Liefde voor de Vitamix! ♥

Meer dan twee jaar geleden kocht ik mijn Vitamix, de superblender die al enkele jaren op mijn verlanglijstje stond. 10 mei 2015, ik zal het nooit vergeten (want sindsdien staat die ‘verjaardag’ in mijn kalender). Ik schreef in mijn jaaroverzicht van 2015 al over mijn aankoop van de Vitamix als een van de tien mooiste herinneringen van het jaar, en ook:

Ik reed toen naar huis met een gigantische glimlach en ik ben zelfs efkes aan de kant moeten gaan omdat ik aan het bleiten was van contentement en het nogal gevaarlijk is om te rijden als ge door uw tranen de weg niet meer zo goed ziet. Heuglijke dag, jawel.

Echt, zo overdreven blij was ik.

10 mei 2016 begon ik aan deze blogpost, maar een gebrek aan deftige foto’s deed het mij telkens uitstellen om hem af te werken. Schandalig. Genoeg gedraald en fuck perfecte foto’s en jeej voor Instagramfoto’s: tijd voor een vraag-en-antwoord-rondje!

Wat is het in godsnaam, die Vitamix?

Het is een krachtige blender die meer kan dan enkel smoothies maken, want daar denk je misschien meteen aan bij het woord ‘blender’, nee? Hij hakt dus niet, maar blendt of pureert wat je erin stopt. Ik kocht de Vitamix TNC oftewel Total Nutrition Center. Klinkt badass, nietwaar?

https://www.instagram.com/p/2jWB09j5JO/

Hij komt standaard met een stamper om ingrediënten naar de mesjes te duwen indien nodig, een receptenmap en een mengkan van 2 liter, die nog nooit te klein geweest is voor ons tweetjes. Je kan er ook nog mengkannen bij kopen, bijvoorbeeld een kan die meer geschikt zou zijn voor droge ingrediënten, maar voorlopig heb ik daar nog geen nood aan gehad.

Wat is het verschil tussen een blender en een foodprocessor?

Een foodprocessor of keukenmachine heeft platte messen, een blender kleinere en gebogen mesjes. Een foodprocessor is eerder bedoeld voor droge ingrediënten en om groenten te hakken, terwijl een blender eerder bedoeld is om vloeibare ingrediënten te pureren.

https://www.instagram.com/p/BPVbT1cDiHW/

Wat ik er dan allemaal mee maak?

Een van de redenen waarom ik zo lang gewacht heb om die blender te kopen was dat ik hem pas wilde kopen als ik hem op een mooi aanrecht kon zetten. Ja. Compleet belachelijk. Maar het speelde mee. Ik wist dat ik dat toestel nooit in de kast zou zetten en dus wilde ik dat het plaatje klopte, dat ik hem kon uitpakken en op mijn eigen aanrecht in ons eigen huis in onze mooie keuken kon zetten. Goed, intussen heeft hij al op meerdere aanrechten gestaan en heeft hij mij al veel plezier bezorgd. Sommige dagen gebruik ik hem voor meerdere bereidingen, sommige dagen niet, maar een week zonder blender, nee, dat gebeurt niet. Zelfs Stefan was al snel fan, ook al vond hij het ding vooraf belachelijk duur en overbodig.

 • Ik ben zot van de smoothies die hij voor ons mixt: fluweelzacht, een beetje schuimig en met de mooiste kleurtjes (oké ja, soms ook met minder aantrekkelijke kleurtjes – details!). Ze geven me energie en weinig afwas, dubbele win!
 • Fruitpuree a.k.a. smoothie met minder vloeistof.
 • Hartige sauzen.
 • Notenboters en pittenpasta’s: pindakaas, pecannotenpasta, kokosboter, pompoenpittenpasta, cashew-kokosboter … en natuurlijk ook choco!
 • Notenmelk (mijn favoriet is cashewmelk, puur of in de cacao-versie).
 • Sauzen op basis van cashewnoten zoals cashewroom, cashew’kaas’saus, spinazie-cashewroomsaus
 • Meel van havervlokken, speltvlokken, amandelen en consorten.
 • Gladde dadelstroop.
 • Nicecream a.k.a. bananenijs in minder dan 30 seconden (eventueel in combinatie met ander fruit of andere toevoegingen).
 • Pompoenpuree – zo zo zo lekker.
 • Taartbodemdeeg om te bakken.
 • Rauwe dadel-notenbodems of balletjes.
 • Vulling van taartjes als die heel fijn gemixt moet zijn.
 • Hummus!
 • Soep. Je kan gewoon groenten en water blenden en dan nog even laten doorkoken op het fornuis en een verrassend snel en lekker soepje bekomen (hoera voor het bijgeleverde receptenschriftje!). Meestal gebruik ik nu ook de blender om in-de-kom-bereide soepen fluweelzacht te mixen, terwijl ik eigenlijk had gezegd dat ik nooit zo iemand wilde worden die haar soepen in de blender mixt. Eens je fluweelzachte soep gedronken hebt, is staafmixersoep niet meer zo wauw, blijkbaar.

Dat is natuurlijk niet alles. Maar zo heb je toch al wat een idee van wat dit beestje allemaal aankan.

Zijn er dingen die hij niet kan blenden?

Voorlopig is alles wat ik ermee heb geprobeerd al gelukt. Het is al gebeurd dat hij even stopt met draaien (bijvoorbeeld bij dadel-notenmengelingen), dat doet hij uit veiligheid om oververhitting te vermijden. Dan laat ik hem gewoon even afkoelen en daarna kan ik verder pureren.

https://www.instagram.com/p/BQgFsDDAjjf/

Hoeveel kost dat ding?

Rond de 600 euro. Ja. Echt. Val maar even van je stoel. Maar hé, ik heb geen foodprocessor, vaatwasser, koffiezetapparaat, theemachine, friteuse, broodrooster, croque monsieur-ijzer, wafelijzer, stoomkoker … Ik heb zo’n vijf jaar gepiekerd of ik wel ZO VEEL geld wilde uitgeven aan een keukenmachine, en het enige dat ik me na aankoop beklaagd heb, is dat ik hem niet eerder gekocht heb.

https://www.instagram.com/p/BS-6v43Ab5c/

Wat is een behoorlijk alternatief WANTFUCKDATISDUUR?

Mij ga je niet horen zeggen dat alle andere blenders minderwaardig zijn. Ik heb voor mijn Vitamix maar één blendertje gehad, een goedkoop broltoestel waarvan het plastic al begon te smelten bij het eerste gebruik maar dat wellicht goed genoeg is als je enkel fruitsmoothies maakt. Het grote probleem voor mij was/is dat zo’n blenders vaak minder lang meegaan én geen notenboters of andere ‘stevigere’ dingen konden maken. Ik had al twee staafmixers met hakmolens (nochtans van de iets duurdere merken) kapot gemixt (net na het verstrijken van de garantietermijn, wat een toeval!), dus ik wilde vooral een toestel dat – in principe – langer zou meegaan. Die garantie heb je natuurlijk nooit, en dat is meteen een van de redenen waarom ik vijf jaar getwijfeld heb.

https://www.instagram.com/p/BR7pyDBgt51/

Wat ik wel kan zeggen en wat ook wel arrogant klinkt (too bad!), is dat andere blenders niet meer goed genoeg zijn nu ik weet wat mijn Vitamix kan. Ik dronk op reis bijvoorbeeld eens een groene smoothie en heb die maar met moeite binnen gekregen omdat hij helemaal niet smooth was.

Maar goed, ik wilde het over alternatieven hebben! Volgens mij kan je dus met gelijk welke blender gewone smoothies maken. Als je (fluweelzachte) groene smoothies en puur fruitijs wil, denk ik dat het beter is om een blender met hoger toerental of hoger vermogen te zoeken. Magimix-blenders hebben bijvoorbeeld ook een heel hoog vermogen en kosten rond de 170 euro.

https://www.instagram.com/p/BVAWm_qACjy/

Is dat zo gemakkelijk afwasbaar als ze beweren?

Ja! Afhankelijk van wat je erin mixte, kan je gaan voor gewoon even uitspoelen meteen na gebruik ofwel blenden met water en een drupje afwasmiddel, eventueel uitwrijven met een afwasborsteltje, sponsje of doekje en gedaan. Ik was hem bijna altijd meteen af na gebruik, dat helpt.

https://www.instagram.com/p/BQ-EQxUAUzn/

Waar kocht ik mijn blender?

Bij De Groene Dag in Vloesberg. Dat is een paradijsje dat momenteel te koop staat of misschien al verkocht is. Bij onder andere bol.com kan je hem ook vinden, de Vitamix TNC in roestvrijstaal.

https://www.instagram.com/p/2gsat3j5Os/

Zo, ik denk dat ik quasi alles geschreven heb. Het is het duurste keukentoestel dat ik tot nu al gekocht heb, die Vitamix, maar ik ben er nog altijd ZO ZO ZO content van. Wil ik iedereen bekeren tot het Vitamix-dom? Nee joh, niet iedereen zal wat zijn met zo’n blender. Maar ik blijf er vragen over krijgen en ik hoop dat ik ze beantwoord heb of nog kan beantwoorden in deze blogpost. Heb je nog Vitamix-vragen? Stel ze hieronder of via het contactformulier en ik voeg ze toe, mét antwoord uiteraard!

27 gedachten over “Liefde voor de Vitamix! ♥”

 1. Ik mix de soep altijd met een KitchenAid blender en dat geeft ook een fluweelzacht en romig resultaat. Ik treed je dus volledig bij wanneer je zegt dat staafmixersoep geen optie meer is!

  1. Echt hé! Ik heb er nog zo tegen gevochten, want ik wilde mijn staafmixer niet verwaarlozen, ocharme, maar hij kan er echt niet aan tippen.

 2. Ik ben ook fan van de blender (en schreef er dit jaar ook een stukje over op mijn blog). Ik heb een toestel van rond de 50 euro en maak er vooral smoothies en sauzen mee. Heel tevreden van. Soms wil ik wel een krachtiger toestel, voor minder vloeibare recepten, maar twijfel dan of ik niet beter ben met een food processor in huis te halen…

  1. Hm ja, in dat geval zal een foodprocessor wellicht een goeie oplossing zijn. Het hangt er natuurlijk ook van af hoe vaak je dat toestel dan zou gebruiken – of dat zou bij mij dan toch een afweging zijn. Keuzes, keuzes … 🙂

 3. Oh, nu heb je de Vitamix weer in mijn hoofd gebracht 🙂 Seg, maar wat gebruik je dan als food processor? Hier heb ik geînvesteerd in een Magimix en de liefde is ook groot zenne 😉

  1. Haha, oeps :p Om groenten en zo te hakken gebruik ik gewoon een groot koksmes. Voor de rest weet ik niet goed waarvoor ik een foodprocessor nog zou gebruiken, tenzij dan voor meel en notenboters, maar daarbij volstaat dus mijn blender. Waarvoor gebruik jij jouw Magimix nog?

 4. Oh, dat kriebelt! Dat kriebelde al een tijdje, maar ik vind het ook duur… Ik doe het nu met een eenvoudige blender, dat werkt voor smoothies, maar laat mij wel bijna in de steek voor jouw spinazie-cashew saus.

  1. Ja, heel begrijpelijk dat de prijs je tegenhoudt. Gebruik de huidige gewoon tot hij kapot is en dan kan je nog altijd beslissen of je er wel of niet voor gaat hé.

 5. Wij hebben een degelijke blender, maar als ik notenpasta of nicecream wil maken, haakt ie af. Dus nu hoop ik stiekem dat ie snel de geest geeft zodat ik ’n excuus heb om een vitamix in huis te halen ^^

  1. Ja, die stevigere dingen kon ik dus ook niet maken en ik vond dat zo’n gemis! Misschien kan je wel iemand anders blij maken met je huidige blender?

  1. Ik wist ook maar van het bestaan omdat ik gauw eens keek op V-a-n-d-e-n-b-o-r-r-e wat die tegenwoordig allemaal verkopen :p Gek hé. Het klopt wel dat je voor sommige soorten thee beter geen kokend water gebruikt maar 80 of 90°, maar ik laat mijn gekookt water dan gewoon even afkoelen vooraleer ik de thee erbij doe.

 6. Haha, ja, die theemachine, dat vroeg ik me ook al af :D.
  Ik denk dat ik eindelijk overstag ga na deze blogpost. Bart zegt al van nadat we die heerlijke spinaziesaus bij jullie hebben gegeten dat ik ook zo’n ding zou moeten hebben. En eerlijk: ik probeerde enkele maanden geleden een groene smoothie in mijn blender (opzetstuk voor keukenrobot), en die was echt niet smooth. En beter nu kopen dan binnen een halfjaar, want de zomer komt eraan!

 7. Oh Kelly! Stop! Ik kocht een uur geleden een Bamix mede dankzij jouw foto op fb een paar weken geleden. Heb ook wel efkes nagedacht, want kost toch een vijfvoudje van een gewone staafmixer…. ben nu wel benieuwd!

 8. Ik kan mij zo inleven in uw contentement bij die aankoop! Een vitamix staat al 3 jaar op mijn verlanglijstje en zal er wel nog even op blijven staan ook. Later als ik groot ben en zelf centjes verdien, zal ik er mij zelf een aanschaffen en mij volwassen voelen en trots! Ik kijk nu al uit naar die dag dat ik met mijn vitamix naar huis rijd (juist nog een rijbewijs halen dan) 🙂

 9. Hihi, grappig en aandoenlijk tegelijk hoe enthousiast je bent 🙂 Ik onthou het alleszins voor als we ooit een aparte blender zouden willen, al volstaan voorlopig de blenderuitbreidingen die standaard hoorden bij enerzijds de staafmixer en anderzijds de keukenrobot (die we ook gebruiken voor brood e.d.). En nu ga ik proberen die goesting in bananenijs, truffels en al dat ander lekkers te onderdrukken 😉

 10. Ik ben ook al jaren aan het twijfelen om een Vitamix te kopen. De blender stond hoog op mijn lijstje, maar ook de prijs hield me tegen. Ik ben er toch (nog) niet voor durven gaan.
  Ik heb sinds kort een Froothie blender, een goedkopere, minder bekende blender die even goed zou werken als een Vitamix.
  De dingen die ik er mee maak, super! Ik ben stiekem ook wel blij dat je die blendkannen zo gemakkelijk kan schoonmaken.
  Sowieso een goede investering!

 11. Zoiets wil ik KEIHARD. Ik heb nu een eenvoudige blender (ik denk van Philips) en dat is duidelijk niet bedoeld voor noten e.d. want ik denk elke keer dat hij gaat ontploffen. Maar dus met deze blender kan je wel noten blenden voor bijvoorbeeld in baksels? Je hoeft niet per se die extra ‘dry blade container’ te kopen?

  1. Oeps, sorry voor de late reactie! 🙂 Ja, ik maak met de blender dus ook notenmeel en notenpasta’s, zelfs zonder de dry blade container. Als je het toestel een beetje leert kennen, weet je wel hoe je hem moet gebruiken om het gewenste resultaat te bekomen 🙂

 12. Ik heb er ook een tijdje over getwijfeld maar vermits ik ook vrij vaak aan het bakken ga heb ik uiteindelijk een Magimix keukenrobot gekocht. Vegan brownieballetjes, hazelnoot-chocoladepasta, verse pesto, koekjesdeeg of cupcake-beslag, nicecream, … die lukken allemaal perfect alleen smoothies zijn inderdaad een probleem. Die zijn niet zo smooth als ik ze zou willen waardoor ik ze niet meer zo vaak klaarmaak.

  1. We hebben dezelfde overwegingen gemaakt, maar een andere keuze 🙂 Alles wat je opsomt maak ik ook in mijn blender. Plus smoothies dan 🙂 Ik begrijp volledig waarom je niet zo vaak smoothies klaarmaakt. Vooral groene smoothies die niet smooth zijn vind ik echt niet lekker!

Reageer