Big Magic. De kunst van creatief leven. (+ give-away!)

big-magic-review

Big Magic is het nieuwste boek van Elizabeth Gilbert, auteur van Eten, bidden, beminnen (Eat, pray, love). Ik kreeg het opgestuurd van de uitgeverij in ruil voor een review, en hoewel het boek mij op het eerste gezicht TOTAAL NIET aansprak, was mijn nieuwsgierigheid wel gewekt. Dus ik zei, “stuur maar op!” – maar dan vriendelijker uiteraard.

Waarom sprak het boek me op het eerste gezicht niet aan?

De cover, de titel, het feit dat het een zelfhulpboek is (ik denk het eerste dat ik ooit las, omdat het gewoon niet zo my kind of thing is) en het feit dat de auteur de auteur van Eat, pray, love blijkt te zijn. Dat boek heb ik niet gelezen, maar ik heb wel de verfilming gezien, die ik niet erg goed vond, en dus deed die associatie geen positief belletje rinkelen.

Ik keek trouwens naar de TED Talks van Elizabeth Gilbert in een poging mijzelf te verlossen van mijn té negatief beladen vooroordelen. Dat werkte, en ik kon het boek daardoor met een open geest verder lezen, oef.

Waarover gaat het boek?

De ondertitel vat het boek goed samen: De kunst van creatief leven. In elk hoofdstuk gaat Elizabeth dieper in op een van de volgens haar vijf belangrijkste ingrediënten voor creativiteit: moed, betovering, toestemming, volharding en vertrouwen.

big-magic-review-elizabeth-gilbert

Het hele boek is gebaseerd op de idee dat creatieve ideeën “onstoffelijke energetische levensvormen” zijn, die met creatieve mensen, mensen die een creatieve inspanning leveren, interactie aangaan, en dat op een magische manier.

Zo zie ik het niet bepaald. Ook al moet ik toegeven dat inspiratie mij vaak te binnen schiet op momenten dat ik in feite niet actief bezig ben met die creativiteit, bijvoorbeeld blogposts terwijl ik aan het fietsen ben. Maar om dat dan te wijten aan een of andere energetische levensvorm, tja, ahum, da’s weer iets anders.

In het eerste hoofdstuk wil Elizabeth Gilbert mensen helpen die niet de moed hebben om creatief te leven, die bang zijn om met hun creatieve uitingen naar buiten te komen. Ik herken die angst niet volledig, ik bedoel: ik heb een blog waarop ik mijn creatieve maaksels deel, ik heb een boek geschreven dat weleens heel veel kritiek had kunnen teweegbrengen (gelukkig niet), ik maak en draag mijn eigen kleding, ook in het openbaar … Geen angsten op dat vlak, dus.

Maar. Elizabeth heeft wel degelijk bepaalde snaren geraakt.

Want ik schreef “ik herken die angst niet volledig”. Niet volledig, dus toch wel enigszins. Zo heeft ze het ook bijvoorbeeld over originaliteit, en hoe de eventuele drang om origineel te zijn in een wereld waar zowat alles al bedacht is blokkerend kan werken. Ik heb daar ook enorm mee geworsteld, en soms doe ik dat nog.

Ook als ze het heeft over andere blokkerende ideeën (of excuses), moest ik soms knikken en toegeven. Op deze blog bijvoorbeeld. Er is een tijd geweest waarin ik schreef en schreef en veel minder bezig was met wat anderen daarvan dachten, omdat die anderen onbekende meelezers waren. Mijn blog groeide en groeide, en op een bepaald moment begonnen familieleden, collega’s, vrienden van vroeger … mee te lezen. Waardoor ik minder en vooral anders begon te schrijven. Da’s op zich niet zo vreemd, maar toch ook enigszins onaangenaam, want blokkerend.

In het hoofdstuk over volharding heeft Gilbert het over financiële druk versus je creativiteit, en ook over tijd versus creativiteit, iets waar ik zelf ook nogal mee worstel bij momenten. Ook al lijkt het voor anderen soms dat ik zo veel gedaan krijg, zelf heb ik altijd het gevoel dat er te weinig uren in een dag zijn om mijn creativiteit de vrije loop te laten. Wat je volgens Elizabeth moet doen om meer tijd voor je creativiteit te vinden, is verrassend en grappig, en in bepaalde periodes van mijn leven pak ik het meer aan zoals zij omschrijft (ik wil ’t niet verklappen en ’t is ook moeilijk samen te vatten, maar ’t is vanaf pagina 151 🙂 ), maar soms ook niet. En dat wil ik eigenlijk wel anders. Ik wil mijn creativiteit ALTIJD de tijd geven die ze verdient.

big-magic-review-gilbert

Conclusie?

Ik had het absoluut niet verwacht en ik heb even moeten doorbijten door dat eerste hoofdstuk omwille van het onderwerp (moed) en de schrijfstijl waaraan ik moest wennen, maar ik heb wel degelijk iets aan dit boek gehad. Uit alle hoofdstukken, behalve dat eerste over moed, heb ik wel iets gehaald. Heel veel herkenning ook, net omdat ik zelf ZO VEEL creatieve hobby’s heb en met sommige ook bepaalde ideeën heb, maar waarbij ik me geblokkeerd voel.

Ik denk trouwens ook dat het een goed boek is voor creatieve ondernemers in wording. Elizabeth deed mij toch alleszins in bepaalde stukken even stilstaan bij aspecten die wellicht standaard bij het ondernemerschap in de creatieve sector horen.

Het enige wat me soms stoorde, was de taal. Ik weet niet of het aan de vertaling lag, aan het feit dat ik oorspronkelijk Engelstalige boeken gewoon liever in het Engels lees, of aan de schrijfstijl van Gilbert zelf, maar het was soms wat te simpel en/of te zweverig geschreven. Ik heb vaak gedacht: ‘die zin zal wellicht goed geklonken hebben in het Engels’, maar in het Nederlands dus niet, naar mijn gevoel. De auteur adresseert ook vaak de lezer, en als je je niet aangesproken voelt (bijvoorbeeld in dat hoofdstuk over moed), komt het wat stom over als ze schrijft “Het (je angst) is echt niets om je voor te schamen. Maar je moet er wel nodig iets aan doen.”

Ik gaf het boek 3 sterren op Goodreads, want dat betekent “I liked it”. Ik had het zelf wellicht nooit uit de rekken gehaald (om de redenen vermeld in mijn tweede paragraaf), maar Elizabeth zal wel trots zijn dat ik mijn nieuwsgierigheid heb gevolgd. En ik ook, alleen al omdat het boek mij eraan herinnerd heeft dat ik gewoon meer mijn creatieve goesting moet doen, of dat nu op vlak van schrijven, naaien, upcycling of bakken is, zonder na te denken over wat anderen misschien wel van het resultaat zouden denken.

Give-away

Ik heb twee exemplaren van het boek ontvangen, omdat De Post nogal lang deed over het afleveren van boek 1. De uitgeverij stuurde me een tweede exemplaar, en jawel, enkele dagen later belandde boek 1 dan toch nog in mijn brievenbus. Dat geef ik dus weg.

Laat ten laatste 14 november onder dit blogbericht weten waarom jij dit boek verdient. 15 november mail ik de winnaar.

25 gedachten over “Big Magic. De kunst van creatief leven. (+ give-away!)”

 1. Omdat ik heel wat creatieve blogs volg en lees, maar zelf eigenlijk nooit het idee heb dat ik zelf creatief genoeg ben om bepaalde uitdagingen aan te gaan. Misschien is dit boek het duwtje in de rug dat ik nodig heb? 🙂

 2. Tgoh, dat stukje over die blokkades is wel heel herkenbaar eigenlijk. Onder andere als je schrijft over hoe je je blog anders aanpakt en bekijkt vanaf het moment dat er mensen die je persoonlijk kent mee blijken te lezen. Ik denk dat dat één van de dingen is waardoor ik mijn blog wat in de vergeetput gestopt heb. Ik denk té veel na over wat er van mijn schrijfsels gedacht wordt en welke commentaar ik eventueel zou kunnen krijgen, zodat het ongedwongene en spontane er helemaal af is. Ik denk mijn blogpostideeën dan zo hard door totdat ik ze afkeur en het er dus niet meer van komt om ze neer te schrijven. Stom hé… Ik wil dat boek dus ook wel eens lezen, ook al spreekt het geheel mij, net zoals bij jou, niet 100% aan.

 3. Ik doe mee. Misschien helpt het boek me van mijn onzekerheid af. Want ondanks al mijn creativiteit, heb ik heel veel bevestiging nodig. Misschien is dit de sjot onder mijn gat om niet zo aan mezelf te twijfelen en gewoon fier te zijn op dingen die ik maak.

 4. Je maakt me nu wel nieuwsgierig. Ik zou het zelf ook niet uit de rekken nemen, maar nu je het omschrijft, klinkt het wel interessant! Ik worstel vooral met de vraag hoe ver ik wil gaan met mijn creativiteit. Momenteel zorgen de verbouwingen ervoor dat ik amper kan knutselen en frutselen en ik merk wel dat ik het hard mis, maar toen ik het deed als zelfstandige in bijberoep leek het meer van de moetens en dat werkte precies ook niet voor mij. In de zoektocht naar het evenwacht kan Elizabeth mij misschien wel helpen.

 5. Creatief zijn en ideeën genoeg hebben, maar de tijd er niet voor vinden. Dat is mijn probleem. Het is waarschijnlijk een kwestie van prioriteiten stellen.
  Staat in het boek het het antwoord ?
  Groetjes,
  Nancy

 6. Oh! Ik wil dit boek juist heel graag lezen. Ik ben wel wreed fan van Eat, Pray, Love en het is het boek dat me heeft aangezet om yoga te gaan doen (het boek is echt beter dan de film, dat ook). Zoals je wel weet is yoga op dit moment bijna het allerbelangrijkste dat er is, ik ben dus zot dankbaar dat ik mijn weg naar de yogamat vond. Ik voel me ook wel vaak geremd in mijn creativiteit. Waarschijnlijk de reden dat mijn blog stiller ligt dan ik willen zou. Dus, graag! Danku ;-).

 7. Ik ben best wel fan van Gilbert. Dus ik win gaarne uw boek. Uit de bib ligt signature of all things (haar laatste roman ) klaar om mee op verlof te vertrekken. Benieuwd wat dat geeft! Eat pray love (het boek, de film vind ik inderdaad meer iets als ontspanning Als je brein wat rust nodig heeft) las ik met veel plezier. De opvolger Committed vond ik te drammerig. Na Gilberts optreden bij Marie TV onlangs ben ik terug nieuwsgierig naar haar creatieve uitspattingen maar het zelf kopen vind ik vanwege de eerdere teleurstelling stiekem een te groot risico 🙂

 8. Ik doe graag mee omdat ik graag naai en er misschien wel iets meer mee wil doen, maar niet weet hoe ik daar aan kan beginnen.

 9. Ik zou het boek in eerste instantie ook niet meteen kiezen. Zo’n zelfhulpboeken lijken mij altijd vreselijk saai. Maar de laatste tijd worstel ik met mezelf én met mijn creativiteit. Ik wil ZO VEEL tegelijk doen, dat ik niet weet waar te beginnen. Dit eindigt tenslotte altijd in eindeloos gepieker en ik die in de zetel lig en dan maar niks doe – en humeurig ben. Na een tijdje begin ik mij te vervelen en pak ik dan toch mijn brei op ofzo :p Aan dat gepieker ben ik al aan het werken door mijn yoga. Maar eens een boek lezen om mijn angst om creatief te zijn wat beter te begrijpen? Ja waarom niet!

 10. Hm, ik kan wel een duwtje gebruiken op vlak van creativiteit uiten. Ik ben nogal terughoudend als het op creativiteit aankomt, maar ik zou het zo graag wat meer zijn, ik denk dat het heerlijk ontspannend kan zijn en een fijne voldoening geeft (in vergelijking met een avond tv-kijken bv…). Misschien dat dit boek me erbij kan helpen? Dus doe ik graag mee!

 11. Katrien Roels

  Ik wil best wel winnen. Ik denk al jaren na over bloggen, doen of niet doen, en blijf maar in rondjes draaien. Ook tijd vs. creativiteit is iets wat me sterk kan bekoren, want alles lijkt maar aan te slepen… Ik doe dus graag mee met jouw give-away, misschien is dit boek wel de spreekwoordelijke ‘schop’ onder mijn…

 12. Ha Kelly,
  Je maakt me nieuwsgierig met de verrassende en grappige to do’s van Elizabeth om meer creativi’tijd’ te vinden. 🙂
  Zowel meer tijd vinden om creatief te zijn en ook meer creativiteit zelf te vinden dus. 🙂
  Als ik zou winnen, maak ik zeker tijd om dit boek te lezen om inspiratie op te doen voor een creatievere levensstijl.

 13. Het kriebelt. En sporten is niet helemaal mijn ding. Daarom moet ik wel van crea gaan doen. Beslist in een bijberoep. En dat uitwerken is geen sinecure, want hoe baken ik af. Er lijken mij antwoorden te zitten, in dat boek Big Magic van Gilbert. 🙂

 14. Hmm, dit klinkt als iets dat helemaal mijn ding kan zijn of juist helemaal niet 🙂

  Maar vooral: ik bladerde net nog eens door je Instagram: hoera voor schimmelvrije kamers en stille(re) buren en vooral hoera voor de rust die dat ongetwijfeld met zich meebrengt (waarbij ik even de verhuisstress zelf negeer 😉

 15. Ik verdien dit boek niet 😉

  Je hebt me wel nieuwsgierig gemaakt naar de inhoud.. dus ik wil het wel lezen.. maar daarna geef ik het steevast door. Ik probeer mijn ’te houden’ stapel zo klein mogelijk ’te houden’ 😉

  Wordt zo’n boek daar ook niet triestig van ? Staan pronken in de kast ?

  – en ohja.. dat geldt niet voor naai- en maakboeken 😉

 16. Ik las erover in het tijdschrift Happinez – dacht onmiddellijk; dat is een fijn kado voor mijn zus – noteerde het in mijn agenda op vandaag – en nu lees ik hier dat jij mij het 15 november gaat opsturen – wat een leuke ochtend! 🙂

 17. Pingback: Verblijdingen [23] | Ma vie en vertMa vie en vert

 18. Voor mij is dingen maken soms echt wel een beetje magie! En ik ben een creatieve ondernemer in wording, hoop ik (ondernemer is wel een te groot woord)
  En ik ben ook gewoon nieuwsgierig.

 19. Ik voel mij momenteel een beetje geblokkeerd door angst, onzekerheid. Ik zou er helemaal voor willen gaan, maar deze angst houd me tegen. Ik ben een grote fan van zelfhulpboeken, dus deze zou me zeker ook wel aanspreken 🙂

 20. Ik vond de achterliggende gedachte heel mooi, maar ik heb het op een gegeven moment aan de kant gelegd om de taal (wat jij ook aanhaalt). Het voelde te kinderachtig voor mij.

 21. Pingback: Mijn eerste keer: een blogmeeting organiseren – gerhilde maakt

 22. Pingback: Verbeelding Book Challenge 2016: update maart – gerhilde maakt

Reageer