ben ik best tevreden over het resultaat. Mijn doel is en blijft ’12 boeken per jaar’ en daarin slaagde ik in 2016 alweer gemakkelijk. (Hoera voor de Kobo!) De beste boeken kiezen was wel gemakkelijker, want blijkbaar las ik toch iets minder échte toppers. Maar vooraleer ik vertel welke voor mij de beste boeken van 2016 waren …

Statistiekjes!

(Merci, Goodreads!) (Fellow Goodreaders: je vindt de stats onder My Books > tools (linkerkolom) > stats. Graag gedaan!)

 • In 2016 las ik 33 boeken, 21 meer dan de bedoelde 12.
 • Die 33 boeken bevatten allemaal samen 9833 pagina’s.
 • Aan 9 boeken gaf ik 5 sterren, aan 10 boeken 4 sterren.
 • 2 sukkelaars kregen 1 ster.
 • Het dikste boek dat ik las was A Little Life van Hanya Yanagihara, goed voor 720 pagina’s.
 • Het dunste boek was All My Friends Are Superheroes van Andrew Kaufman.
 • Het populairste boek dat ik las was Room van Emma Donoghue.
 • Het hoogst gewaardeerde boek was het kookboek Isa Does It: Amazingly Easy, Wildly Delicious Vegan Recipes for Every Day of the Week van Isa Chandra Moskowitz – waarover ik dit jaar weleens een review schrijf.

goodreads-stats-2016

De beste boeken van 2016

 1. A Little Life. Een veelbesproken boek, met twee duidelijke kampen: de haters en de liefhebbers. Ik ben een heel overtuigde liefhebber. Wat ik ervan vond, kan je hier (her)lezen.
 2. The Last Days of Rabbit Hayes. Ook enorm graag gelezen, dit eerder trage boek vol liefde. Ook hier meer daarover.
 3. Room. Met meer dan vijfhonderdduizend ratings en meer dan veertigduizend reviews het populairste boek op Goodreads van de boeken die ik gelezen heb in 2016, en ik begrijp volledig waarom. Lees hier waarom.

18 gedachten over “De 3 beste boeken die ik in 2016 las”

 1. Room, maar vooral A Little Life, behoorden ook tot mijn favorieten dit jaar. Rabbit Hayes staat nog op mijn leeslijstje 🙂

  Benieuwd wat je in 2017 gaat lezen!

 2. Met de eerste ben ik bezig, de tweede staat op m’n lijstje en de derde kende ik nog niet. In je review lees ik dat je het niet zou aanraden aan jonge mama’s. Toch maar niet doen dan? (Ik heb nog een bon van bol.com die ik voor woensdag moet verzilveren, dus ik twijfel keihard!)

 3. A little life wordt mij afgeraden wegens te heftig. Ik wacht er dan nog maar een beetje mee. Room vond ik echt zo belachelijk goed. Dat andere neem ik mee naar 2017. Oh en ik las ook 33 boeken!

  1. Ja, ik lees nog altijd heel veel boeken in het Engels. Ik lees meestal in de originele taal of, als ik die taal niet begrijp, de Engelse vertaling.

 4. Lottesanekdotes

  Ik las jouw nummer één en twee ook! Het boek over Rabbit Hayes vond ik prachtig, A Little Life is iets meer een twijfelgeval. Ik vond het verhaal erg mooi, maar het was wel een dikke turf en het las ook niet altijd even vlot, vond ik. Uiteindelijk ben ik blij dat ik doorgebeten heb, maar ik zou het niet meteen aan iedereen aanraden.

 5. Ooooh die stats had ik nog niet ontdekt op mijn eigen goodreads, superleuk om te zien! Room is ook een van mijn toppers van het jaar, de twee anderen heb ik nog niet gelezen. A Little Life, daar durf ik precies niet goed aan beginnen omdat ik mij momenteel best goed voel en dan eerder zin heb in positieve verhalen.

 6. Die staan alle drie op mijne lijst om dringend te lezen!
  Ik had zelf maar drie vijfsterrenboeken dus bij mij was de keuze voor de top drie dan ook snel gemaakt 🙂

Reageer