Welkom in mijn mini-jungle

Enkele weken geleden gingen we naar de Aalsterse Klimaatbeurs, waar onder andere de lezing “bioventilatie: luchtzuivering met kamerplanten” gegeven werd, en wel door Steven van Mier. Mier zet zich in voor een groene toekomst, en dit vooral in het gebied van wonen en (ver)bouwen. Meer over hun filosofie, hun experimenten, hun (prachtige!) realisaties etc. vind je op hun site www.mier.be.

Een van hun experimenten is bioventilatie. In plaats van een duur ventilatiesysteem, waarmee verse maar tevens vervuilde buitenlucht verwarmd wordt, gebruiken ze planten in hun supergeïsoleerde huis om de binnenlucht van binnenuit te zuiveren. Want volgens dat systeem zou vervuilde binnenlucht vervangen moeten worden door propere buitenlucht, maar zoals we allemaal wel weten, rijden er op het dichte Vlaamse wegennetwerk nog veel te veel roetfilterloze, fijn stof uitstotende dieselwagens rond, dus in zeer veel gevallen is het een illusie dat de buitenlucht proper is.

Vlijtig nam ik dus notities, want ons huisje kon ook wel wat luchtzuiverende planten gebruiken. Elke weekdag vertoef ik 8 uur op het werk, waar ramen niet geopend kunnen worden en waar airco natuurlijke lucht vervangt. Verstikkend dus. Een derde van de tijd lig ik in bed. Nogal logisch dat de lucht ook daar het liefst proper is. Van het laatste derde van de dag ben ik ofwel onderweg, op de fiets, op de trein of te voet, maar alleszins dus meestal in een verstedelijkte omgeving, waar carcinogenen mij om de oren en in de longen vliegen, ofwel thuis (of nog elders, maar goed, ik kan het niet overal vol met planten zetten he). Vooral nu, tijdens deze koude herfstdagen, is dat een zeer afgesloten huis. Dus ook hier is het belangrijk dat de ruimte geventileerd en gezuiverd wordt.

De week erop begonnen we dus aan onze jungle.

Beneden staan er nu een rhapis excelsa palm, een spathiphyllum, een dracaena deremensis, een dracaena fragrans, een ficus benjamina en drie planten die we al hadden maar waarvan ik de naam niet weet. Oh, en een orchidee.

Op de badkamer staat de dorstige areca lutescens, blij in het gezelschap van de befaamde 1up (ja, ik ben een Mario-fan 😉 ).

En op de slaapkamer een aloë vera en een sanseveria. Dat zijn zeer geschikte planten voor op de slaapkamer, omdat ze ‘s nachts zuurstof vrijgeven.

Oh ja, die laatste heeft inderdaad nog een deftige pot nodig. En die kochten we in de tweedehandswinkel, ‘t is er gewoon nog niet van gekomen om hem te verhuizen… 😉

Volgend bericht
Vorig bericht

4 reacties op “Welkom in mijn mini-jungle

  1. strak plan! misschien moet ik mij ook eens wat meer planten aanschaffen. Bij ons heeft al wat groen is wel de neiging om heel snel dood te gaan (zowel de basilicum en de bieslook als de plantjes die we ter housewarmingkado hadden gekregen) – tips om dat te verhinderen?

  2. Nog een reden extra om fan te zijn: ze geven sinds kort ook korting op euro's voor wie een EVA lidkaart heeft en je kan deels in LETS-punten betalen als je van hun diensten en kennis gebruik wil maken 🙂

    Planten doen je huis ook leven hee, vind je niet. Het is direct een heel ander gevoel.

    Leuk dat jullie nu zowat overal planten hebben staan 🙂

Reageer