Zelf maken: notenmelk en notencrème

Zelf notenmelk maken, het stond al eventjes op mijn to do-lijstje, maar toen ik op de facebookgroep van No Impact Week las dat andere No Impacters het ook wilden proberen, voelde ik een extra duwtje in de rug.

En dus werd er een neteldoek aangeschaft en werden de niet-zelfgeraapte, wel biologische hazelnoten te week gezet. Ik maakte mijn notenmelk volgens dit recept:


(geweldig mooi filmpje, niet?)

In woorden: 1 cup noten naar keuze een nacht laten weken (in koud water), mixen met 4 cups water en dit door een neteldoek / fijne zeef / nylonkous zeven. In de koelkast zeker 3 à 4 dagen houdbaar.

notenmelk-zelf-maken

Geslaagd experiment?

Zeer zeker! Het is absoluut niet moeilijk om te maken en snel klaar (tenminste met een mixer en een neteldoek). Het biedt ook een soort van oplossing voor mijn sojamelkprobleem.

En het is nog lekker ook! Sojamelk vind ik puur niet erg lekker (koemelk trouwens ook niet hoor), ik gebruik het enkel in combinatie met ontbijtgranen of voor havermout-/rijstpap (mmmm!), en uiteraard in al mijn baksels. Mijn zelfgemaakte hazelnotenmelk lust ik wél zonder meer. Als dat niet mooi meegenomen is 😉 Ik ga zeker niet stoppen met sojamelk drinken (temeer daar ik verslaafd ben aan de chocomelkversie 😉 ), maar variatie kan nooit kwaad, minder verpakking in de PMD-zak evenmin.

Ik maakte ook scones / broodbolletjes met notenmelk (i.p.v. sojamelk die ik anders gebruik). Het recept is gebaseerd op de scones van Elza D. (zelfde verhouding en werkwijze, maar dan uitsluitend plantaardige ingrediënten):

 1. 500 à 550 g volkorenbloem + tarwebloem
 2. 2 el bakpoeder
 3. 1 tl zout
 4. 110 g sojaboter / kokosolie
 5. 300 ml notenmelk

Werkwijze (zie ook bij Elza D. voor een beetje meer uitleg)

 1. 1, 2 en 3 mengen (evt. zeven), 4 erbij prakken, 5 erbij.
 2. Mengen en bloem indien te nat / notenmelk indien te droog toevoegen.
 3. Ronde plakjes vormen / uitsteken.
 4. Insmeren met notenmelk / olie en bakken op 200°C gedurende 10 à 15 minuutjes. In een half uurtje tijd de heerlijkste broodjes!

Met de resterende pulp maakte ik zoet broodbeleg (middelste potje op de foto dus). Gewoon de pulp mixen met kokosolie, agavestroop en citroensap tot het mengsel gemakkelijk smeerbaar is. Heerlijk!

Volgende uitdaging / experimenten: notenmelk op basis van andere noten, hartig notenmelkpulpbroodbeleg en hazelnotenchoco (ook dus met notenmelkpulp gemaakt). Hoe geweldig zou dat niet zijn, zelfgemaakte, plantaardige hazelnotenchoco?

Volgend bericht
Vorig bericht

22 reacties op “Zelf maken: notenmelk en notencrème

 1. kheb ook eens amandelmelk gemaakt, maar die smaakte enorm raar. 'k kan het niet precies omschrijven, zo bitterachtig maar toch niet helemaal… dat lag aan de amandelen, want nadien met een andere portie smaakte het wél heel goed. 't waren nochthans bio-amandelen in versie 1, en niet bio in versie 2. 'k eet ook rauw vrij veel amandelen en ook daar kom ik er soms tegen die zeer vreemd smaken. vind ik wel mysterieus :).
  ik droom wel van een noten-boomgaard. want dat kost toch heel wat, noten. om't ontbijt van't lief wat gezonder te maken maak/koop ik ook notenpasta, maar in't tempo dat meneer dat naar binnen speelt kost me dat meer dan 20 euro per week!

 2. Juffrouw, ge moogt kiezen, 't lukt met alle soorten noten. Ik hou het voorlopig bij hazelnoten, want ik heb hier een stock die op moet. Maar hou u zeker niet in om te experimenteren 😉

 3. 'k Zou dat beter ook eens proberen. Ik drink ook niet graag melk (wel chocomelk) en ook niet graag sojamelk (wel soms in smaakjesvorm). Misschien dat dit uitkomst biedt? Maar ja, wanneer ga ik dat proberen? Ik kom alleen nog los van mijn breinaalden om op mijn laptop te tokkelen, te werken of te slapen…

 4. Ik heb ook notenmelk gemaakt, maar dan met sesamzaad. Ik vind het echt vies, veel te bitter. Nog 2 pogingen gedaan met minder sesamzaad en ook rijststroop toegevoegd, maar bleef echt te bitter.
  Was jouw hazelnotenmelk wel lekker?
  En mag ik vragen waar jij die neteldoek hebt aangeschaft?

 5. ik ga dat deze week ook eens proberen op deze manier, ik maak ook sojamelk zelf, maar heb daar een machine voor (enfin had, want het beestje is naar de hemel vertrokken :/ )
  Neteldoek kan je ook aan de meter kopen in sommige stoffenwinkels 🙂

 6. ik heb het vandaag uitgetest met amandelnoten en ik vind het geweldig (al ben ik wel de enige hier in huis). maar voor dat broodsmeersel gebruik jij kokosolie, wel ik heb hier een pot staan waarop kokosolie staat, maar ik vind het meer op boter lijken, kan ik dat hiermee ook maken of heb je echt vloeibare olie nodig?
  groetjes! heleen

  1. Hallo Heleen,

   De kokosolie die ik gebruik is ook vast, het is dezelfde die ik gebruik voor de scones. Voor de scones gebruik ik hem zo, en prak ik hem dus bij het bloemmengsel. Voor het broodsmeersel smelt je hem best eventjes. Hou er wel rekening mee dat dat weer wat opstijft als het afkoelt, dus niet te veel gebruiken. Je kan de kokosolie natuurlijk ook gewoon vervangen door neutrale olie, bijvoorbeeld (ontgeurde) zonnebloemolie of een notenolie. Vooral veel proeven tussendoor!

   Veel succes ermee! 🙂

  1. Hey Nicky, je kijkt er inderdaad over 🙂 “Gewoon de pulp mixen met kokosolie, agavestroop en citroensap tot het mengsel gemakkelijk smeerbaar is.” Nu ja, het is niet echt een recept, maar met deze ingrediënten kan je dus zeker beginnen experimenteren! 🙂

  1. Ja hoor! Je zal wellicht wel wat meer puddingpoeder moeten gebruiken omdat het minder indikt dan koemelk. Cashewnotenmelk dikt dan weer wel goed in. Experimenteren met de verhoudingen dus!

  1. Echte kokosmelk (ik bedoel dan de variant uit blik, niet de erg verdunde versies die tegenwoordig op de markt zijn) is erg dik, dus daarvan verwacht ik dat je wat meer voor dezelfde hoeveelheid poeder zal nodig hebben. Ik zou dan een chocoladeversie maken, mmmmm 🙂

Reageer