Waarom wij geen stofzuiger hebben (en zo)

Als ik aan gelijk wie vertel dat wij geen stofzuiger hebben, is er een momentje van ongeloof. Wat? Geen stofzuiger? Hoe maakt gij dan schoon? Toen ik die vraag de eerste keer hoorde, was er in mijn hoofd een momentje van ongeloof. Ik veeg en ik dweil. Logisch, toch? Alsof stofzuigen de enige manier is om je huis proper te krijgen. Haha! En dan volgt soms dus de waarom-vraag. Dus dacht ik: voer voor een blogpostje!

Geen stofzuiger, dank je wel!

 • Een stofzuiger verbruikt energie, ik verbruik liever zelf energie. “Sterf, calorieën, sterf!” en van die dinges, denk ik terwijl ik veeg en dweil. (grapje, hoor!)
 • Een veegborstel, vuilblik (stofblik voor de Nederlanders), dweil en aftrekker (vloerwisser voor de Nederlanders) zijn goedkoper en gaan wellicht nooit kapot en als ze dat wel doen, kan je ze gemakkelijker zelf repareren.
 • De alternatieven zijn ook nog eens mooier – of toch de varianten uit natuurlijke materialen. Al is dat uiteraard zeer subjectief.
 • Een stofzuiger maakt een hels lawaai, vinden wij. Geen doorslaggevende reden, hoor, maar toch.
 • Wij hebben geen katten of honden of andere huisdieren die (veel) haar in het rond strooien. Mocht dat wel het geval zijn, zou ik niet zonder stofzuiger kunnen.
 • Een stofzuiger wordt gemaakt uit redelijk wat kunststof en andere materialen. De productie ervan kost energie en kan schadelijk zijn voor het milieu. Oempf, dat klinkt zwaar, excusi.*

borstels-vuilblik-dweil

Ik denk dat dat zo ongeveer de redenen zijn. Eigenlijk was de vraag die we onszelf stelden, meer dan zes jaar geleden, ook vooral: waarom zouden we dat wél nodig hebben? Gaat het sneller dan vegen? Nauwelijks. Is het properder dan vegen en dweilen? Ba nee, want ik ben intussen masterveegster geworden (niet masterdweilster, nee, want dweilen doe ik nog minder dan vegen). Is het goedkoper dan vegen? Integendeel. Gemakkelijke beslissing, dus. Vonden wij.

Is een stofzuiger nooit nuttig? Oh jawel. Toen we de keuken in ons huurhuis verbouwden, gebruikten we een paar weken de stofzuiger van mijn schoonouders. Al dat stof tijdens de (pleister)werken, dat liet ik graag wegwerken door de stofzuiger.

veegborstel

Hoe zit dat met de rest van elektrische toestellen in ons huis tegenwoordig?

Wie hier al langer meeleest, herinnert zich héél misschien deze post, met als titel “Elektrominderen”. Ik schreef toen over het lijstje dat we hadden opgesteld, voordat we gingen samenwonen, met de elektrische toestellen die we wel en niet wilden. Ja, als jonge twintigers waren wij ook al bewuste, kritische consumenten. Wat er al aanwezig was in ons toenmalige huurhuisje en wat we al hadden bijgekocht, lees je daar. Maar hoe zit het nu, bijna zes jaar later? (huidige situatie: we zijn ons eigen huis aan het bouwen en huren een appartement)

De elektrische toestellen die we ‘huren’ / hebben:

 • oven, kookplaat en dampkap hebben we in ons huidige huurappartement uiteraard ook, en zullen we binnenkort voor het eerst zelf moeten aanschaffen, spannend! De kookplaat wordt inductie, hoewel we vroeger hadden genoteerd ‘gas + hooikist!!!’. Maar een gasaansluiting enkel en alleen om te koken op gas vonden wij uiteindelijk toch nogal zotjes. En het is en blijft natuurlijk een fossiele brandstof, iets wat we in ons bio-ecologische huisje toch wilden vermijden.
 • koelkast: een tafelmodel dat we intussen zelf kochten, ook al hebben we lange tijd overwogen om het zonder koelkast te doen. In deze fase van ons leven ‘past’ het gewoon niet om er geen te hebben, maar we overwegen het nog steeds voor later.
 • een diepvriezer hebben we onlangs ook eindelijk gekocht. In ons lijstje hadden we geschreven ‘liever een kleinere’, maar uiteindelijk werd het toch een vrij grote kistdiepvriezer. Aangezien we later een eigen moestuin willen en ik het nogal belangrijk vind om zelf ijsjes te kunnen maken (ja, echt), vonden we een groter model toch echt geen al te overbodige luxe.
 • boiler in het huurappartement, wat een zonneboiler wordt in ons eigen huis.
 • nog altijd dezelfde wasmachine, een machine die – gelukkig – al meerdere verhuizen heeft overleefd
 • de staafmixer waarover ik zes jaar geleden schreef is intussen vervangen door een Bamix-staafmixer
 • en mijn Vitamix-blender kwam er ook bij!
 • ik kreeg een paar jaar geleden ook de ijsmachine die al eventjes op mijn verlanglijstje stond, heel nuttig aangezien ik dus graag zelf ijsjes maak (tegenwoordig zijn er wel meer en meer lactosevrije ijsjes te vinden in de winkelrekken, maar de meeste vind ik nog altijd niet zo lekker als mijn eigen ijsjes)
 • nog altijd hetzelfde scheerapparaat en dezelfde epilator als zes jaar geleden.
 • ik verving mijn elektrisch, gekregen strijkboutje door een veel handiger strijkijzer, dat ik evenwel nog altijd slechts gebruik bij het naaien.

Tussentijdse conclusie:

Iets meer toestellen dan we oorspronkelijk hadden voorgenomen te bezitten (de blender en de ijsmachine, ahum, ‘zo decadent’, zou mijn 22-jarige ik zeggen), maar al bij al hebben we ons goed gehouden aan ons lijstje van elektrische apparaten die we wel en niet wilden.

Wat we als tijdelijke oplossingen kochten:

 • een microgolfoven en een kookplaatje (dit apparaatje! we maakten hiervoor duidelijk een uitzondering op onze ‘geen goedkope bazaar’-regel, ahum) kochten we gauw bij bol.com als tijdelijke hulpjes toen we naar ons huis-zonder-keuken verhuisden. De microgolfoven staat momenteel in de keuken en vinden we, bij gebrek aan een inductiekookplaat die restjes van de vorige dag wel snel zou kunnen opwarmen, wel handig, hoewel ik er nog altijd geen voorstander van ben. Beide toestellen geven we wellicht een nieuwe thuis zodra onze eigen keuken gebouwd is.
 • een waterkoker kwam er ook in die periode, want met zo’n kookplaatje duurde het lang voordat we wat water aan de kook kregen om de afwas te doen 🙂 Op deze manier. Good times. :’) Of we de waterkoker zullen vervangen als hij kapotgaat, weet ik nog niet. Tegen dan hebben we normaal gezien wel een inductiekookplaat die ook snel water kan doen koken, maar wel tegen een hoger verbruik. Nog eens goed nadenken dus.

En dan zijn er nog altijd de ‘luxe-toestellen

We hebben elk een laptop en smartphone (nieuwe), een tv (nog altijd dezelfde, maar nog altijd geen digicorder), een draagbare radio en een stereo (ook nog dezelfde), een naaimachine (ook nog dezelfde) en sinds een paar jaar ook een overlock, een fototoestel (een nieuw toestel), en ik heb nog altijd mijn oude mp3-spelertje … En dan is er nog mijn geliefde e-reader! (merci, Gerhilde!)

Ik kocht ook een wekker, en niet zomaar de eerste de beste, maar een wake-up light. Dat wilde ik al langer, maar ik vond dat ding eigenlijk belachelijk duur. Tot ik het – om verschillende redenen – beu was om mijn gsm als wekker te moeten gebruiken. Dus ik trok mijn portemonnee wijd open en ging ervoor. Geen spijt van, trouwens.

Wat we hebben weggedaan:

 • de printer/scanner, want die was kapot. Voorlopig hebben we hem ook nog niet vervangen. Het is soms nogal onhandig om documenten te moeten gaan printen bij familie of een copy/printshop, maar voorlopig hebben we toch nog niet de nood gevoeld om een eigen printer te bezitten.
 • Stefan deed een hele hoop oude spelconsoles (met spelletjes) en zijn mp3-speler weg.

Wat we nog altijd niet missen:

 • een vaatwasser. Ik toch niet. Stefan wel, de weinige keren dat hij de afwas moet doen. In ons huis gaan we een plaats voor een vaatwasser voorzien, maar als het van mij afhangt, blijf ik de afwas de komende jaren zonder probleem met de hand doen.
 • een stofzuiger, dus
 • haardroger en andere haartoestellen
 • koffiezetapparaat
 • broodbakmachine, broodrooster en elektrische broodsnijmachine
 • keukenrobot
 • sapcentrifuge
 • food processor (alhoewel ik dat soms wel overweeg)
 • fondue-/gourmet-set
 • stoomkoker
 • wafelijzer (we gebruiken wel héél af en toe eentje van iemand)
 • droogkast (nog nooit gemist)
 • elektrische tandenborstels
 • kruimeldief
 • friteuse (ovengebakken frietjes ftw!)
Oeps, deze post is veel langer geworden dan bedoeld. Eigenlijk wilde ik het dus enkel hebben over de afwezigheid van een stofzuiger ten huize Stefan&Kelly. Maar kijk, waar het hart van vol is, loopt de blog van over. Is jullie hart ook zo vol van bewust omgaan met elektrische toestellen? Is er zoiets dat jij écht niet in huis wil terwijl iedereen het heeft?

 

* Voor de goede orde: ik ben hier niet aan het vingerwijzen naar stofzuigerbezitters, of dat is toch absoluut niet mijn bedoeling. Ik wilde met deze post gewoon een antwoord geven op een vaak gestelde vraag. Dat ik kies om geen stofzuiger te hebben, wil niet zeggen dat ik stofzuigerbezitters terechtwijs. Stelduvoor, zeg!

Volgend bericht
Vorig bericht

32 reacties op “Waarom wij geen stofzuiger hebben (en zo)

 1. Weet je waar ik ook heel tevreden mee ben is zo’n kapsterborstel met rubber ‘haren’. Heb laminaat en 3 drie honden. Doe er alle dagen een toerke mee…

 2. Ik heb matten liggen en dat zie ik me zonder stofzuiger niet doen. Voor de rest lopen onze lijstjes erg gelijk, behalve dan het wake up licht en de epilator en het scheerapparaat dat ik niet heb.
  En ik heb ook geen afwasmachine maar als ik er plaats voor had stond dat er al lang!

 3. Wij hebben wel een goede stofzuiger, omdat mijn man astma heeft. Maar de kruimeldief is niet vervangen, want die misten we eigenlijk helemaal niet nadat die kapot was gegaan. De strijkbout heb ik naar de kringloop gebracht, want ik strijk echt nooit… en de droger gaat naar mijn zus (met man en dochter) want die gebruiken we hoogstens eens per jaar. Een haardroger heb ik wel maar gebruik ik ook nooit. En jij hebt het over een epilator, maar ik vind een scheermesje ook prima.
  Aan de andere kant hebben we dan wel weer een broodbakmachine (al meer dan tien jaar, kostte ooit 25 euro!) en een instantpot (elektrische pan), die dagelijks gebruikt wordt. Het is een kwestie van goed kiezen wat je nodig hebt.
  Oja, ik noem het samen afwassen gekscherend het geheim van ons huwelijk. Dus daar kopen we ook geen machine voor.

  1. Astma is inderdaad een heel goeie reden om een stofzuiger te hebben!

   Het is inderdaad een kwestie van goed kiezen wat je nodig hebt, en niet zomaar alle apparaten in huis te halen omdat de meeste mensen die (lijken te) hebben.
   Ik vind het resultaat van scheren heel onaangenaam, dus ja, die epilator is het enige elektrische toestel in de badkamer waar ik niet zonder zou willen. Nu ja, na de boiler natuurlijk.

   Hoe leuk en romantisch, samen afwassen! 🙂

  1. Als ik alleen naar Netflix kijk (nauwelijks naar tv joh, er zijn zo weinig goede programma’s!), doe ik het ook meestal via mijn laptop. Als we samen (met vrienden/familie) naar iets kijken, vinden we het gezelliger in de zetel. Anders moet je toch al een groot laptopscherm hebben …

 4. Met de kat zie ik mezelf niet zo snel alles borstelen. Hoe moet ik de tapijten en zetel dan proper krijgen?
  Ik heb veel elektrische apparaten gekregen toen ik alleen ging wonen, dus ik heb er een aantal die ik uit mezelf misschien niet zou kopen…
  Een scheermachine of epilator is iets wat ik nooit of te nimmer zou kopen 🙂

 5. Ik snap het wel. Maar zo blij let onze stofzuiger. (ook twee katten) wij moeten dringend mindere in keuken apparaten in het algemeen. Wel lekker nostalgisch het vegen. :-). (wij hebben zelfs geen borstel, oeps)

 6. Het is voor zo’n blogposts dat ik hier zo graag kom lezen. Ik zou echt niet zonder stofzuiger kunnen, dacht ik. Jouw woorden brengen me aan het nadenken. Zo op tijd en stond een “wake up call” is nodig :).

  Wij gebruiken al jaren een oude beeldbuis tv van mijn peter. Ik weiger om, zolang hij nog werkt, die in te ruilen tegen zo’n plat scherm. Hoewel ik eens gehoord heb dat die nieuwe schermen minder verbruiken?

  1. Oh, da’s fijn om te lezen! Dank je! 🙂

   Als je met een plat scherm een kwalitatief LCD-scherm bedoelt, dan wel. Maar het verschil is niet per se supergroot, dacht ik. Al is het niet mijn expertisedomein 😉 Om het verschil echt te weten, zou je kunnen meten met een energieverbruiksmeter hoeveel je huidige toestel verbruikt en dan vergelijken met de productinformatie van potentiële vervangers. Maar ik zou sowieso die oude tv blijven gebruiken tot hij kapot is. 🙂

 7. Wow, als je het zo oplijst hebben wij wel veel elektrische toestellen. De vaatwasser is onze nieuwste aanwinst, maar de beste koop ooit. Tweedehands en dus te verantwoorden qua prijs, en het zorgt ervoor dat er meer energie overblijft voor leuke dingen, dus die mag sowieso blijven. Onze broodbakmachine zou ik intussen ook niet meer kunnen missen, gedaan met afhankelijk zijn van de bakker en niet weten wat er in ons brood zit! Een droogkast hebben we niet en dat mis ik ook absoluut niet.

  Een wafelijzer staat wel op mijn kerstlijstje dit jaar, maar ook weer zoals met het brood: omdat ik gewoon liever zelf wafeltjes wil bakken ipv ze te kopen. Een voedseldroger staat ook op het lijstje om de kruiden, groenten en kleinfruit uit de moestuin beter en langer te kunnen bewaren. En nu onze waterkoker kapot is, mis ik die toch ook wel. Nu twijfel ik enorm: kopen we een klassieke “moor” voor op het vuur, of toch terug een waterkoker?

  1. Maar als je al die toestellen gebruikt, is er geen probleem hé. Ik vind het zelf vooral belangrijk om er bewust mee om te gaan, na te denken of ik het nodig heb en wat de gevolgen zijn. ‘t Is geen wedstrijdje ‘om ter minst elektrische toestellen’ 🙂

   Een voedseldroger, daar heb ik ook al veel over nagedacht. Dat lijkt me inderdaad echt een gerief!

   En dju, nu heb ik nog eens zin om wafeltjes te bakken! Met een geleend wafelijzer dan. 🙂

 8. Je vergeet je e-reader waar je zo zot van bent! Hier wel een stofzuiger (katten), maar geen tv en epilator bijvoorbeeld. Helaas wel twee smartphones voor mij, omdat ik er een kreeg van het werk, maar ik mijn Fairphone niet weg wilde doen (en van mijn privénummer geen werknummer wil maken). Als ik effectief mee mag naar de overnemer, ga ik daar nog eens goed over nadenken voor ik een nieuwe smartphone aanneem. Verder kan ik niet wachten tot ik een vaatwasser heb, al zou ik in de eerste plaats al heel blij zijn met een keuken. 😉

 9. Interessant artikel! De microgolfoven is dacht ik ook wel een vrij zuinig toestel. Die gebruik ik graag. Onze vaatwas zou ik niet kunnen missen, net als de diepvriezer. Maar een droogkast hebben we niet en mis ik bijna nooit (wel als de dochter twee nachten achter elkaar overgeeft in bed… een huis vol natte lakens is niet handig. In de zomer kan dat in de tuin drogen, in de winter is dat moeilijker 🙂

  1. Zuinig wel, maar uiteindelijk is dat zo’n toestel waarvan ik vind dat we zonder kunnen – op voorwaarde dat er een ander toestel is dat relatief snel dingen warm kan maken.

   Ik duim voor zo min mogelijk opeenvolgende nachten met een overgevende dochter! 😉

 10. De stofzuiger gebruik ik minder dan de bezem. Maar met hond en kat in huis af en toe wel handig. Een droger hebben we niet, de rest van de apparaten ook al verminderd. Wat hadden we er veel!

 11. Ha, ik stofzuig zelf nooit (ik ben ook een veger en dweiler), maar de man kan niet zonder stofzuiger (wat is dat toch met die mannen? 😉 cfr comment van resaarcle)
  Waar mijn zus deze week nog van opkeek, is dat wij geen droogkast hebben (nooit gemist) en geen microgolf. Een friteuse trouwens ook niet, ik vind dat veel te vettig, ik maak mijn (zeldzame) frietjes ook liever in den oven klaar.

 12. In vergelijking met jullie hebben wij wel veel toestellen. Zonder een stofzuiger zou ik niet kunnen – ik heb pollenallergie en als ik veeg met de borstel vliegt er veel stof rond en krijg ik er last van (ook al ben ik niet allergisch aan huisstofmijt zelf).

  Een droogkast, dat kunnen wij ook niet meer missen. Het leven met 2 kinderen en 3 sporters in huis… Wij hebben het een tijdje gedaan, voor kinderen. Maar toen hadden wij nog een grote zolder waar al de was kon. Ons living is klein en een wasrek kan hier niet in en de garage is te vochtig. In de zomer buiten de was drogen gaat ook niet wegens mijn pollenallergie.

  En dan nog heleboel toestellen die het leven gemakkelijker maken. Ik heb al weinig tijd en dan heb ik liever “kleine helpers”.
  Maar ik let er wel op dat onze droogkast zuinigste op de markt is etc.

  Wat wij niet hebben is een friteuse. Wij hadden er een (stond op onze huwelijkslijst) maar hebben die weggedaan. Missen het ook totaal niet maar mensen kijken wel soms raar op als zij het horen – hoe maken jullie dan frietjes? Awel, in de oven. Of soms, heel soms gaan wij naar een frituur.

  En onlangs kregen wij een Aifryer om te testen (en te houden) en amai, had nooit verwacht dat ik dat ding ook echt ga gebruiken. Een mini-oven is het eigenlijk. Alles wat gebakken moet worden maar te klein is om ervoor ons oven op te starten gaat daar in. Goesting in een muffin? Awel, dat gaat daar in. Want voor 1 muffin start ik mijn oven niet op en 12 wil ik er niet insteken want die eet ik dan ook allemaal op 😛
  Een eitje bakken? In de Aifryer.

 13. Mijn vriend wou dit weekend een mobiel pizzaoventje kopen. Zo’n ding om op tafel te zetten zodat je gezellig samen met je gezelschap aan tafel kan pizza bakken. Ben ik blij dat hij makkelijk om te praten was …
  We hebben namelijk al iets om pizza te bakken. Onze oven :p

 14. Mijn grootmoeder had een fantastische stofzwabber (gewoon droog, geen dweil). Zoiets zou ik ook liever hebben dan een stofzuiger. We hebben er nooit over nagedacht, maar eigenlijk kan je wel zonder.
  “Wij hebben geen katten, honden”, schrijf je en ik dacht meteen: “en geen kinderen”, want wat kunnen kleine kinderen alles vuil maken zeg!! Maar vaak heb ik geen zin om met de stofzuiger te zeulen en pak ik ook gewoon de bezem. Eigenlijk is dat veel handiger. Maar niet voldoende om al het stof in onze permanent-in-verbouwing-zijnde huis weg te doen, helaas.
  Toen we samenwoonden in een appartement hadden we geen vaatwas en ik miste dat niet. Moest dat Maar nu met ons gezin zou ik echt niet meer zonder kunnen. Een warmtepompdroogkast heb ik gekregen bij de geboorte van Aaron, maar ik gebruik hem zo weinig mogelijk. (maar wasbare luiers zonder droogkast, dat was me niet gelukt). Verder ben ik het met je eens, hoor, zo weinig mogelijk van die toestellen in de keuken. Geen waterkoker, blender/keukenmachine, koffiezet, broodsnijmachine (net een héél goed broodmes gekocht, dat werkt ook, hoewel ik niet zo handig ben), kruimeldief, wafelijzer, friteuse. Man, waar moet je dat allemaal zetten?

  1. Haha, ja, dat van ‘geen kinderen’ had ik er eerst nog bij geschreven maar dan verwijderd omdat ik schrik had voor reacties als ‘ja maar ja, zonder kinderen is het gemakkelijk’ :’) Dus ja, ik geef je alleszins helemaal gelijk: met kinderen lijkt een stofzuiger mij soms ook handiger. En niet alleen omdat ze het zelf misschien vuil maken, maar ook omdat ik het belangrijker zou vinden dat de vloer proper is zodat ze geen (of niet al te veel) vuiligheid opeten. Als ik vaker dan twee keer in de week zou moeten vegen (om alles zo proper mogelijk te houden), zou een stofzuiger misschien wel al eens gemakkelijker zijn. Misschien …

   Ik zou eerder zeggen: zo weinig mogelijk toestellen die ik niet/zelden zou gebruiken in de keuken! Sommige toestellen vind ik echt nuttig, zeker als je wat zelfvoorzienend(er) wil zijn. Dankzij die blender kan ik bijvoorbeeld zelf smoothies, pindakaas, choco, supersmeuïge hummus etc. maken en dat vind ik echt een verrijking. Severien hierboven zou met een voedseldroger een extra tool hebben om haar moestuinoogst te bewaren. Dus niet zozeer ‘zo weinig mogelijk toestellen in de keuken’, maar ik vind het wel enorm belangrijk om er bewust mee om te gaan, om goed na te denken wat je waarom koopt en om die toestellen dan ook effectief te gebruiken.

   Oh en ik kan nog altijd geen mooie rechte boterhammen afsnijden met het broodmes dat we nu al zes jaar hebben. Ik blijf dat grappig vinden, hoe moeilijk kan dat nu zijn?! 😀

 15. Wij hebben eigenlijk ook wel heel wat overbodige toestellen als ik erover nadenk… Een stofzuiger is op zich niet echt nodig (we hebben geen matten, allergieën of huisdieren) maar zou ik toch wel moeilijk kunnen missen…. maar die friteuse, croquemachine, broodrooster, steengrill,… die staan vooral heel veel stof te vergaren…

 16. Oeps, onze stofzuiger begint het te begeven en wij twijfelen niet tussen “kopen we een nieuwe of niet”, maar over “kopen we een robotstofzuiger of niet”. Tamzakskes, wijle 😉

  Voor de rest kan ik mij wel in veel vinden, al hebben we wel meer apparaten dan jullie. Ik ga er ook eens een bericht over schrijven denk ik, want mijn commentaar was hier al een half boek aan het worden 🙂

 17. Toen onze poetshulp enkele weken geleden liet weten dat ze niet meer kon komen poetsen, heb ik onszelf getrakteerd op een iRobot robot stofzuiger. Luxe. Scheelt een hoop op-de-buik-liggen om onder bedden en kasten te stofzuigen. Scheelt een pak tijd en is minder gezeul dan onze Dyson om ‘snel even het slagveld onder de eettafel aan te pakken’. Een friteuse hebben we nog maar al in eeuwen niet meer gebruikt. Haardroger zelden en dan nog vooral voor de kleuter. Droogkast is wel handig met twee koters, maar meer dan de helft droogt hier op het droogrek. Ik heb geen epilator (last van in groeiende haartjes) maar gebruik af en toe mijn ‘flitser’ om de boel langdurig onder controle te houden (+scheermesje). Geen wafelijzer maar wel een croquemachien en broodrooster, ideaal om verspilling van bokes tegen te gaan!

 18. Ik zou echt niet zonder mijn wasmachine, oven en diepvries kunnen. En ijskast. O en afwasmachine; ik kook en bak meestal nogal weinig afwasminded en het lief heeft een hekel aan afwassen.
  Dampkap dan weer wel; die gebruik ik zelden – als ‘t moet, kan de venster open. Aan stofzuigen heb ik een gigantische hekel want ik rijd met dat ding overal tegen. Dus als hij ooit stuk is, moet ik misschien ook gewoon stoffer en blik gaan overwegen 🙂 De droogkast zou ik ook niet opnieuw kopen, als we in een groter huis wonen that is want nu alle was in ons appartement te drogen hangen, dat is niet te doen. Een haardroger heb ik nodig voor mijn weerborstel, maar ik droog ook enkel dat stukje en dat duurt een minuut.

Reageer