Onze mini-jungle, 7 jaar later

“Hoeveel planten vindt gij dat we nog nodig hebben? Veel of heel veel?”, vroeg Stefan mij onlangs. Heel veel, was natuurlijk mijn antwoord. Ah ja. Hij vond dat zelf ook. Oef. Om maar te zeggen: ik ben dan wel een crazy plant lady, maar Stefan is ook zot van planten. Ik deel die liefde tegenwoordig vaak op Instagram aangezien we nu eindelijk een huis hebben dat we vol planten kunnen zetten, maar hier is het lang geleden dat ik mijn plantenenthousiasme deelde (of ander enthousiasme, for that matter). Dus hoppa: tijd voor een hoopje (smartphone)foto’s!

>>> maranta leuconeura tricolor <<<
>>> terrarium met mos en varens en zo, gemaakt door mijn schoonzus <<<
>>> philodendron xanadu & yucca <<<

Vanwaar die liefde voor planten?

Ik denk dat ik ze van mijn mama meekreeg (#plantqueen), maar de liefde werd alleen nog maar sterker toen ik leerde over bioventilatie, intussen bijna zeven jaar geleden (ik blogde daar toen over). Meer kan je in die blogpost lezen, maar in het superkort komt het erop neer dat je de binnenlucht in je huis van binnenuit zuivert met planten, niet met een superduur ventilatiesysteem. Nu, voor onze nieuwbouw werden we sowieso verplicht een ventilatiesysteem te voorzien, maar we kozen voor zo ongeveer het goedkoopste (nog altijd duur, helaas), technisch eenvoudige systeem A+. Ooit bloggen we daar wel eens over op onze bouwblog Werfpraatjes, maar bon, ik wil maar zeggen: er zit veel meer achter dan ‘oeh, plantjes zijn tof en mooi en al!’.

>>> aloë vera en mini-vetplantjes <<<

>>> 2x chlorophytum comosum & crassula marnieriana ‘Hottentot’ <<<
>>> klimop hedera Mona Lisa <<<

De eerste stappen tot onze jungle werden dus in ons eerste huisje gezet, zeven jaar geleden. Toen was ik ook veel met moestuinieren bezig en bleef de kamerplantencollectie beperkt, ook in het kader van ‘we gaan nog verhuizen en ik heb geen goesting om tientallen planten te verhuizen’. Chance dat we ons toen beperkt hebben, want we hadden nooit kunnen voorspellen dat we tussen dat huis en ons huis nu nog op vier andere plaatsen zouden gaan wonen, ahum. Bon, dat verklaart dus waarom ik pas sinds een paar maanden terug plantenliefde deel. Heel veel plantenliefde.

Intussen hebben we rond de zeventig kamerplanten, grote en kleintjes. En we zijn er dus nog lang niet. Maar een mini-jungle, dat is het dus niet meer echt. En als mensen vragen waarmee ze ons plezier kunnen doen, hebben we altijd direct een antwoord klaar. Plantjes! (soms met een lijstje van soorten, want ja, we hebben onze voorkeuren, ah ja!)

>>> medinilla magnifica <<<
>>> yucca <<<
>>> pilea peperomioides of pannenkoekenplant <<<
>>> monstera deliciosa <<<
>>> haworthia attenuata of zebra haworthia <<<
>>> ficus benjamina & maranta leuconeura ‘Kerchoveana’ <<<
>>> areca palm <<<

29 gedachten over “Onze mini-jungle, 7 jaar later”

 1. Hier ook veel planten, maar als ik die dan liters water geef (van de kraan, als het regenwater op is), voel ik mij toch steeds schuldig en vraag ik mij af of zoveel planten wel ecologisch verantwoord is. Waterverspilling… overdrijf ik? Wat denk jij daarvan?

  1. Ik heb me daar vroeger ook weleens schuldig over gevoeld, tot ik besloot om me er niet meer druk over te maken. 100% ecologisch is het sowieso niet. De meeste planten horen nu eenmaal in de volle grond, waar ze zelf voeding en water kunnen uithalen en met regenwater begoten worden. Maar ik heb voor mezelf beslist dat ik overdreef. Echt relativeren kan ik het dus ook niet, zoals je kan lezen 🙂 Kan je nog meer regenwater opvangen? Of is er een andere oplossing om van dat schuldgevoel af te geraken, zonder je planten vaarwel te zeggen?

   1. Ik voel mij ook schuldig telkens ik de toilet doorspoel… toiletten op regenwater… Ik droom daar van! ☺️ Kortom, er is hier werk aan de winkel, zowel op het gebied van recuperatie van regenwater als het doseren van schuldgevoel. Bedankt!

 2. Wat mooi al die planten! Geef jij ze voeding bij? Mijn moestuin lukt goed maar kamerplanten is precies toch iets apart om te verzorgen ?

  1. Dank je! 🙂
   Ik geef ze soms wat ‘bananenvoeding’ (bananenschillen die wat getrokken hebben in water – google maar eens!) en als ik ze verplant, meng ik meestal wat compost door de potgrond.

 3. Ik ben er ook zot van, maar ben toch altijd wat beteuterd omdat ze er bij mij gewoon niet zo goed uitzien als bij jou. Ik ben misschien te laks in het verzorgen, zou meer een ‘vaste’ afspraak moeten maken om ze water te geven enzo. Hoe doe jij dat? Gewoon als je er aan denkt of wanneer je ziet dat ze dorst hebben, of toch meer georganiseerd?

  1. Oh ja, georganiseerd! 🙂 Ik heb in mijn Google Agenda een afspraak ‘Planten water geven’, ingesteld met wekelijkse herhaling op zondag om tien uur 🙂 Op woensdagavond staat er ook een afspraak ‘Extra dorstige planten water geven’, en dan geef ik water aan de planten die dus wat extra water kunnen gebruiken als ze dorstig voelen.

 4. Geweldig gewoon. Ik ben momenteel ook into kamerplanten op dit ogenblik. Een leuk boek gekocht en volop zoeken naar wat ik leuk vind. Helemaal zen word ik er van!

 5. Veel planten herken ik (zelf in huis), maar niet alles. Zou je bij de planten kunnen zetten welke planten het zijn (voor zover je dat weet). Dat zou helemaal tof zijn.

 6. Mooie collectie! Ik verhuis binnenkort en ik kijk er zo naar uit eindelijk een tuintje te hebben en meer plaats voor kamerplanten.
  Wat is de plant op de eerste foto?

  1. Het is geen Calathea, maar een Maranta. Ik heb de volledige naam even opgezocht en erbij getypt 🙂 Ik kreeg hem trouwens van mijn beste vriendin, samen met een heleboel andere plantjes, in een grote doos aan huis geleverd via plantje.be. SUPERLEUK om te krijgen, zo’n doos vol planten <3

 7. Interessant, dat van die ventilatie… Maar ik en planten gaat niet samen! Kan je misschien eens een ‘handleiding’ schrijven?

  1. Goh, ik ben nu ook niet de grootste kenner eigenlijk 🙂 Ik geef ze wekelijks of twee keer per week water, ik geef af en toe extra voeding, ik verpot ze als het nodig lijkt… En altijd als er een nieuwe plant bij komt, zoek ik op wat ze nodig heeft. Ik google dan gewoon de naam en beland daarbij vaak op deze site: https://www.123kamerplanten.com/ Daar vind je echt suuuuperveel tips!

 8. Woehoew voor al die planten! Dat groeit daar nogal aan seg 🙂 Bij boeken ben ik er deels op aan het terugkomen (dat verhuist zo lastig), maar bij planten blijf ik erbij: een mens kan er niet genoeg van in huis hebben 😉

  1. Haha ja, boeken verhuizen is inderdaad superlastig! Da’s een van de redenen waarom ik er nauwelijks nog heb. Allez, vooral omdat het bezit van papieren boeken niet voldoende bijdraagt tot mijn geluk (om het even heel hoogdravend te verwoorden, haha), dus heb ik liever dat er zo weinig mogelijk plaats innemen in huis 🙂 Maar inderdaad, planten kan een mens niet genoeg hebben 😀

 9. Wijs! En die mengeling van verschillende pot(jes) is ook leuk. Ik ga het eens aan mn vriend tonen, want toen ik laatst een nieuw plantje wou zei hij ‘maar we hebben er al zoveel’, de naïeveling 😉

 10. Wauw wat veel moois! Veel inspiratie 🙂 Al moet ik onder ogen zien dat mijn plantenliefde lijdt onder de liefde voor mijn kinderen. Ze zijn een aantal plaatsjes opgeschoven. Toch kan ik nog altijd niet zonder al dat groens in huis. Het maakt het huislijker, warmer en gelukkig ook gezonder.

 11. Oh, zo zalig zoveel planten! Ik ben zelf ook zot van kamerplanten – gewoon omdat ik dat tof vind, in dat gezonde moet ik me nog eens verdiepen – maar merk nu ik je post lees dat ik er nog wel meer zou willen. Plaatsgebrek helaas. Je huis lijkt me echt een droomhuis met zoveel licht, zoveel planten, … Ik zou er ook wel kunnen aarden (als ge me dan wel ook wekelijks water wilt geven, bedankt).
  Praten jullie ook zo onder elkaar over je planten: zo van ‘hebt ge al gezien er komen kleine bloempjes in die plant’ of ‘oei, die doet het precies niet zo goed, wat zou er aan de hand zijn?’ – wij doen dat dus.

  1. Haha, ja, wij ook! Daarjuist zei Stefan nog dat een bepaald plantje er niet zo goed uitzag (verdronken, denk ik, echt zielig) en ik: “allez, zeg dat toch niet waar hij bij staat, straks geeft hij het helemaal op!”
   En merci. Het is inderdaad een enorm licht huis. Ik zou u met plezier wekelijks wat water geven! Of allez, ge zijt ook gewoon wel een keer welkom voor een watertje en een taartje (ofzo) 🙂

 12. Maar zo leuk!! Ik ben onze 100 vierkante meter woonoppervlakte aan het volproppen met plantjes want omdat we ten vroegste over 4 jaar zullen verhuizen, wil ik echt niet zo lang wachten. En die luchtzuiverende talenten… die neem ik er héél graag bij.

 13. Pingback: Blogger Lovin #23 | Zwartraafje

Reageer