Wat ik (o.a.) deed in de herfst – een lijstje

Ik liet een tijdje geleden al weten dat ik geen ‘Goesting in (seizoen x)’-lijstjes meer zou aankondigen, lijstjes van wat ik wil maken / verwezenlijken / doen / lezen per seizoen omdat korte-termijn-lijstjes oh zo goed werken voor mij. Maar ik deel wél nog graag hoe ik het ervan af gebracht heb. Voor de afgelopen herfst had ik 12 puntjes die ik had willen doorstrepen. Uiteindelijk geraakte ik aan 9. Not that bad.

✓ naaien: Grace jurk voor Emma

Geslaagd! Het resultaat is te schattig.

✓ naaien: een tas voor oma

Van deze tas, die ik onlangs toonde, ben ik ook best content.

✓ naaien: Marie voor ooit-cadeautje

Geslaagd, en mijn Marie heeft intussen al een eigenares gevonden (mijn mama).

☐ naaien: (test)sweatergilet voor Stefan

Oeps. De stof ligt klaar, ik denk dat ik ze zelfs al geknipt heb, maar dit project verschuift naar mijn winterlijstje.

✓ breien: Paulie afwerken

De Paulie … Het mooiste breiproject van mijn hand, tot nu toe. Al waren mijn sokken van een paar jaar geleden ook niet mis.

✓ doen want ’t is vandoen: naar de kapper gaan

Mijn froufrou knip ik zelf, ofwel ontfermt Stefan zich er over, samen met de punten. Maar soms zit er gewoon niets meer in, en dan gaan we naar de kapper. Met ons tweetjes, want da’s extra gezellig.

☐ afvallen: 3 kg (van 56 naar 53)

Ik moest de afgelopen maanden een broeksriem beginnen dragen, eerst op 2 gaatjes, nu op 5 gaatjes, en dan ziet mijn broek er nog een kilometer te groot uit. Maar afgevallen ben ik niet. Mijn vermoeden? Het vet heeft plaatsgemaakt voor yogaspieren!

✓ haken: ruitenhaaksel eindelijk eens afwerken

Yes, nog een werkje dat al een tijdje aan het aanslepen was! En dat werd dan weer het mooiste haakproject van mijn hand, denk ik. Zo content van!
collage-gemaakt-deze-herfst

✓ lezen: een boek voor puntje 6 van de VBC* (= een graphic novel)

Dit werd Blankets van Craig Thompson! Hartjes daarvoor! En vijf Goodreads-sterren! Waarom lees je hier.

✓ lezen: een boek voor puntje 25 van de VBC* (= een boek dat zich afspeelt in Afrika)

Dit moest Cécile van Ish Ait Hamou worden, maar ik had een preview gedownload op mijn e-reader en was zo NIET onder de indruk dat ik het toch maar niet gekocht heb. Het werd uiteindelijk Niemandsland van Hisham Matar, maar dat gaf ik uiteindelijk ook maar 2 sterren op Goodreads. Maar ik heb toch nog een puntje van de VBC kunnen doorschrappen, dus jeej!

☐ lezen: een boek voor puntje 26 van de VBC* (= een boek dat zich afspeelt in Latijns-Amerika)

Voor dit puntje was ik begonnen aan 100 jaar eenzaamheid van Gabriel Garcia Marquez, een van mijn favoriete auteurs, maar ik zet dit even on hold. Op Goodreads schreef ik een paar weken geleden: “Ik stop ermee, met dit boek. Ik vind het echt niet goed en ik zie het momenteel niet zitten om nog zo’n 300 pagina’s te lezen. Ik snap niet goed hoe het komt, want ik ben nochtans verliefd op Marquez, maar het verhaal boeit me nauwelijks en diepgang, mooie zinnen en interessante personages lijken te ontbreken. Binnen enkele maanden probeer ik het nog eens, maar nu is het genoeg geweest.”

Intussen snap ik dat het vooral komt door het magisch realisme dat nogal aanwezig is in dit boek, en ik heb het niet zo voor magie, of toch niet dit soort magie. Ik ben begonnen met een boek van Allende, ook al zou die auteur het ook wel hebben voor magisch realisme. Maar ik dacht, let’s give it a try.

✓ lezen: een boek voor puntje 29 van de VBC* (= een bundel kortverhalen)

Dat werd La rêveuse d’Ostende, Éric-Emmanuel Schmitt. Mijn review staat hier.

* VBC = Verbeelding Book Challenge, de leesuitdaging die mij dit jaar enkele boeken heeft doen lezen die ik anders nooit zou gelezen hebben, en er waren zo’n pareltjes bij!

9 op 12, dus. Helemaal niet slecht, hé? Al zeker niet aangezien ik ook andere dingen gedaan en gemaakt heb en andere boeken gelezen heb dan wat op mijn lijstje stond. Niet dat ik het mezelf moeilijk heb gemaakt, natuurlijk, want alle doelen op mijn seizoenslijstjes hellen bijna altijd serieus naar ‘haalbaar en eenvoudig’ op de schaal van keep-it-simple naar living-on-the-edge. Hebben jullie deze winter plannen/doelen om (eindelijk eens) te verwezenlijken?
Volgend bericht
Vorig bericht

8 reacties op “Wat ik (o.a.) deed in de herfst – een lijstje

 1. Als je nog eens een boek over Afrika wil lezen, kan je best eens een boek proberen over een land in Sub-Sahara Afrika. Daar is het helemaal anders dan in Noord-Afrika. Best kies je dan voor een auteur die ook van daar is, want anders krijg je vooral het idee dat Westerse auteurs hebben over Afrika te lezen en die komt niet altijd goed overeen met de realiteit.
  Non-fictie tip: Unbowed, de autobiografie van Wangaari Maathai, Keniaans milieuactiviste. Won de nobelprijs voor de vrede.
  Fictie tip: Purple Hibiscus van Chimamanda Ngozi Adiche

 2. Zeker niet slecht! De Paulie en het ruitenkussen zijn echt supermooi :-).
  Jammer dat je niet door het boek van Marquez geraakt bent. Ik vond Cécile wel oké, maar nu ook geen hoogvlieger. Hier ook nog altijd hartjes voor de VBC, ik kijk al uit naar de nieuwe editie 🙂

 3. Goh, het zijn toch wreed schone dingen die jij naait, haakt en breit hoor, ik blijf er mijn ogen op uitkijken!
  Hoera voor de yogaspieren trouwens, ook al ben je er niet door afgevallen (is 53 trouwens niet laag voor jou? Je bent wel kleiner dan mij, maar toch niet zoveel? Of herinner ik mij dat nu verkeerd? 🙂

  1. Goh, ik weet ‘t niet. Ik ben 1m61 groot. Ik heb lang 52-53 kg gewogen en toen voelde ik me wreed goed. Toen ik net vegetarisch was beginnen eten, is het eens gezakt tot 48, DAT was te weinig, dan vond ik mezelf niet meer mooi 🙂

   1. 48 lijkt mij inderdaad echt wel heel weinig 🙂 En ik had ons lengteverschil (ik ben 1m69) iets minder ingeschat, waardoor 53 mij toch wel heel weinig leek. Maar uiteindelijk doet dat er weinig toe: als dat het gewicht is waar je je goed bij voelt, snap ik helemaal dat je daar naar streeft.
    Ik zou ook heel graag terug naar 58kg gaan; Johan vindt dat onnozel, vindt het goed zoals het is en misschien heeft hij deels gelijk (dat was mijn gewicht op mijn 18e, dus misschien niet echt realistisch om dat nog te willen halen), maar ik voelde mij daar wel het beste bij. Die 65 nu is uiteraard al veel beter dan de 78 die het ooit was (man, dat was zó veel te veel), maar echt helemaal goed voel ik er mij nog niet bij. Ach ja, stapje per stapje: eerst 63 proberen en dan zien we wel weer verder. En hopelijk krijg ik ook eens wat yogaspieren, al ga ik het daarvoor wat vaker moeten doen denk ik 🙂

Reageer