Review: In mijn nopjes van Ellen Kegels

Vorige week schreef ik over Ellen Kegels en haar liefde voor alpaca’s, vandaag wil ik het even hebben over haar tweede boek, In mijn nopjes. Het verscheen vorige winter al, maar ik vind het zo’n topper dat ik er graag een jaar na verschijningsdatum nog even over schrijf.

In mijn nopjes bundelt 29 patronen voor haak- en breiwerk volgens de seizoenen: een winterse heavy knitted cable vest, lentemutsjes, een zomers topje en een herfstige debardeur voor de zoon/dochter. LN|Knits stond in den beginne voor wintermode in alpacawol, maar intussen heeft Ellen Kegels ook een zomerlijn (in katoen). Op die manier kan ze ook extra vrouwen aan het werk zetten. Ow yeah!


Goed, het boek. Een streling voor het oog, dames, tenminste als je houdt van strakke en rustige vormgeving met hier en daar een speelse knipoog. De tips van Oma zijn bijvoorbeeld vergezeld door een kleine illustratie, ik vind dat wel plezant. De fotografie is ook rustgevend, bijna altijd met een natuurlijke achtergrond. Een schoon brei- en haakboek, echt. Mijn moeder vond dat duidelijk ook, want ze vroeg of ze het eens mocht lenen en ik heb het pas maanden later terug gekregen. (‘t geeft niet hoor, mamaatje!)

Hoe is de verhouding tussen haak- en breipatronen?

Meer breipatronen. Heel concreet: 21 breipatronen, 8 haakpatronen. De haakpatronen spreken mij iets minder aan dan de breipatronen, omdat het vooral patronen voor kinderen zijn (een minihandtasje, een debardeur, mutsjes, een meisjeskleedje en nog wat). En ik geef het toe, ook omdat ik het tegenwoordig vooral voor breiwerk heb.
in-mijn-nopjes-oma tip

Andere cijfertjes:

  • Ongeveer de helft zijn patronen voor vrouwen, een stuk of acht voor mannen, zes voor baby’s en een tiental voor kinderen of tieners. Bij die vrouwen- en mannenpatronen zijn er een deel unisex.
  • Het boek is opgedeeld in handwerk per seizoen. Voor elk seizoen zijn er 7 patronen uitgewerkt, voor de winter zit er eentje extra bij.
  • Er zijn drie moeilijkheidsgraden: gemakkelijk (17 patronen), gemiddeld (8 patronen) en iets moeilijker (4 patronen).
  • Van de 125 pagina’s zijn er 100 pagina’s gevuld met de patronen en foto’s. Die worden voorafgegaan door een korte inleiding, wat uitleg over de LN|Beanies-wol en de LN|Beanies-katoen, tips voor afwerking en proeflapjes en vooral ook weer prachtige foto’s.

Lukt het ook als je nauwelijks kunt breien/haken, ofwel dus een echte beginner bent?

Ja en nee. Nee, omdat het geen breiboek is waarmee je kan leren breien. Er zit wel een poster met alle basissteken bij, maar da’s eerder een geheugensteuntje. Ik vind dat perfect, want er zijn al meer dan genoeg boeken om te leren breien én er is YouTube. Ja, omdat het boek grotendeels gemakkelijke patronen bevat. Zelfs de iets moeilijkere vind ik haalbaar, al is het natuurlijk beter als je al wat geoefend hebt vooraleer je aan een sweater begint. (Ook al ken ik dames wier eerste breiproject een trui was, een geweldig schone trui, dus ja.) Bij de specificaties staan ook telkens de steken die je zal moeten gebruiken.

in-mijn-nopjes-review

Een voordeel voor beginners: er staan redelijk wat verschillende soorten mutsjes in, gehaakt en gebreid, met kabels, met een klepje, voor baby’s, voor mannen …

Een nadeel, vooral voor beginners, maar wellicht ook voor gevorderde breisters (minder voor de haaksters), zou kunnen zijn dat er soms te weinig foto’s van de verschillende perspectieven zijn. Bij sommige projecten zouden meer foto’s handiger zijn geweest, om beter te weten hoe het eindresultaat eruit zal zien of om tijdens het breien als spiekbriefje te kunnen gebruiken.

Als ik nu niet kan breien/haken, kan ik kleding van LN|Knits dan gewoon kopen?

Uiteraard! Ellen heeft een webshop, waar je niet alleen wol of katoen, maar ook gewoon afgewerkte stukken kan kopen. Ze zijn duur, maar je hebt er dan wel een duurzaam, kwalitatief stuk voor in de plaats.

Binnenkort begin ik aan een eerste In mijn nopjes-breisel. Zodra dat af is, deel ik het hier. Uiteraard.

Volgend bericht
Vorig bericht

5 reacties op “Review: In mijn nopjes van Ellen Kegels

  1. Ik kan haken en breien maar doe het zelden.Mijn mama kan dat dan wel weer super goed en ze doet dat heel veel.Misschien een leuk idee om haar dit boek cadeau te doen voor hare verjaardag volgende week.

  2. Ik vond de afgewerkte stukken op haar website heel mooi, maar enorm duur voor mijn portemonnee, gecombineerd met mijn legendarisch talent om wol te doen verkleinen in de wasmachine. En ooit moet zoiets natuurlijk wel eens gewassen worden hé… Misschien is dit boek dan wel een oplossing. Heerlijke bezigheid voor donkere avonden.

Reageer