Een avocadoplant kweken: zo doe ik het + FAQ

Avocadoplantjes zijn de max. Dat komt natuurlijk gewoon omdat plantjes in het algemeen de max zijn. Zelf een avocadoplant kweken is misschien net iets meer de max, omdat het zo’n fijn proces is. Je koopt een avocado (niet te vaak hé!*), je smult hem op, je plant de pit en hoppa, je krijgt een mooie plant in de plaats. Elke keer als ik een foto van een van mijn avocadoplantjes op Instagram zwier, komen er wel vragen, dus ik beloofde er eens iets uitgebreiders over te schrijven. Voilà, bij deze!

Twee methodes

Op water

Stap 1

Haal de pit uit de avocado zonder de pit te beschadigen. Was de pit zodat al het vruchtvlees weg is.

Stap 2

Zoek de onderkant: dit is de plattere kant, met een lichter gekleurd stukje. Steek drie of vier tandenstokers of naaldjes in de pit, in het midden ongeveer en schuin naar de onderkant toe.

Stap 3

Vul een helder glas of bokaaltje met water, leg de pit met haar poep in het water, met de tandenstokers of naalden rustend op de rand van het glas. Dat is belangrijk: de onderkant moet altijd nat zijn, de bovenkant moet droog blijven.

Stap 4

Zet het bokaaltje op een warme plek met veel direct zonlicht.

Stap 5

Zorg dat het water proper blijft en dat er altijd voldoende water in het glas is. Ik ben daar nogal nonchalant in, maar het belangrijkste is dat er geen schimmel of andere vuiligheid in het water komt, dus hou het in het oog. Zorg er ook zeker voor dat de onderkant van de pit altijd in het water hangt.

Stap 6

Wachten, wachten, wachten. De normale gang van zaken is dat de pit verticaal begint te scheuren en dat de wortel dan langs de onderkant begint te groeien (ah ja!). Dat kan gemakkelijk acht weken duren, dus wanhoop niet als je na een maand nog niets ziet gebeuren.

Stap 7

Als de wortel wat groter geworden is, zal uiteindelijk ook langs de bovenkant iets te zien zijn: een takje! Het begin van je avocadoboompje!

Stap 8

Eng momentje nu! Echt. Maar zo nuttig in het proces van een avocadoplant kweken. Als het takje zo’n 15 centimeter hoog is, knip je de bovenste helft eraf. Serieus. Het lijkt misschien nogal heftig om zo’n takje ineens te halveren, terwijl je intussen misschien al drie maanden bezig bent, maar het zorgt ervoor dat je plantje wat sterker wordt. Een plant met een te smalle stengel kan gemakkelijk afbreken en dat wil je natuurlijk ook niet.

Stap 9

Zodra het takje terug zo’n 15 centimeter hoog is, kan je hem met pit en al planten. Kies een potje van 20 à 25 centimeter diameter, vul het met compost en potgrond en plant – zonder tandenstokers of naalden uiteraard. De bovenste helft van de pit, de ‘droge’ helft, hou je ook nu boven de grond. Zet je plantje nu terug in de volle zon. Blijf ook voldoende water geven. Geniet van je mooie plantje en deel gerust foto’s op je sociale media, want … (allemaal in koor nu) avocadoplantjes zijn de max!

Dit is de onderkant van de pit, die in het water wil hangen.

Proper water en veel zon, daar houden deze baby’s van!

Dit is het resultaat na vier weken op water: verticaal gebarsten en het worteltje begint te groeien.

Direct in de grond

Stap 1

Haal de pit uit de avocado zonder de pit te beschadigen. Was de pit zodat al het vruchtvlees weg is.

Stap 2

Vul een potje van 15 à 20 cm diameter met potgrond en wat compost. Als er geen gaatjes in de bodem zitten, voeg dan wat steentjes toe bij wijze van drainage. Maak de potgrond goed nat.

Stap 3

Maak nu een putje in de natte potgrond. Steek de pit er met de plattere kant naar omlaag in. De bovenste helft van de pit moet boven de grond blijven uitsteken.

Stap 4

Wachten, wachten, wachten. Zorg dat de grond altijd vochtig blijft. Zet je potje in de volle zon. Warmte, licht en voldoende water heeft de pit nodig. Wat er onder de grond gebeurt, zie je natuurlijk niet, maar na zo’n twee maanden zal je normaal gezien wel een takje zien komen langs de bovenkant van je pit.

Stap 5

Knip! Halveer je takje zodra het ongeveer 15 cm hoog is. Hierdoor wordt je plant sterker. Top ook af en toe (zie onder) en onthoud: veel zon en vochtig houden!

Op water of in grond?

De pit-op-het-water-methode lijkt de meest populaire (of toch in mijn social media feeds), maar de direct-in-de-grond-methode heeft ook voordelen. Ik vind de watermethode de leukste, omdat je dan goed de vooruitgang ziet en het daardoor sneller lijkt te gaan. Ik heb ook niet altijd een potje en potgrond binnen handbereik, maar wel bokaaltjes in overvloed, dus het is voor mij gemakkelijker om gauw een bokaaltje met water te vullen.

Deze pit stak ik direct in de grond. Het duurde veel langer vooraleer ik beweging zag, maar na lang wachten begon ik toch vooruitgang te zien. Ik trok de pit al eens uit de grond omdat ik maar niets zag gebeuren, maar blijkbaar was er wel al een worteltje. Ik stak het gewoon direct terug in de grond en het is helemaal goedgekomen – oef!

 

Avocadoplant kweken: FAQ’s

Waar groeit hij het beste?

In de volle zon groeit avocado het best. Het moet ook warm genoeg zijn, dus in de zomer kan hij best buiten, maar in de winter zet je hem beter binnen, op een zonnige vensterbank.

Wat moet je doen om er een sterke plant van te maken?

Af en toe toppen oftewel de bovenste blaadjes eraf knijpen helpt om hem in de breedte te laten groeien. Daardoor wordt je plant geen hoge lange stengel met blaadjes, maar wordt het gewicht beter verdeeld. De kans op afbreken wordt zo ook veel kleiner.

Groeien er avocado’s aan?

Avocado’s zullen er wellicht nooit aan groeien, maar ik vind het vooral zo’n mooi plantje. In al zijn eenvoud. In zijn frisgroene verschijning. Liefde! Sowieso zal je de plant buiten moeten zetten als er bloemetjes op komen, zodat bijtjes ze kunnen bestuiven.

Help, de bladeren worden geel!

Wellicht heb je te veel water gegeven. Laat hem even uitdrogen en wees voortaan iets zuiniger met het water.

Help, de bladeren worden bruin!

Als de blaadjes aan de uiteindes bruin uitslaan, heb je te weinig water gegeven. Hou de grond goed vochtig!

Ik heb mijn plant nooit ‘gehalveerd’ en de stengel is echt zwak. Wat nu?

Als je het scheutje in de groeifase nooit gehalveerd hebt (zie stap 8 bij watermethode of stap 5 bij grondmethode), zal je wellicht na een tijd wel een hoge plant hebben, maar misschien ook een zwakke plant, die moet ondersteund worden of die dreigt te breken bij het minste zuchtje. Mijn advies? In het vervolg doe je het goed van bij het begin, afgesproken? Om deze plant wat sterker te maken, kan je proberen toppen. Dat kan helpen om je plant alsnog wat in de breedte te doen groeien en de ‘stam’ sterker te maken.

Halveren op dit moment (wat dus al als ‘flink snoeien’ kan bestempeld worden) heb ik nog niet getest, dus ik kan niet spreken uit ervaring, maar als je het doet: best voor de groeiperiode (winter, vroege lente), max. een derde snoeien, voldoende verzorgen en enkele kaarsjes doen branden. Ofzo.

* Waarom niet te vaak avocado’s eten?

Ze hebben een hoge voetafdruk, omdat het zachte, kwetsbare vruchten zijn die van ver komen, waardoor ze niet met de boot maar met het vliegtuig komen. Ook: hoe meer vraag naar iets, hoe groter de kans dat de omstandigheden waarin het gekweekt wordt niet meer helemaal oké zijn. Kijk maar naar de volledige bio-industrie, met duizenden op elkaar gepropte varkens, koeien, kippen …, de hoge werkdruk voor arbeiders om al die dieren aan de lopende band te slachten, ontbossing om al die dieren eten te kunnen geven en nog wel wat meer bijkomende problemen waarover je elders veel meer kan lezen. Voor planten geldt ongeveer hetzelfde. Zonder slachten, maar ook met toestanden die niet helemaal kloppen, zoals ontbossing, watersnood, slechte werkomstandigheden, pesticiden … Lees er meer over bij The Guardian, hier en hier.

Als je, net zoals ik, graag avocado’s eet, kies zo veel mogelijk voor fair trade avocado’s. Heel wat wantoestanden worden op die manier al geminimaliseerd. Dat geldt uiteraard ook voor bananen, zonnebloempitten (die trouwens ook oorspronkelijk komen van Mexico en Peru, waar avocado’s vaak vandaan komen), quinoa, appelsienen, kiwi’s, thee, koffie en alle andere geïmporteerde lekkernijen. We moeten niet stoppen met avocado’s eten, net zoals we niet zijn gestopt met bijvoorbeeld olijfolie of zonnebloempitten te eten of koffie te drinken, maar door meer fair trade te kopen kunnen we wel tonen dat we het anders willen.

 

Vooruitgang in 1 jaar tijd

Om het allemaal nog wat visueler te maken, heb ik wat foto’s verzameld van mijn huidige grootste avocadoplant. Wanneer ik hem exact op water gezet heb, weet ik niet meer. Ik weet nog dat ik hem aan mama meegaf om erop te letten toen ik 10 dagen in het buitenland was, midden september. Hij moet toen zo’n anderhalf maandje oud geweest zijn, denk ik zo. Laat ons voor het gemak veronderstellen dat hij op 1 augustus 2016 ‘geboren’ werd, oké? Op 13 oktober 2016 zag mijn plantje er zo uit.

Kort nadien heb ik hem gehalveerd. Weg blaadjes! Hij overleefde het en was tegen 30 november steviger en alweer minstens even groot.

Op 12 december, op 4,5 maanden oud, plantte ik hem in de grond. Dat zorgde voor een flinke groeischeut, want tegen 27 december waren zijn blaadjes enorm gegroeid.

Eind februari was hij zeven maandjes oud en terug mooi gegroeid. Hier zie je ook mooi zo’n topje met verse takjes dat je er best afknijpt om hem meer in de breedte te laten groeien. Wat ik dan ook deed – zie de volgende foto!

Hier zie je het afgeknepen takje en drie nieuwe topjes. Een vertakking die ervoor zorgt dat hij breder is gaan groeien.

Bijna een jaar oud was hij op deze foto. Je ziet ook dat hij hier een paar bruine vlekjes had, te wijten aan lichte verwaarlozing. Oeps. Intussen ziet hij er alweer helemaal in orde uit, dankzij regelmatig water geven.

Ik heb dan wel vrij groene vingers, ’t is niet dat ik mezelf experte in het avocadoplant kweken noem. Dit is hoe ik het doe en wat uit mijn ervaring werkt, maar ik wil ook maar zeggen: don’t blame me als het bij jou niet werkt. Een beetje volharding is noodzakelijk, maar als het je zodanig frustreert dat jouw pitten maar geen boompjes worden, kop op! Er zijn nog genoeg andere, mooie plantjes in de wereld. OEF.

Ook: ik ben uren en uren en uren bezig geweest om mijn fotomateriaal van het afgelopen jaar te verzamelen en alles zo goed mogelijk op een rijtje te zetten, maar als je nog vragen hebt, laat het me weten en ik voeg het antwoord (als ik het ken) toe!

26 gedachten over “Een avocadoplant kweken: zo doe ik het + FAQ”

  1. Leuk artikel! Ik probeerde met 3 pitten tesamen (nadat ik voor visite guacemole gemaakt had). 2 ervan gingen groeien, waarvan ééntje het na een tijd opgaf. Dus heb ik nu 1 leuke plant! De tip van de steel halveren wist ik niet. Intussen is de mijne 1m hoog en inderdaad vrij delicaat. Hij is recent bovenaan uit zichzelf gesplitst, maar de jouwe heeft een veel interessantere vorm. Volgende keer doe ik dat ook!

  2. Cool hé, de natuur.
    Ik ben nu bezig met mijn eerste pit op water. Het plantje is nu bijna 10cm, dus ik wacht nog even om hem te toppen.
    Onlangs starte ik ook een tweede op water. Deze keer heb ik de bruine schil rond de pit afgepeld, want ik had gelezen dat het zo gemakkelijker is voor de wortels. Van mij eerste pit is die schil er trouwens vanzelf af gevallen. Ik ben benieuwd of het me een tweede keer lukt!
    En ze staan op instagram 😀

    1. Ik heb dat ook gelezen, maar aangezien het zo ook altijd al gewerkt heeft, vind ik dat precies nogal overbodig 🙂 Die schil valt er inderdaad gewoon vanzelf af. Succes nog met nummer 1 en 2! 🙂

  3. Hier staat er eentje op water sinds begin juni. Hij is onderaan aan het openbarsten. Als ik je uitleg lees denk ik dat ik te weinig direct zonlicht gegeven heb. Dat gaan we veranderen dus :-). Er liggen er hier ook nog 2 die ik gebruikte om guacamole van te maken afgelopen zaterdag. Dat afknippen lijkt me supereng, echt gewoon met een schaar de bovenste helft eraf knippen? *insertbangesmiley*

      1. Ik eet quasi nooit verse mango, dus nope 🙂 Wel al met lychee! En jup, dat afknippen, echt gewoon met een schaar de bovenste helft eraf knippen, is inderdaad een beetje eng :p

          1. Ja, en het feit dat ze vaak net niet rijp of al te rijp zijn en dat ik het dan zo’n zonde vind. Bij avocado’s is dat ook soms maar die zijn er (nog) niet in gedroogde vorm, dus die eet ik wel vers. Ik koop dus wel gedroogde mango. Die laat ik ‘zwellen’ in water en dan is hij altijd net goed. 🙂

  4. Pingback: As we speak #7 | Fiekefatjerietjes

  5. Avocadoplantjes zijn inderdaad de max! Ik heb er net weer vier geplant, in aarde. Maar ik laat de pit wel onder zitten, ik ga ze direct ‘uitgraven’ dan. Merci (nog eens) voor de tip om te ’toppen’. Dat wist ik nog niet en ga ik bij de komende plantjes wel eens proberen! Ondertussen is één van mijn twee eerste plantjes al bijna een boom geworden. Ik verplaatste ‘m van in de badkamer naar onze inkomhal en sindsdien heeft hij (of zij) een groeispurt gekregen, amaaai!
    (En ook nog: jouw blogposts zijn de max. Jouw blogposts over plantjes zijn nog meer de max! <3)

  6. Wat ik mij ook nog afvroeg: hoe een grote pot heeft dat nodig? Ik had mijne geplant in een pot met een zelf geboord gaatje onderaan, en na twee weken kwam de wortel er al recht door piepen. Dat is al even geleden, en nee, ik heb hem nog niet verplant 😉

    1. Hm, ja, dan zou ik dat misschien wel doen. 🙂 Mijn grote zit nu in een pot van 20 à 25 cm diameter, denk ik. Hoe groter de plant wordt, hoe meer plaats hij nodig heeft?

  7. Mijn avocado plantjes staan hier goed! Ik vroeg me af of je het water in het glas ververst of dat je er gewoon af en toe water aan toevoegt?

  8. Ik was dat halveren totaal vergeten. Mijn plantje was nu 25cm en heb hem net gehalveerd. Spannend… ik wilde hem eigenlijk al in aarde zetten, maar daar wacht ik dan misschien nog even mee?

  9. Hey Kelly, de blaadjes van mijn avocadoplant krullen helemaal naar binnen en zijn slap geworden. Ze zijn wel nog groen. Ik heb hem tijdens de groeifase niet gehalveerd (wist niet dat dit aan te raden was). Hoe kan ik hem helpen? Ik hoop dat hij niet sterft..

    1. Oeps, sorry, Tine, je berichtje was bij de spam beland! Ik kan je helaas ook niet zo direct helpen, want wat je omschrijft heb ik zelf nog niet gezien bij mijn plantjes. Krijgt hij genoeg water en zonlicht? Hopelijk redt hij het! #fingerscrossed

Reageer