Barbecuerooster reinigen zonder ongezonde synthetische bazaar*

Sinds kort hebben wij een barbecuetoestel. We worden groot, hé! ’t Is zo’n echte houtskoolbarbecue, heerlijk. Ik heb altijd al gehouden van barbecueën, en sinds ik enkele jaren geleden vegetariër werd, is dat niet veranderd. Samen buiten eten is sowieso al een feest en als er dan nog eens veel eten is, wordt het alleen nog maar leuker. Maar de barbecuerooster reinigen, da’s dan weer een andere kwestie.

Ik ben namelijk niet het type vrouw dat de dag zelf nog de rooster schoonmaakt, laat staan de tafel opruimt. Nee, de ochtend nadien is meestal het moment waarop ik de tafel leegmaak, de lege bierflesjes in de bak zet, de afwas doe … Tegen dan is al het vet aangekoekt, uiteraard. Tijd voor actie. Maar zonder minutenlang geschrob, als het even kon.

En dat is dus gelukt! Ik was zo content dat ik deze foto op Instagram Stories deelde. En aangezien ik daarop een heleboel reacties kreeg, besloot ik er maar een blogpostje over te schrijven. Zo heeft iedereen er iets aan, nietwaar?

Zo reinigde ik mijn barbecuerooster:

  1. Ik nam twee keukenhanddoeken en maakte die nat met warm water. De keukenhanddoeken moeten elk minstens even groot zijn als je rooster.
  2. De ene keukenhanddoek legde ik op het aanrecht.
  3. Daarop legde ik de rooster.
  4. Ik strooide er met de losse pols wat geconcentreerde kristalsoda (linkje naar Kudzu, want daar koop ik dat) op. Dat zijn superfijne korreltjes, dus wreed handig hiervoor.
  5. Daarop legde ik de andere natte keukenhanddoek.
  6. Ik wachtte een goed uur en ruimde intussen de rest op.
  7. Na ongeveer een uurtje waren de handdoeken koud. Op dat moment verwijderde ik ze van rond de rooster en kon ik de brokken er zo af wrijven. Zonder krachtinspanning en al. Met een (metaal)sponsje zachtjes wrijven en met water afspoelen, zo simpel ging dat.
  8. Aan de punten waar spijlen elkaar kruisen kan het nodig zijn om een beetje meer te wrijven. Maar zweten gaat ge er in principe niet van doen.

Intussen deed ik dit al drie keer en telkens met hetzelfde gemak en hetzelfde grote succes, dus ik ben wel fan van mijn methode en ook nog meer klaar voor nog veel barbecuefeestjes, deze en volgende zomers!

 

* Daarmee bedoel ik ‘rommel’, ’troep’.

19 gedachten over “Barbecuerooster reinigen zonder ongezonde synthetische bazaar*”

  1. Hey Kelly, al eens geprobeerd om hem met het vuil naar beneden een nacht in het gras te laten liggen? De dauw weekt het vuil los. Ofwel in krantenpapier in het gras. De volgende dag kan je hem gewoon schoonvegen. Wel niet laten opdrogen natuurlijk! Dat is wat ik altijd doe.

    1. Hm, daarmee kan je ook heel wat, maar vet oplossen kan het niet echt. Hij kan er wel een papje van maken en dat dan gebruiken als schuurmiddeltje (zie mijn blogpost over ovenreiniger), aan te brengen nadat de rooster eerst heeft geweekt tussen twee natte handdoeken zonder meer. Maar ik denk dat er wel wat meer spierkracht zal bij komen kijken dan, dat het iets minder vlot zal gaan 🙂

    1. Goh, ja, er zijn er wel meerdere, ik zou daar een ganse blogpost over kunnen schrijven. 🙂 Maar heel kort: waarom gras zaaien en een gazon onderhouden als je er nuttigere, eetbare planten en bloemen (ook supernuttig voor de bijen!) kan zaaien? 🙂

      1. De tip om je rooster te reinigen in het gazon gaat eigenlijk over dauw. Dus een rooster in “onkruid” leggen werkt ook. Onze gazon is ook nogal verwilderd en het rooster is na een nachtje erin ook proper.

        1. Haha, ja, dat had ik door 🙂 ’t Is al goed, ik zal het eens proberen, in onze tuin die momenteel bestaat uit zand, aarde, afval, steenpuin en onkruid … :p

  2. Gras en een halve citroen (even over het rooster mee gaanals je de laatste dingen eraf haalt) lossen het hier meestal op maar ik onthoud!

Reageer