#kookboekweek + review: Supersoep

Een paar maanden geleden belandde het boek Supersoep* in mijn brievenbus, samen met Veggie/Vlees. Ik had een recensie-exemplaar gevraagd, want het promotekstje had mijn interesse direct gewekt:

Soep is de nieuwe smoothie! Na de powerjuices, smoothies en gezonde sappen is soep dé ideale manier om je lichaam te reinigen en je supergoed te voelen. In Supersoep vind je meer dan 80 heerlijke en gezonde recepten voor dé nieuwe gezondheidstrend van dit jaar. Stap voor stap leer je hoe je een hartige, zoete, voedzame, stimulerende of juist kalmerende soep kunt klaarmaken en bewaren. Tien reinigingsprogramma’s van één tot zeven dagen helpen je om gewicht te verliezen, je lichaam te zuiveren of een enorme energieboost te krijgen.”

Pas op, ik dacht ook wel: ahum, soep is niets nieuws. Soep komt niet na de powerjuices en consorten, maar was er al veel eerder. Maar meer dan 80 heerlijke en gezonde recepten, ja, dat sprak me wel aan. Als ik soep maak, is het namelijk meestal volgens een recept. Ja, zo’n eenvoudig gerecht als soep, daarvoor neem ik regelmatig een kookboek bij de hand. Zonder recept geraak ik vaak niet veel verder dan de basissoepjes. Jammer, want het zijn net de specialere soepjes die van mij iemand gemaakt hebben die graag soep eet. Dus een kookboek met enkel soeprecepten? Bring it on!

supersoep-review-alison-velazquez

Wat vind je allemaal terug in het boek?

Ik had nog nooit gehoord van Alison Velazquez, maar blijkbaar is deze dame bekend met haar concept Skinny Souping (vroeger Soupology), een soep-detoxprogramma. In het boek bundelt ze 62 recepten voor warme en koude, hartige en zoete soepen en 15 bouillonrecepten en stelt ze 10 soepkuren voor. De zes hoofdstukken:

 • Het soepdieet
 • Lentesoepen
 • Zomersoepen
 • Herfstsoepen
 • Wintersoepen
 • Bouillons & consommés

Nogal zelfverklarende hoofdstukken, dus, en het is ook meteen duidelijk dat de recepten écht ingedeeld zijn per seizoen. Kookboeken die lekkere recepten bevatten én daarbij ook nog eens de seizoenen respecteren, maken bij mij altijd het meeste kans om regelmatig gebruikt te worden. Als ik mijn weekmenu maak, is het gewoon veel handiger om meteen door te bladeren naar het huidige seizoen.

Ik ben niet zo’n dieetmens, dus het deel over het soepdieet sprak me niet meteen aan. Een van de 10 soepkuren zie ik me nog niet volgen, maar dat is ook geen enkel probleem. Je kan gewoon zelf kiezen welke soepen je wanneer drinkt en je hoeft helemaal geen kuur te volgen. Als je toch een soepkuur wil volgen, om gelijk welke reden ook (Alison focust meer op specifieke gezondheidsklachten dan op afvallen als (enige) doel), dan is dit wel een ideaal boek. Misschien is zo’n kuur wel geschikt voor na de feestdagen …

Geschikt voor vegetariërs en veganisten?

De soeprecepten zijn plantaardig, met bijvoorbeeld kokosmelk i.p.v. room en zonder vis of vlees, maar in het hoofdstuk van de bouillons en consommés staan er ook recepten voor bouillon met vlees. Bij de soeprecepten staat als vloeibaar ingrediënt meestal water, wat je – volgens mij, zie onder – gewoon kan vervangen door ‘bouillon naar keuze’, waarvoor je dan terechtkan in dat laatste hoofdstukje.

De soepjes die ik uittestte …

Een paar weken geleden plande ik een #kookboekweek in met dit boek. Zo’n weekje vol soepjes, dat kan ik af en toe weleens gebruiken. Ook in de afgelopen weken testte ik nog wat soepjes, want als ik een boek review, wil ik daar mijn tijd voor nemen, zoals jullie wel weten. Deze herfstige soepjes belandden in onze buikjes:

 • bloemkoolsoep met truffel
 • appel-knolselderijsoep
 • Franse linzensoep
 • pompoen-kerriesoep
 • zoete-aardappelsoep met gember
 • peersoep met kaneel
 • amandel-cacaosoep (want ja, er staan ook ‘zoete soepen’ in)

supersoep-appel-knolselder

… en wat ik ervan vond

Thumbs up voor de combinaties en de eenvoud! Maar helaas vond ik niet alle soepjes die ik testte superlekker. Hoezo? Alison gebruikt in haar recepten bijna altijd water in plaats van bouillon. Ik wilde de recepten volledig volgen, maar ahum, soep zonder bouillon vind ik dus blijkbaar maar niets. Ik gebruik wel standaard biologische groenten, maar pfoe, zo’n flauwe smaak, zeg! Geef mij maar soepjes mét bouillon.

Ik heb het niet meteen teruggevonden in het boek, maar ik vermoed dat je, als Alison in de ingrediëntenlijst schrijft ‘1 liter water’, dit – in een groot deel van de recepten – kan vervangen door ‘1 liter bouillon naar keuze’. Of dat raad ik toch aan, na mijn letterlijke volgen van de recepten.

De amandel-cacaosoep heb ik ook getweakt, want volgens het recept moet de ‘soep’ niet gezeefd worden, maar zo’n dikke pulp, bweik. Ik zeefde de ‘soep’ en voegde er nog een banaan aan toe. En hoppakee, ’t was superlekker.

supersoep-amandel-cacao

Supersoep, aanrader?

Aanrader? Toch wel! Ik vind het een overzichtelijk boek met mooie foto’s en gemakkelijke maar toch vaak speciale soeprecepten. De ingrediëntenlijsten zijn meestal niet te lang en de smaakcombinaties verrassen, zonder al te zot te doen (hoewel er ook uitzonderingen zijn hoor!).

Ik ga dit boek vooral gebruiken als inspiratiebron voor combinaties waaraan ik zelf niet snel zou denken, maar ik vermoed dat ik toch af en toe zal tweaken, met bouillon, extra kruiden en specerijen, eens een aardappel erbij, zo’n dingen.

Wat je moet weten

 • De groenten worden meestal afgemeten in gram. In plaats van een kleine of een grote courgette staat er dan bijvoorbeeld ‘350 g courgette’. Ik begrijp waarom: bij elk recept staat de voedingswaarde per portie en die kan je enkel uitrekenen als je werkt met concrete hoeveelheden. Ik volg de recepten dus niet tot op de gram: als ik 250 g venkel nodig heb maar mijn venkel weegt iets meer, dan belandt hij natuurlijk volledig in de soep.
 • Vervang het ingrediënt ‘water’ door ‘bouillon naar keuze’ naar eigen goeddunken. Ahum. (Zie hierboven, onder ‘… en wat ik ervan vond’.)
 • Het boek volgt de Belgische seizoenen NIET volledig. Bij de wintersoepen staat er bijvoorbeeld een venkel-courgettesoep, die ik eerder zou rangschikken onder de late-zomer / herfstsoepen. Voor de weekmenu-makers die de seizoenen volgen: je moet dus toch sommige recepten wat ‘verschuiven’.

supersoep-review

* Eigenlijk is de titel ‘Super Soep’, in twee woorden, maar dat is een spelfoutje. Combinaties met ‘super’ worden aaneengeschreven.

De originele versie vind je op bol.com, de Nederlandstalige kan je bestellen bij de boekhandel.

4 gedachten over “#kookboekweek + review: Supersoep”

 1. De soepjes klinken wel heel lekker! Niets zo fijn als een kom dampende soep in de winter he 😉
  En dood aan soeprecepten die om water vragen ipv bouillon! Vroeger volgde ik ook alle recepten die om water vroegen, maar da’s inderdaad zo flauw van smaak. Ik vervang het dus altijd door bouillon, haha.

 2. Pingback: #kookboekweek | januari 2017 | Veggie voor starters | Fiekefatjerietjes

Reageer