Leesvoer – een paar boeken vol drama en hartbrekerij

Op Goodreads schrijf ik over elk uitgelezen boek kort mijn gedacht. Soms komt hier, op mijn blog, een uitgebreidere samenvatting, maar meestal vergeet ik dat toch wel. Daarom kopieer en plak ik hier af en toe wat reviews. Als je mijn reviews al op Goodreads leest, sla je deze blogpost dus best over.   

Wat is de Wat, Dave Eggers

Ik ben blij dat ik dit boek gelezen heb. Ik had er tot voor kort nog nooit van gehoord, maar gelukkig heb je dan vriendinnen met goeie tips. Wat is de Wat heb ik traag gelezen. Wekenlang heeft het mij gegrepen, zonder te vervelen. Het is een omvangrijk, maar ook emotioneel zwaar boek. Sentimentele traantjes vloeiden er niet, maar een aangrijpend, bij wijlen hartverscheurend gevoel achtervolgden mij. Zoveel onrecht, zoveel miserie. De schrijfstijl is puur, het lezen ging vlot. Mijn tip? Lees dit niet als je je niet goed voelt, als je al boos bent op de wereld. Dit boek zal je wellicht nog bozer maken. En daar heeft niemand iets aan, denk ik dan.

Me Before You, Jojo Moyes

Toen ik het net had uitgelezen, deed mijn hoofd pijn van de tranen die rijkelijk vloeiden. Zo mooi, zo pakkend. Will en Lou veranderden elkaars leven, ik denk dat dit boek mijn leven een beetje veranderd heeft. Ik wist er niet veel over toen ik het begon te lezen, ik wist alleen dat de cover en de titel mij totaal, maar dan ook totaal NIET aanspraken. Man, ben ik blij dat ik het boek toch een kans gegeven heb.

Qua schrijfstijl: ik had het in het begin wat moeilijk, ik vond mijn leestempo zo traag, maar misschien lag dat ook grotendeels aan het grote contrast met het vorige boek: veel witruimte – korte zinnetjes – Nederlandstalig van Vele hemels boven de zevende versus langere zinnen – meer tekst per pagina – veel meer diepgang – Engelstalig van dit boek. Ik weet niet of ik dit boek aan iedereen zou aanraden, maar ik zal het alleszins niet te snel vergeten.

We are all completely beside ourselves, Karen Joy Fowler

In het begin was het maar gewoontjes, maar plots werd het verhaal zo veel boeiender. Over opvoeding, over wetenschap, over onze relatie tot dieren, over opgroeien in een abnormale situatie en over zoveel meer, maar ik kan er eigenlijk niet veel over zeggen of ik verpest het misschien voor wie het nog niet gelezen heeft. Het Engels was niet altijd zo gemakkelijk: ik ben redelijk wat woorden tegengekomen die ik niet kende (maar blijkbaar hadden moedertaal Engelstaligen er ook moeite mee). Desondanks: ik heb me helemaal laten meeslepen.

12 gedachten over “Leesvoer – een paar boeken vol drama en hartbrekerij”

 1. Ha, ivm dat engels van Fowles had ik dat ook. De eerste keer dat ik zoveel op het woord moest 'drukken' (ik lees via Kindle). Ik vond het boek ook bijzonder en begrijp dat je er niet veel over kwijt kan ! Het eerste boek (Wat is de Wat) vond ik mar niets, maar nu ben ik wel benieuwd naar boek 2 van Moyes, want je laat niet veel los 🙂
  http://www.dewereldvankaat.be

  1. Ik was ook wel extra blij dat ik met een eReader lees, anders had ik er nog meer moeite mee gehad, want lezen met een papieren woordenboek bij de hand, tja, da's echt niet mijn ding 🙂

   Wat is de Wat maar niets? Allez, ik vind dat juist het sterkste van deze drie! Maar goed, ieder zijn goesting uiteraard 🙂

 2. Ik heb het boek van Karen Joy Fowler toevallig ook net uit, en hoewel ik meestal in het Engels lees, en vertaler ben, vond ik het ook best moeilijk qua woordgebruik. Effe getwijfeld om mijn oude dikke Van Dale vertaalwoordenboek bij me in de zetel te nemen ;-). Maar wel een mooi boek dat blijft hangen. En nu ga ik op "bestellen" drukken voor Me Before You.

  1. Ja hier ook zo: tegenwoordig lees ik heel veel Engels en ik gebruik en lees zo goed als dagelijks Engels (geen vertalingen naar het Engels, maar toch). Goed dat ik niet de enige ben die af en toe een beetje sukkelde 🙂

 3. Alle andere boeken van Dave Eggers zijn ook zooooooo de moeite. 'Zeitoun' bijvoorbeeld. Letterlijk onvoorstelbaar, maar wel op de realiteit gebaseerd. Ik ben nu bezig in 'The Circle' van Eggers. Ook een topper, maar dan weer op een heel andere manier. Ook een aanrader: 'You remind me of me' van Dan Chaon. Of 'Salmon Fishing in Yemen' – auteur ben ik even vergeten.
  Ik moet wel zeggen dat jij snel leest! Ik lees heel graag, maar ik vind zelden de tijd (en de energie). Gelukkig moet ik nu wat vaker pendelen, dus die uurtjes op de bus beschouw ik als gewonnen leestijd!

 4. Wat is de wat kende ik nog niet en staat bij deze op mijn leeslijstje, zij het dan misschien niet voor meteen, want ik zweef momenteel een beetje tussen mij wel en niet goed voelen en 't is nu niet de bedoeling dat een boek mij naar de verkeerde kant doet hellen 🙂
  Me before you ben ik heel benieuwd naar en wat betreft We are all… kan ik mij helemaal bij jou aansluiten!

 5. Pingback: Leesvoer - editie toppers van de laatste weken - Ma vie en vert

Reageer