Waarom ik vandaag schoenen MOEST gaan kopen

Gisteren op mijn eerste werkdag kreeg ik te horen dat het dragen van leer niet is toegestaan op de werkvloer (wat ik trouwens een heel goede zaak vind, voor alle duidelijkheid 😉 ). Geen probleem, zou u denken, want daarnet schreef ik nog dat ik niet wil dat dieren moeten sterven voor mij. Maar ik zat daar wel met mijn leren schoentjes. Tweedehandse schoenen, dat wel, maar toch. 

“Ook als je geen vegetariër bent, is het de moeite waard om alternatieven voor leer te overwegen. Het is namelijk niet het meest ethische materiaal dat je je voor kunt stellen, vrees ik. Ongeveer 66 procent van al het leer is afkomstig van runderen. En volgens www.treehugger.com, de bron van alle groene kennis, is er 32 000 m2 land, 5500 kilo veevoeder, 475 liter benzine en andere aardoliederivaten voor kunstmest, 1100 kilo maïs, 160 kilo sojabonen, 4,5 miljoen liter water en 6000 m2 landbouwgrond (om de gewassen voor het voeder te verbouwen), plus diverse insecticiden, herbiciden, antibiotica en hormonen nodig om een kalf van 35 kilo groot te brengen tot een volgroeid rund dat kan worden geslacht en waarvan de huid kan worden gevild.”

“Eigenlijk is het grootbrengen van runderen een behoorlijk vuile en verkwistende aangelegenheid.”

“Mocht je de verleiding echter toch niet kunnen weerstaan, dan is plantaardig gelooid leer veel beter dan leer dat gelooid is met behulp van mineralen zoals chroom. Bij de natuurlijke, chemicaliënvrije plantaardige methode wordt gebruikgemaakt van tannine, dat van nature voorkomt in boomschors.”

Uit: Tamsin Blanchard, Groen is het nieuwe zwart (overigens geen geweldig boek, maar ‘de mode’ kan mij dan ook te weinig schelen…). 
Het is niet alleen absoluut niet nodig om dieren als schoeisel te gebruiken, er zijn ook ‘rationelere’ redenen (zie hierboven dus 😉 ). Daarbij komt dat de productie van leer enorm vervuilend is. Al de zware chemicaliën en de daarbij horende grond- en waterverontreiniging, het hoge waterverbruik (1 kg leder =  16600 l water)… 
Anekdote: enkele maanden geleden werd er nog eens brand gesticht in leegstaande gebouwen van een oude leerlooierij hier om de hoek. Het stadspark werd ontruimd, want de rook kon wel eens giftig zijn. Maar da’s nog niet het ergste, vind ik, want zoals ik al schreef, staan de gebouwen leeg, al langer dan tien jaar. Waarom? Omdat de oude leerlooierij er zodanig zware bodemverontreiniging veroorzaakt heeft dat het niet als veilig beschouwd wordt. Met als gevolg: hoge saneringskosten… 

Oh, wat alternatieven voor leer betreft: ik kocht leervrije schoenen (hier meer info over de labels) bij Schoenenreus en Shoe Discount… Niet de winkels waar de meest kwalitatieve schoenen verkocht worden, maar ik heb dan toch geen lijken aan mijn voeten. Alle tips voor kwalitatieve, leervrije schoenen (in België te verkrijgen én die ik kan passen voor ik ze koop…) zijn wel steeds welkom! 🙂

Volgend bericht
Vorig bericht

13 reacties op “Waarom ik vandaag schoenen MOEST gaan kopen

 1. ik vind het zo boeiend wat jij schrijft!! maar nu voel ik mij een beetje schuldig over mijn schoenen (ook al zijn de meeste tweedehands)
  maar toch, merci voor de tips, ik ga er zeker iets mee doen!

 2. Hmm, ik zal eens even denken: nathalie verlinden is belgisch, wel leer, maar allemaal natuurlijk. Ocra is dat ook, maar dan Italiaans.
  Blowfish is ook leervrij, wel niet hier te koop bij mijn weten, maar ik heb al goede internetervaringen met hun schoenen. Macbeth is helemaal vega, maar enkel sneakermodellen en bij sascha vind je ook leerloze schoenen. Ik wil wel eens mee gaan shoppen, want ik wil deze: http://www.sacha.nl/shop/damesschoenen/Dames-korte-laarzen/2×7426
  😉
  Ge hebt toch niet naar uw voeten gekregen op uw eerste dag, hoop ik?!

 3. Mmm moeilijk vraagstuk vind ik. Van welke materialen worden dan de niet-lederen schoenen gemaakt? En wat betekent dat label 'leervrij' dan? Synthetische materialen = gemaakt van aardolie, ook tjokvol chemicaliën. Rubber, natuurlijk product, maar ook met veel chemische middelen bewerkt. Dan moet je al op zoek naar schoenen van hout, touwvezels, biologische stoffen? Bestaat dat? Natuurlijk gelooid leer lijkt me nog niet zo slecht, mits dierenwelzijn gerespecteerd wordt en alle delen van het dier nuttig gebruikt worden. Maar daar wringt het natuurlijk :-). Maar dit is mijn niet-vegetarische mening natuurlijk.

 4. schoenen zijn echt des duivels voor wie een ethisch verantwoorde keuze wilt maken! Die regel maakt mij trouwens nog meer benieuwd naar je nieuwe werkgever 🙂 Maar goed; ik doe een poging: ik kocht dit jaar 2 paar leer-vrije schoenen; een paar bruine nep-leren sportschoenen (die nog net netjes genoeg zijn voor het werk) van het Spaanse merk Victoria: made in Spain en heel betaalbaar (40 euro ofzo) Ik kocht ze in een klein winkeltje in Brussel en zie ze wel vaker in het type kleine, sportieve merkenboetiek (waar ik overigens enkel kom in het kielzog van meneer kapucijnaap 🙂 Na eindeloos zoeken in 2de hands zaken naar een paar ballerina's voor op het werk, gaf ik uiteindelijk de strijd op en kocht een niet-leren paar bij de Londense keten Schuh. Die dingen bleken bij de 2de keer passen net te klein (en geen leer = rekt absoluut niet mee) dus ik heb ze nog niet aangehad… schaam op mij. Verder stond er ook niet op waar die dingen vandaan komen, en ik vrees eerlijk gezegd dat het goedkope rommel is, mogelijks door minderjarigen gemaakt… Meneer Kapucijnaap heeft een paar Veja's, maar die zitten in de iets hogere prijsklasse, en bovendien ontdekte ik onlangs dat dat merk ook leren schoenen verkoopt, dus toch altijd het materialenstickertje checken. Beyond Skin is ook een leervrij Brits schoenenmerk, in Brussel vind je bij SuperGreenMe wat van hun collectie. In Brighton, paradijs der vegetariërs, ken 'k een hele vegetarische schoenenwinkel met verschillende merken, je kan ook online shoppen maar dat is voor schoenen natuurlijk riskant… http://www.vegetarian-shoes.co.uk/
  Soit, ge ziet dat ik hier ook mee worstel 🙂 Los van de regels op je werk, heb ik zelf het meest de neiging om voor 2de hands te gaan, leer of geen leer – uit ecologische en ethische overwegingen is dat in mijn ogen de beste optie, als je de eindeloze rijzen tweedehandse leren laarzen ziet in de winkels… die kunnen toch maar beter gedragen worden? Ik ken ook wel het argument dat het dragen van leer die mode in de hand werkt en zo meer mensen het blijven dragen etc, maar op het eerste zicht ben 'k het daar toch niet zo mee eens… Er zijn in ieder geval wel hoe langer hoe meer alternatieven beschikbaar, maar je zal er misschien eens voor naar de UK moeten 🙂 Deze Antwerpse dames zijn er jammer genoeg al mee gestopt: http://www.georgette.be/
  Soit, stof tot nadenken, zoals gewoonlijk 🙂

 5. IS inderdaad een groot probleem… En het is ook zo triest dat het zo moeilijk is om goede leervrije schoenen te kopen. Heb ooit eens een paar van Shoe discount gekocht en heb een hele week als een gans met blaren op mijn voeten rondgelopen. Dat is dus ook geen optie.
  Koop de laatste tijd van El Naturalista, zij werken toch zo eco mogelijk, maar het leer zit me nog steeds tegen. Op internet vind je wel leuke dingen, maar ik koop ook niet graag schoenen zonder ze te passen :s

 6. Ik geef je volledig gelijk wat het eler betreft, maar het is inderdaad ook niet gemakkelijk om een goed alternatief te vinden. Zoals hierboven al gezegd is, bevatten leervrije schoenen meestal petroleumgebaseerde stoffen én is de kwaliteit vaak slecht. Dan denk ik dat het beter is om een kwalitatief lederen paar te kopen, dat zo ecologisch mogelijk gemaakt is. Ik heb schoenen van El Naturalista, Think! en Snipe.

  In de zomer is het gemakkelijker, dan kan je voor stoffen exemplaren gaan!

 7. Ik draag mijn schoenen lang. Heb zelfs nog schoenen die ik meer dan 10 jaar geleden gekocht heb. En ik draag zij nog, niet dagelijks, maar soms.
  Ik heb ook ooit leervrije schoenen gekocht, maar daar heb ik toch altijd problemen mee. Of gaan zij snel kapot, of krijg ik er zweetvoeten van. En schoenen die gevoerd zijn met textiel zijn moeilijk proper te houden…
  Tot nu toe dus nog altijd leren schoenen, maar dan wel van bv El Natura Lista.

 8. Allemaal heel erg bedankt voor jullie reacties! Ik vind het altijd boeiend om reacties op dergelijke onderwerpen te lezen.

  Zoals Kapucijnaap het zegt: schoenen zijn des duivels voor wie ethisch verantwoorde keuzes wil maken 🙂
  Ik heb in het verleden ook al natuurlijk gelooide leren schoenen overwogen, maar dan verdwijnt/vermindert enkel de impact van de productie zelf. Er wordt nog steeds grond en lucht verontreinigd, voedsel aan koeien ipv aan mensen gegeven, water verspild, etc. En leder als 'restafval' beschouwen, impliceert voor mij dat ik de bio-industrie gelijk geef, goedkeur.. 't is niet omdat alle delen van een dier nuttig gebruikt worden dat het gerechtvaardigd is om een dier te doden, vind ik. Integendeel, men zou beter het gat in de markt vullen en ecologisch én ethisch verantwoorde alternatieven voor leren schoenen ontwikkelen.

  En ja, aardolieproducten zijn inderdaad ook niet het beste alternatief. Maar ik vind het dan wel weer véél ethischer verantwoord om aardolie, een natuurproduct, te gebruiken voor nuttige objecten (op voorwaarde dat er geen zware chemicaliën aan toegevoegd worden én dat het eindproduct van goede kwaliteit is) dan om het massaal te verbranden, gewoon om ons voort te bewegen…

 9. ik draag het liefste leer, vanwege de duurzaamheid en we wonen nu eenmaal in een land waar het nat en koud is. Kunsstof of textiel werkt bij mij niet, zo stuk en vooral het eerste erg vervuilend. De eco versies zijn me veel te duur. enige alternatief is klompen…..als ze daar nu eens leuke/hippe (en dan wel betaalbare) modellen van hadden zou ik denk ik zo om zijn……

Reageer