Een kussenhoes van gehaakte ruiten, once in a lifetime

Ik weet niet meer hoe of waarom ik op het idee kwam om een kussen van ruiten te haken, maar ooit sijpelde het idee mijn hoofd binnen. En dan moet het er ook vroeg of laat (in dit geval: laat, wreed laat) uit, in de vorm van een afgewerkt ding. Ik had – en heb nog steeds, maar iets minder – een omvangrijke collectie tweedehands garen, waaronder veel kleuren/soorten waarvan ik maar 1 of 2 bolletjes heb. Niet voldoende voor grotere projecten, maar wel ideaal voor kleinere projecten. Zoals een kussenhoes.

ruiten-gehaakt-kussen-detail

25/11/2013. Dat is de datum waarop ik dit telschema en voorbeeld maakte:

kussen ruiten schema kussen ruiten

9/11/2015 was de hoes klaar. De voorkant was al een paar dagen eerder afgewerkt en had liggen drogen (om te ‘blocken’, hoe heet dat weer in het Nederlands?), de achterkant uit stof, inclusief drie knoopjes en knoopsgaten, maakte ik op een klein-klein-klein uurtje.

ruiten-gehaakt-kussensloop

Waar zijn de oranje ruiten gebleven? Die haakte ik wel, maar toen ik de ruiten aan elkaar wilde beginnen naaien, klopte die oranje kleur niet meer in mijn hoofd. Ik herorganiseerde, haakte nog wat zwarte, grijs, witte en gele ruiten, naaide ze allemaal aan elkaar (onder andere onderweg in Oost-Europa) en besloot in de loop van dat hele proces dat het wellicht bij dit ene kussen zou blijven. Wat een werk! Maar content, ja, dat ben ik wel. Nooit, maar dan ook nooit, verlaat die kussenovertrek mijn collectie.

2015-08-10 13.58.59-1 ruiten-gehaakt-kussen ruiten-gehaakt-kussenhoes

EDIT: dit is de achterkant!

ruitenkussen-achterkant

19 gedachten over “Een kussenhoes van gehaakte ruiten, once in a lifetime”

 1. Wat een ontzettend mooi kussen. Drie ‘hoeraatjes’ voor je mooie werk. Ik zou ‘m zo willen hebben. Maar je hebt gelijk….nooit wegdoen!

 2. Wreed schoon zeg !!! En zelfs uw short onderweg in Oost-Europa matchte met het project 😉 Ooit wil ik ook wel eens iets dekenachtig maken met al mijn restjes die ik ondertussen heb … ooit 😉

 3. Waw, heel mooi gedaan. Grijs en geel is zo’n goeie kleurencombinatie! Tof dat het ook bij jullie andere kussenslopen past. Ik ben wel heel benieuwd naar hoe je de achterkant hebt gemaakt. 🙂
  En ik vind het zaaa-lig hoe jij altijd met schema’s werkt. Zo georganiseerd jom! 🙂

  1. Haha, ik was de achterkant helemaal vergeten! Ik heb zonet een foto toegevoegd 🙂

   En ja, schema’s, ahum, ik maak ze graag, maar uiteindelijk heb ik het dus wel totaal genegeerd voor dit project, haha. :p

 4. Super mooi! Maar ik kan mij inderdaad voorstellen dat het veel werk was. Ik ben zo ooit eens begonnen aan een dekentje van granny squares, maar ik denk er sterk aan om het ook bij een kussensloop te houden. :p

 5. Wat een prachtig kussen! En ik moest erg lachen om je auto foto, zo zit ik er ook altijd bij als ik een haakproject heb. En dan ineens onder de stoel duiken omdat je je wolnaald per ongeluk gelanceerd hebt! hihi

Reageer