Vegetarische BBQ, voor wie niet veel goesting heeft om wreed lang bezig te zijn met de voorbereidingen

Afgelopen weekend lag al een tijdje vast als ‘weekendje Ardennen met vrienden’. Er waren geen concrete plannen, behalve barbecueën. We hadden al een pipowagen op een Hollandse camping gereserveerd, want over slaapplek wilden we niet meer moeten nadenken. Maar verder? We zien wel!

Voor de barbecue stond ik zaterdagochtend dus groenten te snijden, marinades te maken en tempeh te stomen. Ik roosterde pitten en zaden, kookte quinoa en maakte twee soorten salades. Alles belandde in bokalen om gemakkelijk te transporteren en onderweg braafjes verder te marineren. Oh ja, de vrienden brachten ook vlees, tomaatjes, ketchup en patatten mee. Toch nog iets normaals!

vegetarische-barbecue-salade-tomaten-paprika

vegetarische-barbecue-groenten

In de pipowagen stak ik gauw nog de groentjes op geweekte stokjes, terwijl een van de mannen de minibarbecue in gang stak. Ik nam ook wat foto’s, want ik dacht, misschien heeft iemand wel nood aan inspiratie voor op Nationale Veggie BBQ-dag (4 juli!). Nothing fancy, maar wel wreed lekker zonder al te veel moeite.

veggie-bbq-dag

Op stokjes

Pittige champignons: snij stevige (bruine) champignons in 2 of 4 en marineer in olijfolie, (1 tot 2 el, hou je niet te neig in!) Provençaalse kruiden, balsamicoazijn en wat tabasco (of harissa of sambal of iets anders pikants).

vegetarische-barbecue-gemarineerde-champignons
Courgettelinten: snij courgettes in de lengte tot fijne linten met een dunschiller en marineer in olijfolie, Provençaalse kruiden, peper en zout (inspiratie dankzij EVA).

vegetarische-barbecue-gemarineerde-courgettes-courgettelinten
Rooktempeh: snij een rolletje rooktempeh in de lengte in vier en snij dan in even grote stukjes. Stoom 10 minuten. Maak intussen een marinade van olijfolie, goed veel gerookt paprikapoeder, peper en zout en een beetje Provençaalse kruiden. Doe de gestoomde stukjes direct bij de marinade, roer en sluit direct af, zodat ze zich goed volproppen met je smaakvolle marinade.

vegetarische-barbecue-tempeh

Eenmaal op de barbecue, streek ik de groenten en de tempeh nog een paar keer in met olijfolie.

vegetarische-barbecue-olijfolie-borsteltje

vegetarische-barbecue-marinades

vegetarische-barbecue-rooster-olijfolie
De salades

  • een fruitige salade (rechts op mijn bord, zie onder): drie handjes in stukjes gesneden aardbeien, een geprakte avocado, een halve fijngesnipperde rode ui en een handvol peterselie (geïnspireerd door de Strawberry Mango Guacamole uit het Oh She Glows Cookbook).
  • een groentensalade (zie eerste foto): 4 tomaten, 1 gele paprika, 1 rode paprika, een bussel lente-ui, een handje platte peterselie, restjes courgette (van wat ik niet meer ‘gelint’ kreeg), witte balsamicoazijn, olijfolie, peper en zout.

vegetarische-barbecue-tomaatjes

Extraatjes

  • gekookte tricolore quinoa
  • geroosterde pitten en zaadjes met wat zout (zonnebloempitten, pompoenpitten en hennepzaad)
  • veganaise uit een pot voor het gemak (ik at die van De Hobbit)
  • fijngehakte peterselie (ik hou enorm van peterselie maar ik deed niet té veel in de salade dus serveerde hem in een apart potje)
  • het enige niet plantaardige dat op mijn bord terecht kwam omdat het veel te lekker is op barbecue: haloumi, lekker zonder meer

vegetarische-barbecue-bord
Wat deden we dan naast eten? Bijpraten, zagen en/of filosoferen over ons leven, lachen, dansen op ZZ Top, Oost-Europese drankjes drinken en toosten op het leven, elkaar en de zomer. Zondagochtend ruimden we de chaos op en gingen we wandelen. Daarna wilden we eten (het was intussen toch al half drie) in de brasserie van de camping, maar toen na drie kwartier wachten op onze (nochtans eenvoudige) bestelling bleek dat ze er nog niet eens waren aan begonnen, trapten we het maar af. In een tankstationwinkel kocht ik dan maar onvers brood, speculoospasta en Oreo’s – ook geen misse minivakantie-afsluiter!

vegetarische-barbecue-sfeer

vegetarische-barbecue-vanuit-pipowagen

 

 

(Door de verhuis van mijn blog zijn alle reacties op dit bericht verloren gegaan.)
Volgend bericht
Vorig bericht

Een reactie op “Vegetarische BBQ, voor wie niet veel goesting heeft om wreed lang bezig te zijn met de voorbereidingen

Reageer