Leesvoer – wat Vlaamse toppers

Op Goodreads schrijf ik over elk uitgelezen boek kort mijn gedacht. Soms komt hier, op mijn blog, een uitgebreidere samenvatting, maar meestal vergeet ik dat toch wel. Vanaf nu wil ik af en toe een blogpost met wat leestips delen. Als je mijn reviews al op Goodreads leest, sla je deze blogpost dus best over.   

Vele hemels boven de zevende, Griet Op de Beeck *****

Jawadde zeg, die Griet kan er iets van. Dat dit goed zou zijn, dat dacht ik wel, maar zo goed? Ik heb gebleit, ik heb gelachen, ik heb mijn vriend eens extra goed vastgepakt toen hij thuiskwam. Ik heb genoten van de simpele woordenschat, de korte maar vaak krachtige zinnen, de Vlaamse herkenbaarheid, in schrijfstijl en qua scènes, puur en echt en rauw. Uitgelezen op twee dagen tijd, maar het zal wel nog eventjes nazinderen, denk ik.

Kom hier dat ik u kus, Griet Op de Beeck *****

Jawel, die Griet kan schrijven. Maar echt. Zo simpel eigenlijk, en toch zo raak. Zo Vlaams ook, wat ik meer dan aangenaam vind. Niet alleen qua taalgebruik, ook qua scènes. Wat sommige personages zeggen, ge kunt het u zo herinneren of inbeelden dat dat iets is dat uw moeder, tante, oma zou zeggen of gezegd hebben.

Ik heb me wel iets meer laten meeslepen door Vele hemels boven de zevende. Ik vond het spijtig, niet zo lang geleden, dat Vele hemels zo snel uit was. Ik wou meer. Daarom kocht ik ook zo snel Kom hier dat ik u kus. Blij dat ik was, dat dit meer dan 400 pagina’s dik is. Maar deze keer was het wel genoeg. Het laatste hoofdstuk was wat aan de tragere kant. Niet dat het ongepast was, of geforceerd. Nee, laat die Griet maar de tijd om haar verhaal te doen. Misschien lag het gewoon aan mijn groeiende medelijden met Mona. Ik heb vaak gedacht, komaan zeg, begin toch eens met leven, zijt eens het wijf dat ge lijkt te willen zijn!

Vijf sterren weer. Ik denk dat ik mezelf vanaf nu fan van Griet Op de Beeck kan noemen.

Woesten, Kris Van Steenberge *****

Ik las dit boek op vijf dagen uit. Zo snel, gedeeltelijk omdat het internet niet marcheerde, maar ook gewoon omdat ik dit zo graag las. Ik had de achterflap niet gelezen, wist alleen dat het een recent (van 2013) Vlaams debuut was. Ik schrijf Vlaams, omdat dat Vlaamse zo belangrijk is. Niet alleen de zinnen, woorden, gezegden, ook het verhaal zelf is voor mij echt oervlaams. Ruw, soms met een hoekje af, sappig, puur. Het is fictie, maar je kan je zo gemakkelijk voorstellen dat het allemaal echt gebeurd is.

De achtergrond is het begin van de twintigste eeuw, inclusief de eerste wereldoorlog. Het is geen boek over de oorlog, wel over een toen wellicht heel gewoon gezin, ploeterend zoals er toen geploeterd moest worden, in een dorpje in West-Vlaanderen. Vlot leesbaar, met korte hoofdstukken, goeie dialogen en niet te veel tralala. Schoon, echt.

Volgend bericht
Vorig bericht

13 reacties op “Leesvoer – wat Vlaamse toppers

 1. Blij dat je ook van Woesten hebt genoten! Ik vond het zalig en heel herkenbaar, zo ergens diep van binnen.
  "Kom hier dat ik u kus" heb ik voorlopig aan de kant gehouden, ik wou het niet te snel na "Vele hemels" lezen.

 2. Woesten was bij mij ook meteen uitgelezen, wat een pracht van een boek!

  Over de boeken van Griet Op de Beeck heb ik al veel gehoord en nu ik jouw reviews lees, krijg ik nog meer zin om er aan te beginnen.

 3. Oh, zo'n toffe rubriek! Ik ben ook al een tijdje terug aan het lezen. Van die van Griet Op de Beeck heb ik al veel gehoord en gelezen. Iedereen is daar zó positief over, ik zal ze dan toch ook eens moeten lezen 🙂

 4. Bedankt voor de tip , nu durf ik die 'woesten' wel , het woord oorlog schrikte mij af 😉

  Mijn (gsm/ipad) reader laat commentaren maar af en toe toe, speciaal mijn pc opgezet om hier ff te komen reageren !

  ik ben het dus zooo hard met je eens.. de vele hemels was té snel uit..
  de tweede duurde wat langer tegen dat ik 'erin' zat, ..
  maar kom, ook deze boek gaf me de nodige zelfreflectie.. hij liet me niet onberoerd !

  – ben nog maar ff met die goodreads bezig.. kan je daar een recentie schrijven en ze includen op je blog ? – of schrijf je ze gewoon dubbel ?

  1. Merci voor de moeite! 🙂
   Ik kijk al uit naar een derde boek van Griet!

   Ik vermoed dat het wel mogelijk is om te includen of ergens in een zijkolom automatisch te laten verschijnen, maar ik copy-paste gewoon.

   Veel leesplezier met Woesten – en met zo veel andere boeken natuurlijk 🙂

Reageer