Hoe je stopt met plastic

Ja, hoe, hé? Hoe stop je met plastic? Hoe stop je met het gebruiken van een product dat OVERAL is, omdat je in een systeem zit waarin het niet in de eerste plaats gaat om het milieu? In een systeem waarin de zaakjes wel draaien maar niet per se in het belang van iedereen? In een systeem ook waarin het soms allemaal niet meer zo duidelijk is wat nu de juiste oplossing is. Of ben ik de enige die het soms allemaal niet zo duidelijk meer ziet? IK DACHT HET NIET.

Wel, op zo’n momenten is het goed om je eventjes te verdiepen in de materie. Wil je niet gigantisch diep gaan, maar wél een goed naslagwerkje ter hand nemen, met een hoofdstuk vol onrustbarende cijfers, maar vooral een hele hoop hoofdstukken met mogelijke oplossingen? Awel, dan is het boek ‘Hoe je stopt met plastic’ van Will McCallum een goede optie.

review hoe je stopt met plastic

Will McCallum is Head of Oceans bij Greenpeace. Door zijn job heeft hij gezien welke schade plastic al heeft aangericht en nog lang zal blijven aanrichten. Maar iedereen kan zijn steentje bijdragen. Alle beetjes helpen. Serieus. Ik moet mijzelf daar op dagen dat ik het niet goed doe (lees: heel vaak) ook eens aan herinneren, maar het is echt zo, jongens. Elk stukje plastic dat je maar één keer zou gebruiken maar dat je weigert, is er een dat niet op de gigantische hoop terechtkomt. Quotes als deze helpen ook, trouwens.

Bon. Het boek, dus. Dat is opgedeeld in twaalf hoofdstukken. Na vier ’theoretische’ hoofdstukken (zoals “Het probleem met plastic” en “Hoe kan één persoon een verschil maken?” – ja, goeie vraag, hé!) gaat hij de praktische toer op, waarbij hij zowat elk aspect van het dagelijkse leven van de gemiddelde mens onder de loep neemt. Hoe stop je met of verminder je het gebruik van (single use) plastic in de badkamer? In de slaapkamer? En in de keuken? (da’s de moeilijkste, als je ’t mij vraagt) Wat doe je onderweg? Hoe pak je het aan in de kinderkamer? En op het werk? En ten slotte: hoe kun je je organiseren met gelijkgestemde zielen om samen actie te ondernemen?

Op dat alles krijg je verschillende antwoorden en oplossingen, en vaak zelfs doorverwijzingen naar blogs. Ik heb ze niet geteld, maar ik schat dat ik er met ‘meer dan honderd tips’ niet ver naast zit. De toon is verre van neerbuigend en veroordelend. Will geeft zelf aan dat perfectie quasi onmogelijk is in de hele zero waste beweging, en geeft tips en achtergrondinformatie zonder vingerwijzerij. Chanceke!

Ben je al diep verzonken in de zero waste lifestyle, dan haal je hieruit wellicht weinig tips. Maar voor al wie die hoogst belangrijke eerste stapjes zet, en al wie efkes niet meer goed weet wat en hoe en ‘aaargh fuck, het is zo moeilijk om het helemaal goed te doen’, kan dit boek een goede leidraad zijn.


Hoe je stopt met plastic. De wereld veranderen begint met één plastic flesje. Will McCallum
Uitgeverij Boekerij
ISBN 9789022586068
223 pagina’s pure essentie – nauwelijks illustraties, geen foto’s, enkel pagina’s vol tips, onderverdeeld in twaalf hoofdstukken

17 gedachten over “Hoe je stopt met plastic”

 1. Graag! ik probeer er op te letten, zeker nadat ik met de kinderen naar filmpjes van de plastic soup keek en hun wees op al onze vervuiling, maar het blijkt in de dagelijkse ratrace moeilijker dan gedacht. Alle tips helpen dan, denk ik, om weer net dat tikkeltje meer te doen.

 2. Ik doe het niet zo goed.
  De bewustwording is er al, maar de uitwerking, jongens toch. Ik wéét dat je zelf potjes kan meenemen naar de winkel/frituur, maar het komt er maar niet van. Teveel gesleur met potjes? Er nooit aan denken? Ik steek het meestal op ‘geen tijd’, maar het is eerder luiheid of gebrek aan structuur dat me parten speelt. De overheid zou mensen die wel de moeite doen, financieel moeten belonen. Dan zou ik het dus wél doen hé, vrek die ik ben. Maar veel anderen met mij ook hoor!

 3. Ik ben me er ook al bewust van, maar wij kopen vooral in de supermarkt, en dan lijkt die plastic onvermijdelijk. En ik heb geen tijd/energie om naar verschillende winkels te rijden. Dus wat basistips zouden zeer welkom zijn.

 4. Natvoer voor de kat en cornflakes voor de kids, die ben ik nog niet zero waste tegengekomen. Oftewel heb ik ze beiden te hard verwend! Ik die mee, en geef hem ook door na hem gelezen te hebben!

 5. We doen al een beetje ons best, denk ik 🤔 Maar het kan natuurlijk altijd beter. In de keuken valt het goed mee vind ik persoonlijk, in de badkamer zouden we eigenlijk wat meer effort moeten doen maar de kuisproducten, die vind ik het moeilijkst. Dus wellicht zal het boek me veel kunnen leren.

 6. Zero waste ga ik nooit halen maar extra tips om het beter te doen zijn altijd welkom. Ik doe het liefst ook zoveel mogelijk boodschappen in één winkel en dat maakt het soms extra moeilijk. Ik zou ook wel nog meer producten eens zelf willen proberen maken maar ik vind het soms moeilijk om de juiste ingrediënten te vinden (en het ontbreekt me ook nog wel wat aan de moed om daar eens meer moeite voor te doen, dat ook wel). Zou het boek nadien zeker ook verder doorgeven. Misschien moet je alvast nog wat tips delen op jouw blog? Dan kunnen we misschien al een beetje inspiratie opdoen?

 7. Dat lijkt mij echt een zalig boek om te winnen!

  Hetgeen dat mij het moeilijkst lijkt is de plastic in textiel.

  Ook voor mezelf vind ik glitter moeilijk, ik koop wel biologisch afbreekbare glitter, maar toch glipt er soms een potje tussen waarvan ik denk, ben jij wel biologisch afbreekbaar?

 8. Het moeilijkst vind ik onverwachte wendingen in je dag: langer op het werk blijven, toch niet naar huis gaan tussen 2 plannen door en dan toch eten/drinken moeten kopen met een verpakking rond 😱 op goed voorbereide dagen gaat het prima, en ook thuis en in de badkamer vind ik dat ik al goed op weg ben 🌱

 9. Marie-Christine

  Ik ben wel curieus naar de leessporen. En 100 tips. Daar staat zeker wel iets tussen wat ik nog niet weet. In de badkamer is zeep en shampoo gewoon zeep (blok). Wattenstaafjes, wattenschijfjes en tandenborstel zijn vervangen door stof en bamboe. Tandpasta… net pepermuntjes. De keuken…. verdorie. We winkelen no waste, maar na een zware operatie ben ik verslaafd geraakt aan mijn foodbox (ook omdat ik nooit een idee heb wat te koken en winkelen voor de warme maaltijd haat). Ook met kleding heb ik een probleem. Mijn kleren met polyester durf ik bijna niet dragen omdat ik ze dan ook moet wassen. Poets-en wasmiddelen maak ik zelf. Wasnoten heb ik ook. Kleding of stofkes shoppen wordt moeilijk. Tencel is duur en niet in alle kleurkes voorhanden. En dan de cadeautjes voor de kleinkinderen… Overal plastiek. In de doos met Lego, overal. Rond tijdschriften. Binnenin iets waarvan je dacht dat het een papieren zak was. Op de Lokerse Feesten : wegwerpbekers. Schoolfeest : wegwerp. Overal. Balpennen, vulpennen… plastiek. De overheid mag gerust wat draagvlak verplichten…
  in elk geval, als ik niet win, blijf ik je stukjes lezen. Ik ben fan.

 10. Lisa van den Oudenhoven

  Fijn artikel, bedankt 🙂
  Voor mij blijft drinken eigenlijk een grote zero-waste uitdaging. Ik koop nu al vrij vaak siroop in glazen flessen, om m’n kraantjeswater mee te pimpen. En ik probeer ook manieren te zoeken om mijn andere frisdrank in glazen flessen aan te kopen, maar toch komt er ook nog vaak heel wat plastic bij kijken… Al een geluk ben ik een water drinker, en is mijn aankoop van frisdrank vrij beperkt 🙂

 11. Ha, een boekje dat op mijn leeslijst komt! Wij proberen echt goed ons best te doen, door o.a. altijd herbruikbare zakken en bakken mee te nemen naar de winkel, herbruikbare flessen te gebruiken, …
  Het moeilijkste is denk ik wel onderweg, en al zeker als het drukker is en het snel moet gaan. En de badkamer / schoonmaak, daar is ook nog werk aan hier…

 12. Jozefien Forrez

  Interessant, dat boek wil ik wel eens te pakken krijgen! Ik heb vooral moeite om mijn man mee te krijgen in minder plastic aankopen; hij kiest vooral voor praktisch en tijdbesparend… Ik hoop dat als ik enthousiast kan voorlezen, de Spark misschien overslaat?

 13. Christ'l Beyers

  Ik ben begonnen, maar het is verdomd moeilijk om plastic helemaal te weren.
  Het boek kan ik niet kopen, want ik heb mezelf een niets-kopen-verplichting opgelegd. Het idee en de uitwerking ervan heb ik van Cait Flanders, die haar verhaal in een (gratis Kindle) boek uiteenzet.
  We doen dapper voort.

Reageer