Vraag van het moment

Soms vraag ik me af hoe andere mensen iets zien. Ik weet niet goed waarom, alleszins niet omdat ik geen eigen mening heb, maar soms interesseert het mij wel, wat de anderen verstaan onder begrip x of  denken over onderwerp y.

Vandaag: het begrip ‘dierenvriend’. Wat betekent het? Wat houdt het in? Welke handelingen, welke karaktereigenschappen?

Er zijn namelijk zogezegde dierenvrienden die dagelijks enkele honderden grammen van hun ‘beste vrienden’ opeten, maar wel steigeren als ik als vegetariër durf zeggen dat ik lastig ben op de katten die onze moestuin maar al te graag als toilet gebruiken. Of als ik slakken dood omdat ze anders al onze groenten opeten.

En weet je nog, de studente die aankondigde katten te willen stropen voor een ‘kunstproject’? Een groot deel van de dierenvrienden-tegenstanders draagt waarschijnlijk al hun hele leven bij aan de massamoord die met de bio-industrie gepaard gaat…

Op de website van Pol Goossen las ik onlangs trouwens de stelling:

Een dierenvriend houdt van zijn huisdier. Een échte dierenvriend is tevens vegetariër.

En George Bernard Shaw zei ook nog:

Animals are my friends and I don’t eat my friends.

Dikke zever of hebben die mannen een punt?

Dus geef mij gerust uw mening. Ik ben nieuwsgierig.

friends

Volgend bericht
Vorig bericht

20 reacties op “Vraag van het moment

 1. Dat vind ik best wel een moeilijke, ik ben thuis grootgebracht met een vader die zijn eigen koeike hield voor gezond vlees, en daar heel veel zorg voor droeg, de slager die het slachte was een kozijn van de mama en mijn vader had altijd hartzeer als de dag er was. Elke slak in zijn tuin plukt hij 's avonds weg, en zet die dan wat verder weer uit. Ik eet af en toe vlees, maar mijn eigen kippen, geen denken aan, die mogen scharellen tot ze sterven en krijgen dan een eervolle begravenis. We hebben vogels in kooien (af en toe los en goed verzorgd), maar zo een dier in gevangenschap, hoe diervriendelijk is dat, en onze hond en katers hebben hier ook een goed leven, maar dat is ook weer eigen interpretatie, moeilijke vraag dus en heel persoonlijk

 2. Ja, ik vind het ook gene gemakkelijke. Ik ben een dierenvriend, als je dat al kan zijn als vleeseter zijnde… Ik ga daar niet zo hypocriet over doen, als ik mijn eigen koeien/varkens/kippen zou moeten slachten zou ik geen vlees eten. Ik kan geen beest om het leven (laten) brengen, ik ween al bij een dood vogeltje dat uit de nest is gevallen.

  Mijn hart doet persoonlijk het meeste zeer als ik beesten zie die slecht behandeld worden om welke reden dan ook. Laatst zag ik een documentaire over "waar wol vandaan komt" en ik was echt in shock. (Als ik door mijn voorraad heen ben komt hier alleen nog maar diervriendelijke wol binnen) Maar ik was minstens even in shock toen ik op tv een hond zag die zo verwaarloosd was dat zijn ketting in zijn hals was gegroeid (met gruwelijke open wonden tot gevolg) of een paard dat niet meer recht kon lopen omdat de hoeven niet werden verzorgd.

  Misschien zijn er gradaties in diervriendelijkheid. Misschien heb je de ultieme dierenvriend die enorm graag beesten ziet en daarom ook geen vlees of vis eet, geen dierlijke producten gebruikt. Dan de gematigde die wel vlees eet maar dan wel bio-vlees koopt en eieren van de eigen kippen eet. En de niet-zo-erg-dierenvriend waarbij het niet uitmaakt waar zijn vlees vandaan komt maar die wel zijn eigen huisdieren graag ziet en goed verzorgd. En de anti-dierenvriend die echt niets met dieren heeft, zijn puppy schopt, zijn kat verwaarloosd en elke dag een kilo vlees eet? Tja. 🙂 Moet er uberhaupt een label op geplakt worden?

  1. @Severien, welke documentaire over wol was dat precies? Ik wil aan dat onderwerp al een tijdje een blogpost wijden, maar het is er nog niet van gekomen… Ik heb er dus wel al over gelezen en op youtube filmpjes gezien, dus ik ben wel op de hoogte, maar een documentaire heb ik nog niet gezien.

   En neen, er moet geen label op geplakt worden, maar ik vroeg me dus wel af wat mensen verstaan onder het label 'dierenvriend'. Voor jou (en de meeste anderen hier) lijkt het te gaan om het aspect 'dieren graag zien', waarbij de ultieme dierenvriend dan ALLE dieren heel graag ziet en de gewone dierenvriend enkel zijn eigen huisdieren graag ziet.

  2. Ik heb ergens de documentaire op het internet gezien (was wel een korte hoor, tien minuutjes of zo), maar hoe ik erop ben gekomen weet ik niet meer. Ik ga eens zoeken maar kan niet garanderen dat ik het ga vinden… PETA heeft wel een (gruwelijk) filmpje over merino-schapen, dat heb je misschien wel al eens gezien. Maar de conclusie die PETA dan maakt als in "don't kill sheep, don't buy wool" vond ik dan wat kort door de bocht omdat echt niet alle wol van mishandelde schapen komt… Er zijn tegenwoordig al veel adressen waar je diervriendelijke wol kan kopen. Ik ben bezig met deze op te lijsten (webshops, diervriendelijke wolmerken etc) dus als je deze zou willen voor je blogpost zeg je het maar.

 3. severien, je vergeet nog een categorie.
  Die van de vegetariër die geen dierenvriend is 😉
  Als ik mezelf dan toch in een hokje moet stoppen, dan is het daar… Ik eet ondertussen al 14 jaar geen vlees meer, ik ben opgegroeid met veel beesten, maar zelf heb ik dus niks met dieren- buiten het feit dat ik ze niet op eet dan. (ik draag wel leren schoenen)
  Ik heb geen huisdieren en zie eigenlijk een beetje op tegen het moment dat de kinderen achter zullen vragen. Ik zal de hond van mijn schoonbroer aaien maar om nu te zeggen dat ik blij ben als ik die terugzie…mijn enthousiasme voor katten is over sinds ze onze borders als kattenbak gebruiken en 's nachts binnenkomen (ok, maar 1x, maar da's verschieten hoor, een wildvreemde kat aan uw voeten om 4u 's nachts 😉 )
  Al doet het wel nog enorm veel zeer als ik dierenleed zie of erover lees. Zo voel ik me regelmatig nog schuldig om de donsdekens die we hebben, omdat ze waarschijnlijk absoluut dieronvriendelijk gemaakt zijn-lees: dons/veren levend geplukt 🙁

  1. @anoniem: ik beschouw mezelf ook niet als dierenvriend (in de zin van: elk dier graag zien), maar ik ben inderdaad ook wel van mening dat dieren waardig behandeld moeten worden. Dieren zijn geen objecten, maar levende wezens. Er zijn een paar individuele dieren die ik graag zie, maar ik heb zelf bijvoorbeeld ook geen huisdieren. Even een flashback trouwens: vroeger had ik een eigen paard en kreeg ik via via beeldjes van paarden 'want gij ziet dat toch graag he' – zo ver ging het dus niet 😉

  1. @pieke, ongeveer hetzelfde hier. Aanvankelijk hebben enkel milieu-argumenten mijn beslissing om vegetariër te worden gestuurd. Maar later zijn daar wel argumenten bijgekomen: de grootschalige bio-industrie is gewoonweg dieronwaardig, aan zo'n praktijken weiger ik bij te dragen, niet zozeer uit 'ocharme'-gevoelens tegenover de dieren, maar uit het nuchtere besef dat dat systeem gewoon niet klopt, ethisch gezien.

 4. ik zie mezelf niet expleciet als een dierenvriend …ik eet af en toe een stukje vlees of vis maar mocht er morgen geen dier meer dood gegaan worden en we vleesloos moeten dan maak ik daar geen punt van , ik zou zelf nooit een dier kunnen doden, ben al ongemakkelijk als ik de mierenplaag hier moest uitroeien omdat we met een nest vliegende mieren zaten …ik kies niet echt voor een huisdier omdat ik vind dan je daar je hele leven moet aan aanpassen , maar ik adopteerde wel de twee poezen die hier nu verblijven, poezen van mensen die zich dierenvrienden noemen maar er dan geen punt van maakten om het dier weg te geven omdat ze nu wel op een flat wilden wonen en het dier niet mee kon … het blijft een moeilijke vraag …

 5. LOL ik ben een uitzondering denk ik. Ik ben geen dierenvriend. Vroeger wel, maar hoe langer hoe minder. Dat heeft eigenlijk vooral met de baasjes te maken die hun beesten overal laten kakken en loslopen. En omdat poezen stinken. En ik er allergisch aan ben. Maar allez 🙂
  MAAR!! Ik probeer wel zo veel mogelijk vegetarisch te eten. Voor mij heeft vegetarisme eigenlijk niks met dierenliefde te maken, wel met ecologie en gezondheid.

 6. Ik moet me ook outen als 'geen dierenvriend'.
  Vroeger toen ik nog jong en idealistisch was ben ik eens 8 jaar vegetariër geweest. Met de jaren is mijn idealisme vervaagd.
  Maar ik ben wel nog steeds een mensenvriend en dat is toch ook al iets waard

 7. Ik ben wel degelijk een dierenvriend. Binnenkort ook een volledige vegetariër 🙂 (ben mijn visverbruik ook aan 't afbouwen, yay) Die studente ís echt ziek. Kan mij nog herinneren toen ge da postte dat er echt een error in mijn hoofd kwam.

 8. Ik denk dat je heel veel van mensen kunt zien in hoe ze met de weerlozen in deze wereld omgaan en dieren vallen daar voor mij onder.

  Of ik nou een echte dierenvriend ben weet ik niet. Ik zorg goed voor onze katten, zonder er heel kinderachtig mee te zijn. Het blijven voor mij wel dieren en geen mensen.

  We eten wel vlees, maar alleen biologisch (omdat ik niet bij wil dragen aan het dierenleed in de gangbare vleesindustrie). Mocht ik eigen kippen hebben dan zou ik er zeer goed voor zorgen, maar ze wel opeten als ze niet meer leggen. Of dat denk ik nu… 😉

 9. Dag ex-collega :-)Zéér interessante vraag…

  Ik geloof graag, ("graag") dat er heel wat mensen zijn die dieren wel graag zien. Maar… graag zien en graag zien is twee. Ik krijg spontaan maagzweren bij mensen die stellen dat: "ik eet dieren maar geen paard hoor want ik hou teveel van paarden". Ach, dan eten ze toch gewoon een koe op of een lammetje? Dat is weeral een van de vele voorbeelden van hypocrisie van de mensheid. Misselijk word ik daar van. Ja ik ben vegetariër, eet af en toe veganistisch sinds kort. En ja, ik hou ontzettend veel van dieren en zal ze niet opeten. Ethische bezwaren heb ik genoeg. Maar helaas, de meerderheid weigert om hun egoïsme aan de kant te schuiven, en blijft maar lekker eten van dode dieren. "T'is zo lekker he!!" Bah.

 10. Wij eten wel vlees. Niet overmatig, maar toch wel bijna iedere dag iets.
  Maar alle dieren die we hebben, worden goed verzorgd en goed gevoed. Toch, als er teveel haantjes of mannetjesganzen zijn, verdwijnen ze in de pot.
  En we eten ook rund en varken.
  @ Steffi V; Iedereen moet voor zichzelf beslissen wat hij doet, maar ik vind het wél tamelijk zelfingenomen om mensen die andere opvatting zijn dan jij, hypocriet en egoistisch te noemen!

Reageer